blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Acollida temporal de nens a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Quan parlem de solidaritat, especialment envers els nens més desfavorits, de vegades pensem en què podem ajudar-los aportant menjar o oferint donacions perquè puguin gaudir de material escolar o de roba. Tot i que això és molt necessari, de vegades ens oblidem que hi ha nens que, per diverses circumstàncies, no poden viure amb els seus pares biològics de forma temporal i són traslladats a centres d’acollida a la ciutat que, tot i l’esforç dels cuidadors, no deixen de ser freds i depriments. Avui, en aquest article de ShBarcelona volem donar a conèixer una forma d’ajudar a nens innocents als quals la vida els ha donat un revés a molt tendra edat, l’acollida temporal de nens a Barcelona.

Article relacionat: Llocs per celebrar festes amb nens a Barcelona

Acollida temporal, una opció altruista que pot canviar la vida dels menors

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

A moltes persones, amb una vida molt complicada, els esdeveniments els impedeixen fer-se càrrec dels seus fills per diferents circumstàncies. Entre elles es troben els problemes per conciliar la vida familiar i la vida laboral, problemes de salut o, en un percentatge menor, per problemes legals. Tot això provoca que els menors requereixin la tutela institucional, i els Serveis Socials han d’intervenir perquè no es trobin en una situació de desemparament. Els tècnics dels diferents departaments, generalment treballadors socials i psicòlegs, valoren les necessitats del menor i busquen solucions per a ells. En aquests casos puntuals, on la necessitat d’ajuda és puntual i només mentre duri aquestes circumstàncies adverses, s’intenta evitar que els menors ingressin a un centre d’acollida, ja que pot ser contraproduent per al nen. Així que se sol·liciten figures alternatives a l’adopció que puguin acollir al menor en un ambient familiar, d’amor i afecte.

L’acollida temporal es realitza des de fa molts anys a la Ciutat Comtal, però és la que compta amb menys voluntaris, comparada amb l’adopció definitiva. En aquests casos els menors tenen diferents edats i només necessiten l’acollida de forma momentània. Això fa que moltes persones es facin enrere, ja que, en general, aquest tipus de recursos els cobreixen parelles que desitgen adoptar definitivament nens petits. Per això l’acollida temporal, a més de ser súper necessària, és una de les opcions més solidàries i altruistes, ja que el que es busca no és cobrir la necessitat de ser pares (molts dels acollidors temporals ja tenen fills) sinó la d’ajudar a aquests nens que passen per una situació difícil perquè els seus pares, de forma puntual, no poden encarregar-se d’ells.

Article relacionat: Tallers d’estiu per a nens

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Existeixen diferents formes d’adoptar de manera temporal. Segons les necessitats dels menors, pots acollir-los només durant unes hores al dia, durant el cap de setmana o, en casos menys comuns, cada dia durant un màxim de 6 mesos. No tothom pot convertir-se en acollidor temporal, hi ha un protocol rígid d’admissió per garantir que les persones que entrin a formar part del projecte compleixin amb els requisits i garantir així la seguretat dels nens. Les parts implicades han de ser conscients que l’acolliment és temporal i que el primer és el benestar dels menors, mantenint dins del seu entorn habitual sempre que la situació ho permeti. Si vols saber més sobre aquest mètode d’acollida, pots informar-te aquí.

Què et sembla aquest concepte d’acollida temporal? T’hi veus ajudant d’aquesta manera a nens en aquest tipus de situació?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari