blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Empreses i startup

Com va començar Amancio Ortega d’Inditex

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Estibaliz

Barcelona és una de les ciutats més interessants a l’hora d’invertir en un negoci, i són moltes les empreses amb seu a la Ciutat Comtal, ja que és una ciutat econòmicament molt potent. A més, és una ciutat que aposta pels emprenedors, aportant ajuts i facilitats a aquells amb una idea de negoci interessant. Si teniu en ment muntar un negoci i preteneu arribar lluny, en aquest article de ShBarcelona ens proposem descriure com va començar Amancio Ortega d’Inditex, el propietari de tot l’imperi, així com tota la seva trajectòria.

Article relacionat: Multinacionals amb seu a Barcelona

Els inicis d’Amancio Ortega

com va començar Amancio Ortega d'Inditex

Imatge via Pixabay

Vols saber com va començar Amancio Ortega d’Inditex? Va néixer l’any 1936 a León i als 14 anys ja era repartidor de la camiseria Gala, a La Corunya. Després, es va convertir en comercial de l’empresa de confecció La Maja, on va conèixer a la seva ex-dona, Rosalía Mera, i va començar a gestar el projecte empresarial que ara és Inditex. Cada nit, la parella cosia bates encoixinades de buata a mà, fins que l’any 1972 els germans d’Amancio, una de les seves cunyades i José Antonio Caramelo (fundador de la firma de roba Caramelo), el van ajudar a crear Confeccions GOA (les inicials d’Amancio Ortega Gaona a l’inrevés) a Santiago de Compostel·la. El 1975 va obrir la primera botiga Zara a La Corunya, concretament al carrer Torreiro, on venia roba de dona, home i nen. Un any més tard, GOA es constitueix com la propietària de Zara i els seus establiments s’estenen a totes les ciutats d’Espanya. El 1985 es crea el grup Inditex, que integra totes les activitats de l’empresa, prescindint de proveïdors i treballadors externs i el 1988 obre la primera botiga fora d’Espanya, a Porto (Portugal) començant l’inversió i l’expansió per tot el món cap a països com l’Aràbia Saudita, Kuwait, Turquia, Japó o Estats Units, entre moltíssims altres. Avui dia, a gairebé cada capital del món hi ha una botiga d’Inditex, i Amancio Ortega és el tercer home més ric del món per darrere de Bill Gates i Carlos Slim, amb una fortuna de 57 mil milions de dòlars. El negoci d’aquest empresari s’ha anat estenent també a altres sectors a part del tèxtil, com l’immobiliari, el financer, els concessionaris d’automòbils o la gestió de fons d’inversió.

Article relacionat: Barcelona estrena un hotel per a emprenedors.

Com ha arribat fins aquí?

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Ara que ja saps com va començar Amancio Ortega d’Inditex, t’hem de dir que són moltes les teories sobre com ha arribat fins aquí, però alguns les resumeixen en 5 principis bàsics que l’empresari ha seguit i aplicat en tot moment en el seu negoci: curiositat pel que fan els altres, treballar en equip i saber delegar responsabilitats, ser un inconformista, ser disciplinat i perseverant i controlar l’endeutament de la seva empresa, llogant locals en comptes de comprar-los i reinvertint constantment en el negoci. Actualment, el grup Inditex és el primer grup tèxtil del món i integra diverses firmes de moda a part de Zara, com són Pull & Bear, Bershka, Oysho, Massimo Dutti o Stradivarius, totes elles amb la idea d’oferir moda a un preu baix, a l’abast de qualsevol butxaca.

Un altre dels seus secrets és el de practicar la deslocalització de tota la seva indústria a altres països fora d’Espanya per a aconseguir un major benefici. També juga un paper important el fet que Amancio Ortega sigui, segons diuen, un home de costums simples, gens excèntric, ni amic de mostrar-se en públic, en festes o en els mitjans de comunicació. Durant anys, ningú va saber quina aparença tenia i rares vegades concedeix entrevistes o parla del seu model de negoci, mostrant-se molt gelós de la seva intimitat. Tota la seva família està posicionada en càrrecs importants del grup empresarial, cosa quemanté la personalitat i l’essència del negoci. En definitiva, els orígens de l’imperi que dirigeix Amancio Ortega són tan humils com ho poden ser els d’un empresari o un emprenedor que comença des de zero, però amb el treball constant, un bon model de negoci i una bona visió del mercat, entre moltes altres virtuts, es pot arribar a l’èxit.

Et consideres un emprenedor? Explica’ns-ho!

Sobre l'autor

Estibaliz

Estibaliz és una illenca resident a Barcelona. Mestra en educació infantil i primària, especialista en llengua estrangera.

2 Comentaris

  • Benvolguda Estibaliz,

    Vaig coneixer a l’Amancio vers l’any 1982, el que comentas és veritat, però, et puc aportar quelcom informació abans de crear Inditex, com, des de Goa fins Stradivarius, el camí ha estat més llarg, conec algún detall dins d’aquest procés. Estic a la teva disposició per si t’interessa coneixer més detalls.

    Salutacions,

    Joan Ortolà Riboldi

Deixar un comentari