blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Música

BCNEGRA 2015

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Barcelona celebra la seva desena edició de BCNegra, un esdeveniment centrat en el gènere de la novel·la negra, que neix a l’ombra de la Setmana Negra de Gijón, i com a homenatge a Manuel Vázquez Montalbán i a la seva figura protagonista emblemàtica, Pepe Carvalho.

En aquests deu anys, ha passat de la modèstia i el “només apte per a fanàtics” dels seus inicis a ser un referent mundial del gènere negre “amb majúscules”.

Fent història

Quan va néixer BCNegra, solament existia a Espanya un festival: el de Gijón, pioner i referència durant dècades, amb escàs però molt entès públic, del que formaven part escriptors i presentadors. Espais reduïts, poc pressupost i modest pica-pica al final de les jornades. Tot això es compensava amb grans dosis d’il·lusió. Fora de Gijón no hi havia res, ni llibreries especialitzades, ni clubs de lectura, ni totes les col·leccions que llancen ara les editorials a cada edició.

Deu anys després hi ha catorze festivals més: Getafe, Salamanca, València, Conca, Pamplona… S’ha passat de ser “el rar”, al fet que el que sigui rar sia no publicar novel·la negra. A poc a poc s’ha aconseguit que en aquest últim any hi hagi uns vint títols nous per presentar.

Es va triar la primera setmana de febrer perquè en aquesta data no hi ha res significatiu en el panorama editorial, els periodistes no tenen cap altra “núvia” i poden dedicar-li tota l’atenció.

La desena BCNegra

bcn negraEn aquesta edició 2015 participen 70 escriptors, entre ells gent de la talla de Philip Kerr, Anne Perry i Sue Grafton, i espanyols com Alicia Jiménez Bartlett o Dolors Rodó Meira.

Compta amb un pressupost de 140.000 euros, i la passada edició va créixer respecte a l’anterior de 6.000 participants a 9.000. Es compon de cinquanta activitats gratuïtes, de la mà de 40 editors i un centenar de participants. També enguany es recupera el premi “Crims de tinta”, gràcies a la col.laboració entre el festival i la barcelonina Editorial RBA.

La nova adreça és el Conservatori del Liceu, al carrer Nou de la Rambla, 88.

Nous Escenaris

Hi haurà una taula rodona titulada “Noves Geografies Criminals”, que posarà al descobert nous escenaris d’aquest gènere: Sant Francisco, la Corunya, Varsòvia i València. També la lluita contra el càncer del reputat autor Henning Mankell, comptarà amb l’homenatge “Ens estimem tant, Mankell” en una conversa amb Beatriz de Moura perquè els lectors li puguin enviar a l’autor suec el seu suport.

I a tu, t’agraden aquestes novel·les? Seguiràs el festival?

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari