blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Cuina espanyola i catalana

Calçots, una delícia catalana

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Quan arriba l’hivern podem gaudir de plats de temporada com ara els calçots, un dels plats tradicionals de la gastronomia catalana més deliciosos i aclamats. Aquesta mena de ceba tendra rostida al foc i acompanyada amb una salsa especial, és un plat amb gran tradició a Catalunya, i és tradició ajuntar-se amb la família o els amics durant els mesos d’hivern on estan en temporada i fer la tradicional calçotada. Des de ShBarcelona et portem aquest article on t’expliquem en què consisteix aquest plat típic català, la calçotada.

Article relacionat: Els millors calçots de Barcelona

Descobreix la tradicional calçotada catalana

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: calafellvalo via VisualHunt

Al final de l’hivern i al començament de la primavera, se celebra a tota Catalunya una festa gastronòmica típica, que té el seu origen a la comarca de l’Alt Camp Tarragonès, concretament a la localitat de Valls: la calçotada. El protagonista indiscutible d’aquesta festa tradicional és el calçot. Es tracta d’una varietat de ceba tendra, concretament la ceba tardana de Lleida, que es conrea especialment per a aquest propòsit. Deuen el seu nom a la manera de conrear-los, amuntegant la terra al voltant del brot de la ceba inicial, és a dir calçant-la, d’aquí el calçot. Són rostits directament sobre un foc viu de redoltes, i han de quedar cremats per la part de fora. La salvitxada és una salsa també tarragonina, i és tradicional no substituir-la per cap altra a les calçotades. Semblant al romesco, es fa a base de tomàquet i all escalivats, nyora, ametlla i avellana torrada, pebre negre i vermell, vinagre, pa sec, oli d’oliva, sal i bitxo (també escrit vitxo, d’aquí li ve el nom). Procureu consumir-ne una d’elaboració casolana. És realment saborosa. La forma de menjar calçots és ajudar amb la mà a la part exterior a esllavissar-se, ja que ha quedat carbonitzada pel foc (només degustem l’interior, que és tendre i cremós). Quan ja és despullat, el suquem a la salvitxada, i alçant el colze, el deixem penjant sobre la boca, i començant per la part blanca de la ceba, ens l’anem menjant. Això fa inevitable acabar amb les mans negres, i de rebot, la roba tacada. Per això és costum d’abillar un gran davantal, anomenat “pitet”.

Article relacionat: Mejar típic català

calçots.jpg

Imatge via VisualHunt

Tradicionalment se serveixen a taula en paper de diari. Actualment també se solen servir en una teula de fang a manera de plat, que conserva la calor i ajuda a menjar-se’ls ben calents. Mentre els calçots són servits a taula, s’aprofiten les brases de sarments per rostir bones peces de carn i embotits per al segon plat. Per descomptat, cal que tot sia ben acompanyat pels excel·lents vins de la zona. Si bé es pot acudir a una calçotada a gairebé qualsevol lloc de Catalunya, són més nombroses a Tarragona. Les ofereixen els restaurants i també n’organitzen de populars molts ajuntaments, la més significativa i important és sens dubte la de Valls. També s’omplen de graelles les barbacoes dels jardins o terrasses particulars. Des de ShBarcelona et recomanem que d’una forma o altra, no deixis de tastar aquesta delícia de l’horta catalana.

*Imatge de: calafellvalo via VisualHunt

Ja has provat els calçots? Que et sembla aquest plat típic de Catalunya?

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari