blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Tràmits administratius

Com canviar de nom un cotxe?

Mustang GT esportiu aparcat al carrer
Escrit per Xavi Maldonado

A l’hora de comprar o vendre un cotxe de segona mà, cal realitzar una sèrie de tràmits per dur a terme la transferència entre titulars. El canvi de nom és un dels requisits més importants, i tant el comprador com el venedor han de formar part en aquest procés.

Ja gaudeixes de la vida a la ciutat amb un pis de lloguer a Barcelona, t’has comprat un cotxe de segona mà, i vols saber com canviar de nom el teu vehicle a la ciutat?

Segueix llegint perquè en aquest article de ShBarcelona t’ho mostrarem pas a pas.

Article relacionat: Rènting de cotxes a Barcelona

Canviar el nom del propietari d’un cotxe

Interior d'un cotxe vintage

Imatge via Pixabay

Si t’has comprat un vehicle de segona mà, abans de res has d’emplenar el Full de Sol·licitud de Canvi de Titularitat que trobaràs a la mateixa web de la Direcció General de Trànsit.

També serà necessari pagar una taxa pel canvi de titularitat, l’import el qual ascendeix a 54,60 € per a tots els vehicles, exceptuant els ciclomotors, i en aquest cas l’import serà de 27,30 €.

Al mateix temps es fa necessari presentar tant el document d’identitat del comprador com el de venedor. Si bé, en aquest últim cas n’hi haurà prou amb una fotocòpia del DNI o NIE, llevat que s’hagi presentat la notificació de venda, en aquest cas no serà necessari cap document identificatiu.

Si no hi ha notificació de venda prèvia, també serà necessari mostrar el permís de circulació.

Ara bé, una cosa és la documentació i una altra ben diferent són els tràmits d’inscripció. El primer pas és pagar l’impost de transmissions patrimonials a Hisenda, model 621 o model 060.

Aquest tràmit es pot realitzar per Internet a algunes comunitats autònomes com Castella i Lleó, Andalusia, Madrid, Astúries, Cantàbria, Navarra o Múrcia, entre d’altres. Un cop fet aquest primer tràmit, obtindràs el codi CET per acreditar que estàs en regla amb les teves obligacions fiscals.

L’últim és demanar cita a la Prefectura de Trànsit i dur a terme la sol·licitud de transmissió, abonant les taxes corresponents i presentant la documentació de què parlem anteriorment.

Normalment, el comprador és un particular, però el venedor pot ser un particular o una empresa dedicada a la compravenda de cotxes. En aquest cas, serà el venedor el que s’ocupi de la major part dels tràmits que tenen a veure amb el canvi de titularitat.

En cas de tractar-se de dos particulars, és fonamental saber quines obligacions corresponen a cada un. El venedor mai ha de lliurar el vehicle fins no tenir una factura o un contracte de compravenda. També és important comptar amb una fotocòpia del DNI del comprador, CIF o targeta de residència, i especificar en el contracte la data exacta en què es va dur a terme l’operació per evitar controvèrsies futures (multes, sancions per no passar la Inspecció Tècnica de vehicle, etcètera).

Article relacionat: RAAC, el Reial Automòbil Club de Catalunya

Dona jove a dins d'un cotxe

Imatge via Pixabay

Pel que fa al comprador, el primer que ha de fer és inscriure el seu vehicle a la DGT, llevat que el venedor sigui una empresa de compravenda, ja que l’habitual en aquests casos és que aquest últim s’encarregui de tot.

Així, el venedor ha de lliurar el permís de circulació i la targeta ITV a comprador. En cas que el venedor sigui un particular és convenient quedar-se una còpia del contracte, la documentació del vehicle, una fotocòpia del seu DNI i la sol·licitud de canvi de titularitat, document que haurà d’estar signat per les dues parts.

El comprador i el venedor han d’establir un termini màxim de quinze dies perquè el comprador enviï al venedor una còpia del permís de circulació, on vingui especificat el canvi de nom.

Si s’ha complert el termini i el venedor no ha rebut res, haurà d’acudir a Prefectura Provincial de Trànsit i advertir que ha venut el vehicle a través del tràmit de notificació de venda. A més, haurà de presentar el contracte de compravenda, el DNI del comprador i fer efectiu el pagament d’una petita taxa.

Què més saps sobre el canvi de titularitat de vehicles?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Comentari

  • Bondia .si comprem una autocaravana amb la meva parella podem posar.nos tots dos com propietaris? Gracies

Deixar un comentari