blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Dia de la Hispanitat 2019

Bandera onejant d'Espanya
Escrit per Xavi Maldonado

Existeix a Espanya una de les festes més importants de l’any, que té a veure amb la seva identitat com a país i el sentiment patriòtic. És una festa nacional, és a dir, que se celebra a totes les ciutats i municipis de l’Estat espanyol.

Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem sobre la Festa de la Hispanitat, una de les festes espanyoles més representatives i rellevants que, si vius a Barcelona, podràs viure de primera mà.

Article relacionat: Calendari de festius 2019

Tot el que necessites saber sobre el Dia de la Hispanitat

Història d’aquest dia

Barc històric espanyol

Imatge via Pixabay

El dia 12 d’octubre se celebra el dia que Cristòfor Colom va trepitjar Amèrica el 1492, el que va significar la connexió entre el món conegut fins aleshores i el nou món. I des 2014, també es commemora el Dia de la Llengua Espanyola, després que l’Organització de Nacions Unides (ONU) així ho establís com una manera de consolidar al món hispà.

El descobriment d’Amèrica per Colom no va ser considerat com a tal en un primer moment, ja que el mariner mai va ser conscient d’haver arribat a un nou continent, ja que va creure que es trobava a l’Índia, per això els habitants descoberts van ser cridats indis, creient que estaven en aquestes latituds.

D’altra banda, a Espanya la festivitat del 12 d’octubre coincideix amb el Dia de la Mare de Déu del Pilar, patrona de Saragossa i d’Espanya.

A Llatinoamericà, Dia de la Raça

El Dia de la Raça se celebra el 12 d’octubre a la major part d’Hispanoamèrica, Espanya i els Estats Units, entre altres països. Va ser creat a partir del segle XX, inicialment de forma espontània i no oficial, per commemorar una nova identitat cultural, producte de la trobada i fusió entre els pobles indígenes d’Amèrica i els colonitzadors espanyols, a més de la valorització del patrimoni cultural hispanoamericà.

Tot i que el nom de Dia de la Raça és el més popular en l’actualitat, el nom oficial sol variar d’un país a un altre: a Espanya és el Dia de la Hispanitat, als Estats Units és el Dia de Colom o Dia de Cristòfor Colom, a Xile i al Perú es denomina Dia de la Trobada de Dos Mons i a l’Argentina rep el nom de Dia del Respecte a la Diversitat Cultural.

Article relacionat: Tradicions espanyoles a Catalunya

Controversia i polèmica

Banderes d'Espanya, Estats Units i Colòmbia

Imatge via Pixabay

Actualment, aquesta festivitat, però, és una qüestió polèmica, sobretot a causa del tracte que van propinar l’expedició de Colom i altres exploradors i colons europeus als nadius americans. Durant anys, s’han organitzat campanyes per celebrar el dia dels pobles indígenes.

Però a finals del segle XIX i al principi del XX, molta gent tenia un problema diferent amb Colom: s’argumentava que el veritable mèrit del descobriment d’Amèrica del Nord havia d’atribuir-se a Erikson, que es considera que havia arribat 500 anys abans que Colom.

D’altra banda, a Catalunya des de fa uns anys hi ha algunes organitzacions independentistes que es neguen a celebrar el Dia de la Hispanitat.

I a tu, què et sembla aquesta festivitat tradicional espanyola?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari