blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Visitar

El Bressol del Cava

Escrit per Mercedes

¡Veniu corrent, estic bevent els estels!”, és el que diu la llegenda que cridà el monjo benedictí francès Dom Pierre Pérignon quan per atzar o innovació tastà les bombolles produïdes per la fermentació del vi segons el que s’ha vingut a dir Mètode Champenoise.  És durant el segle XIX que viticultors de Sant Sadurní d’Anoia estudien i apliquen aquesta tècnica basada en dues fermentacions controlades i l’aplicació del tap de suro.  Després de força assajos i proves, sorgeix allí amb una identitat pròpia i diferent, el vi escumós que coneixem com Cava, tan preuat arreu.

Avui en dia, a la comarca del Penedès hi ha fins a 185 productors del cava, amb explotacions de tota mida.  Destaquen dues marques, Codorniu i Freixenet, entre els cellers més grans.  A uns 60 kilòmetres de Barcelona, Sant Sadurní d’Anoia concentra la majoria de productors d’aquest famós vi, el segon del món en consum, només superat en volum pel Xampany. A l’entrada de la població, un cartell ens anuncia que som “Benvinguts al país del Cava”. El subsòl d’aquesta localitat i environs és recorregut per més de 1000 metres de caves.

Va ser en 1872, quan Josep Raventós i Fatjó, de la històrica Casa Codorniu i seguint el mètode champenoise esmentat,  va elaborar les primeres 3.000 ampolles de Cava català. La seu de les Caves Codorniu és obra de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch,  i constitueix una obra mestra del modernisme declarat monument històric-artístic.

L’altre pilar de la regió és Freixenet. La seva història es remunta a 1861. En 1927 es van construir les Caves Freixenet, cinc naus dissenyades per l’arquitecte modernista Josep Ros i Ros. En 1929 es va dur a terme una ampliació amb un nou edifici de traç noucentista.

Al centre de Sant Sadurní d’Anoia, a la Plaça de Manuel Raventós, hi ha una enoteca on aturar-se i contemplar les etiquetes dels seus prestatges. També és interessant una visita a la captivadora església romànica de Sant Benet d’Espiells, d’una sola nau.

A Vilafranca del Penedès, recórrer els carrers entorn de l’església i el claustre de Sant Francesc és com fer-li un pols al pas del temps. Passejar i admirar la Plaça Jaume I o pujar les escales de cargol fins al campanar de l’església de Santa Maria per contemplar el paisatge són rituals que no hem de deixar passar.

A Sant Martí Sarroca sobresurt el Turó de la Roca, una penya sobre la qual descansa l’imponent conjunt que formen el Castell de Sant Martí del segle X i l’església romànica de Santa Maria, del XII. Una altra opció atractiva és visitar la muntanya d’Olèrdola, sobre la qual es va instal·lar en el seu moment un campament militar romà.

A ShBarcelona brindem amb tots els nostres amics amb una copa de bon cava, i us desitgem un bon any nou i molta felicitat.

Valora aquest post

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari