blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Gaudeix del dia de Sant Joan 2019 a Barcelona

Grup d'amics celebrant la revetlla a la platja
Escrit per Xavi Maldonado

La festa de Sant Joan és una de les festivitats més màgiques i divertides que se celebren a Barcelona. Tradicionalment la festa de Sant Joan està estretament relacionada amb l’estiu, la nit més curta de l’any, la festa i la diversió.

Per això, aquesta festivitat és molt estimada per tots els barcelonins i per aquelles persones que ja gaudeixen d’un pis de lloguer a la Ciutat Comtal, àvids per l’arribada de l’anhelat estiu. Sant Joan, a més, té connotacions màgiques i esotèriques, essent una nit especial per a realitzar conjurs i rituals de màgia blanca amb la intenció de desfer-nos dels conflictes i els mals d’ull, purificar-nos amb el foc i ressorgir de les cendres.

Aquest any, en aquest article de ShBarcelona sobre Sant Joan us parlem d’aquesta divertida festa i de com podeu gaudir-la a la Ciutat Comtal.

Article relacionat: Viu Sant Joan a Barcelona

Com celebrar Sant Joan a Barcelona

Focs artificials al capvespre

Imatge via Pixabay

La revetlla de Sant Joan és una festa que se celebra a tota la comunitat i comunitats veïnes de manera molt diversa. A Barcelona, és una celebració popular amb trobades veïnals, familiars o d’amistats, que s’ajunten per sopar, tocar música i encendre fogueres.

També es realitzen rituals màgics per espantar les males vibracions. Institucionalment, el 23 de juny a la tarda la flama del Canigó arriba a la plaça de Sant Jaume, on és rebuda per les autoritats municipals, l’Àliga de la Ciutat i els Gegants de la Ciutat, mentre sona la cançó “Muntanyes del Canigó”.

Després d’això, els representants de cada barri recullen el foc que encendrà les fogueres que s’encendran per tota la ciutat.

Amb l’encesa de les fogueres comença la revetlla a les places i els carrers dels barris barcelonins i, al seu torn, els sopars populars, espectacles pirotècnics, balls i la festa en la nit més curta de l’any, que anuncia l’arribada de l’estiu.

Article relacionat: La Nit de Sant Joan

Gent envoltant una espectacular foguera de Sant Joan

Imatge via Pixabay

L’origen d’aquesta festa s’associa amb les celebracions en què es commemorava l’arribada del solstici d’estiu, el ritual principal consisteix a encendre una foguera.

La finalitat d’aquest ritual era “donar més força al sol”, que a partir d’aquests dies anava fent-se més “feble”. Simbòlicament, el foc té una funció “purificadora” en les persones que ho contemplaven, la qual cosa espantava els mals esperits i les coses a millorar o canviar en la vida per tal de renovar-se.

Una de les creences del dia de Sant Joan és que la parella que saltava junta la foguera aconseguia felicitat i bona sort. Una altra consistia en el fet que les joves llançaven garlandes trenades per elles als seus estimats sobre les flames i ells havien de recollir-les abans que caiguin al foc.

Les garlandes es guarden com a talismans de bona fortuna i, en algunes ocasions, es cremava alguna cinta a casa per tal de protegir els seus habitants i animals. Algunes persones s’introdueixen entre les ones del mar, amb la finalitat de rebre d’aquest tota la seva força.

Un conjur que sol fer-se la nit màgica de Sant Joan és agafar un bol i introduir els talismans dels quals es disposi, com ara joies, petxines de mar o pedres de riu o de mar, deixar-les tota la nit a la llum de la lluna i retirar-les a primera hora del matí.

Les joies i talismans s’han d’assecar i amb això aconseguiràs que estiguin nets i descarregats de males vibracions.

I tu, com celebraràs la revetlla de Sant Joan 2019 a Barcelona?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari