blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Art i cultura

Història de les dones més influents de Barcelona

Dona científica treballant a un laboratori.
Escrit per Xavi Maldonado

Al llarg de la història de la ciutat de Barcelona, han estat moltes les dones que han transcendit pel seu caràcter emprenedor, intel·ligència, valentia i les seves increïbles contribucions. El nom d’aquestes lluitadores pot ser que no et soni, però no hi ha dubte que d’alguna manera han marcat el futur de Barcelona i del país.

Cultes, lluitadores i sofisticades, coneix-les i descobreix la raó per la qual s’han convertit en dones influents en la història de la Ciutat Comtal. I és que són dones en què poder inspirar-se! Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem d’elles, les dones més influents en la història de Barcelona.

Article relacionat: Personalitats famoses de Barcelona

Descobreix la història de les dones més influents de Barcelona

Pren nota d’aquestes dones sàvies, assenyades i inspiradores. Sens dubte, són tot un exemple a seguir:

Santa Eulàlia

Il·lustració rel·ligiosa de Santa eulàlia

Imatge via Unsplash

Una d’aquestes dones tan influents va ser Santa Eulàlia. Aquesta dona va néixer al barri d’Horta, l’any 290.

En aquell moment, el Cristianisme irrompia a Europa, tot i que encara quedava molt per fer. Els cristians no ho tenien gens fàcil, ja que en aquesta època eren perseguits i assassinats.

Eulàlia li va ser fidel a la seva religió i la seva confessió li va costar l’empresonament. Va ser portada a judici i va tornar a reafirmar-se, sent vilment torturada. En l’actualitat, un carrer situat al Barri Gòtic porta el seu nom, la Baixada de Santa Eulàlia.

María Josefa de Massanés

Va ser una gran escriptora i poetessa de segle XIX, en l’època del Romanticisme. La seva mare va morir quan era tan sols una nena i els seus avis la van criar.

Ella ajudava a la seva àvia materna en la seva tasca de brodadora, però no va poder evitar deixar-se portar per la literatura que tant la motivava. Va acabar convertint-se en una poetessa prestigiosa, la primera de la seva època.

Maria Josep Colomer i Luque

La seva història està plena d’acció, valentia i coratge. Va néixer el 1913, a Barcelona, i amb el temps es va convertir en la primera dona de Catalunya en pilotar un avió.

Formava part d’una família tradicional burgesa, però molt aviat va veure en l’aeronàutica el seu futur. De fet, va conèixer a l’artífex de l’aeròdrom a Catalunya i ella es va convertir en la protagonista de la seva campanya de màrqueting.

En lloc d’anar a classe a un institut femení, pilotava en secret fins es que va poder treure el curs de pilot al mateix temps que treballava a l’aeròdrom. Va impartir classes i va esdevenir instructora durant la Guerra Civil, tot i que amb el temps es va casar i es va convertir en mare de família, deixant finalment la seva carrera com a pilot professional.

Article relacionat: Història del Dia Internacional de la Dona

Margarida Xirgu i Subirà

Gent gaudint d'una obra de teatre

Imatge via Unsplash

Margarida Xirgu i Subirà va ser actriu i directora de teatre. Va néixer el 1888, a la localitat barcelonina de Molins de Rei, i va actuar per primera vegada quan només tenia dotze anys.

Els seus començaments no van ser gens fàcils, ja que també havia d’ajudar a la seva família i aportar diners a casa a través del sector de la confecció. Amb el temps es va convertir en una gran estrella, va fer amistar amb Lorca, va rodar algunes pel·lícules i va acabar convertint-se en una fantàstica directora de teatre. Com a homenatge, la plaça on es troba el Teatre Lliure de Barcelona porta el seu nom.

Josefina Castellví i Piulachs

Josefina Castellví i Piulachs va néixer als anys trenta i va ser la primera dona espanyola en fer una expedició a l’Antàrtida.

És Doctora en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona i és una reconeguda professora d’investigació del CSIC. Al llarg de la seva carrera, la seva tasca ha estat premiada amb diversos guardons com la Creu de Sant Jordi o la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona.

Laia Subirats Maté

Laia va néixer el 1985, a Barcelona, i va estudiar Enginyeria de Telecomunicacions. Té un doctorat en Informàtica i un màster en Telemàtica.

Es tracta d’una investigadora molt jove que ha arribat lluny en el món de la Intel·ligència Artificial. La seva tasca no és altra que divulgar la ciència, sent una de les pensadores més influents d’Espanya.

Conèixes més dones influents de Barcelona?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari