blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

La Llotja del peix de Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

La Confraria de Pescadors és al Port dels Pescadors, en plena Barceloneta. Cada matí i cada tarda, els vaixells pesquers de Barcelona acudeixen a aquest port a descarregar les seves captures, oferint una imatge detinguda en el temps que contrasta vivament amb l’enrenou que viu la moderna urbs. Si vols saber més sobre aquest lloc tan especial, endinsa’t amb ShBarcelona i descobreix la Llotja del peix de Barcelona, una tradició pesquera que segueix més viva que mai en els matins de la Ciutat Comtal.

Article relacionat: Què veure a la Barceloneta

Taula de Continguts

La Llotja del Peix

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Concretament és situada al Moll del Rellotge, dit així perquè alberga la Torre del Rellotge, magnífica construcció aixecada el 1772 per servir de far del port, i ara baluard històric. A principis del segle XX, en urbanitzar-se tota la zona portuària, aquest espai va esdevenir molt més complex, menjant-li terreny al mar per donar sortida a l’enorme tràfic comercial que s’estava generant. El far es va perdre entre els embulls del moll, canviant aquesta funció per la de rellotge per a la barriada. Com a dada històrica i científica, és el punt geodèsic des d’on Pierre Françoise André Méchain va prendre els últims mesuraments per a la creació del sistema mètric decimal. És declarada com a Bé Cultural d’Interès Local. A les seves instal·lacions se celebra la Llotja del Peix, com a qualsevol altra ciutat portuària i pesquera. Cada dia es realitzen dues subhastes, una a primera hora del matí (pesca nocturna), i una altra a primera hora de la tarda, de les captures fetes pels que han sortit a les cinc de la matinada.

Ambdues licitacions es fan mitjançant un sistema informàtic, i a la baixa. Cada caixa de peix surt a la venda amb un preu que va descendint gradualment, fins que algun client creu que ha arribat al seu preu correcte. En aquest moment el comprador acciona un comandament a distància, del que disposa des que entra a la subhasta, i automàticament la caixa seleccionada se li adjudica, generant-se una etiqueta on es reflecteixen totes les dades identificatives del lot: comprador, producte i captura.

Article relacionat: Slow food i el mercat de la terra

Horari

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

L’horari de cada subhasta el provoca la base de les captures. La del matí s’obre a les 7:00 del matí i distribueix els productes capturats per la flota de cèrcol, principalment peix blau: sardina, verat, bonic, seitó i sorell entre d’altres. La de la tarda ofereix la captura de la flota d’arrossegament i la d’art menor (tresmallera i palangrera), s’obre a les 16:45 i en ella s’adquireix gamba, escamarlà, lluç, llucet, rap, morralla, i altres espècies. Més de 1.000 quilos diaris de pesca passen a mans dels compradors que hi participen, dels quals la majoria són professionals, detallistes i restauradors. Però qualsevol persona pot prendre part a la llotja, sempre que compleixi amb els requisits sol·licitats per a compradors ocasionals.

Si vols gaudir d’un espectacle emocionant per acció, olor i color, i a la vegada del millor i més fresc peix i marisc, pots assistir a un d’aquests dos esdeveniments diaris

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari