blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Cuina espanyola i catalana

Salmorejo, un àpat ideal per a l’estiu

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

A l’estiu, amb la calor, ens vénen de gust aliments freds i que siguin digestius i lleugers. Són molt populars les amanides en totes les varietats, les escalivades, els empedrats de bacallà esqueixat, el xató, i encara que no és típicament català, s’ha fet un lloc a la nostra taula el famós gaspatxo o el salmorejo. Per això, en aquest article de ShBarcelona us portem una recepta d’un dels plats d’estiu més populars, el salmorejo.

Article relacionat: Restaurants de cuina lleugera per a l’estiu

Recepta del salmorejo per a quatre persones

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Tots coneixem la recepta d’aquest plat fresc i popular, malgrat que cadascun té la seva versió. Nosaltres anem a donar-vos la recepta d’una varietat de l’Andalusia Occidental, el també famós “salmorejo cordobés“.  Com ja hem dit que tants caps, tantes receptes, aquí us passem la que li agrada a qui us escriu. Per fer aquest plat per a quatre persones us caldran els següents ingredients, tots ells preferiblement ecològics i el més saludable possible: 1,5 kg de tomàquet carnós i madur; 1 troç de pa ben sec, de la mida d’un entrepà petit (pot ser integral, més sa i no varia el gust); 5 grans d’all (si el feu per avui, si és per demà una miqueta menys, doncs el gust de l’all creix amb l’espera); 2 ous sencers (ep!, de gallines criades a l’aire lliure, eh?, això a més de sa, sí que canvia el sabor); 1 tassa de moca de vinagre de poma o de sidra de poma; 2 tasses de moca d’oli d’oliva verge, de sabor d’intensitat mitjana, com l’Arbequina; 1 polsim generós de sal (si en teniu, del Himalaia); aigua freda al gust. Per al guarniment, admet de tot, des de truita de patates freda a filets prims de pollastre o llom de porc arrebossats. Us suggerim aquests, tots ells picats petits: 2 pomes golden una mica verdes; 2 plàtans, igualment no gaire madurs; 2 préssecs grocs; 1 pebrot vermell; 1 llesca gruixuda de pernil salat (si és ibèric serà car, però tindrà el greix sa); 2 ous durs i 1 grapat de bastonets de pa cruixents (tipus “grisines” o “regañás”).

Article relacionat: Menjar vegà a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Per elaborar-ho, ficarem a la batedora de vas primer el pa sec picat, i al damunt hi abocarem el vinagre, l’oli i les dues clares i els dos rovells, perquè es remulli. Ho assaonarem amb la sal i els alls pelats, i després hi afegirem els tomàquets tallats tal com vingui. Si la batedora té velocitat de picar gel, comenceu per aquesta, per trinxar bé el pa. Un cop ja ben picat, podeu passar a velocitat de líquid. Afegiu l’aigua fins a obtenir la densitat que vulgueu, una mida habitual seria arribar a completar els dos litres. El portarem a la nevera en una gerra de vidre, perquè així es refredarà més. El podeu fer d’avui per demà, però no més enllà perquè els ous són crus, i es podria fer malbé. Serviu-lo en cassoletes, i presenteu el guarniment en bols individuals perquè cada comensal se serveixi al gust. També es pot servir com a beguda, sense guarniments i en copa llarga. Un plat ideal pels díes de calor a la Ciutat Comtal.

I tu, com fas el salmorejo? Comparteix amb nosaltres la teva recepta als comentaris!

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari