blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Missa del gall i cant de la Sibil·la

Interior catedral missa
Escrit per Mercedes

Catalunya compte amb diverses dates destacades durant l’any, festes populars i religioses de les quals molts no en sabem l’origen ni la història d’aquestes tradicions.

La Missa del Gall es celebra a mitjanit el 24 de desembre, nit de Nadal, per celebrar l’inici del dia en què va néixer Jesús. Té força tradició a la nostra ciutat, i es celebra a la majoria de parròquies.

Des de ShBarcelona us expliquem més detalls sobre la Missa del Gall i el cant de la Sibil·la.

Article relacionat: Fes-te l’arbre de Nadal tu mateix

La Missa del Gall

Interior esglèsia

Imatge via Pixabay

No se sap d’on li ve el nom, hi ha força teories.  Diu la llegenda apòcrifa que el gall va ser el primer a veure el naixement de Jesús i que es va posar a cantar per anunciar-ho.

També diuen d’altres que a banda del costum de cantar nadales davant del pessebre abans de sortir cap a Missa, la música té un altre fita a les tradicions d’aquest dia.

Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des del 2010, el Cant de la Sibil.la és un cant gregorià molt antic, que anuncia la fi del món i el naixement del redemptor.  Basat en les profecies grecoromanes, es cantava en llatí inicialment, i la versió provençal apareix cap al segle XIII.

Recordem que la sibil·la segons els grecs tenia el do de l’endevinació amb l’ajut dels déus mitològics.li ve del costum de menjar gall rostit per sopar la Nit de Nadal.  Alhora, alguns opinen que és perquè es començà a celebrar a Jerusalem, a la Basílica de Sanctus Petrus in Gallicantu.

 Però la majoria opina que és a causa dels antics romans, que al trenc d’alba li deien “ad galli cantum”, i com aquesta missa es feia en aquell moment, la van anomenar així.

Malgrat que l’Església prohibeix aquest cant/representació a mitjans del segle XVI, es manté a algunes poblacions catalanes i sobretot a les Balears.  És així com gràcies a la memòria popular ha pogut arribar fins als nostres temps.

Juntament amb el Misteri d’Elx són les úniques representacions religioses que han sobreviscut al Concili de Trento, i es representen encara avui en dia. El segle passat tornà a representar-se a la nostra ciutat, començant a Santa Maria del Mar el 1948, 50 anys després a l’església de la Bonanova, i el 2008 a Santa Maria de Gràcia.

Finalment i després de no fer-ho durant més de 400 anys, el 2009 torna a escoltar-se a la Catedral de Barcelona.

Article relacionat: Descobreix la Sagrada Família

Espelmes vermelles a una missa

Foto via Pixabay

La interpretació d’enguany del Cant de la Sibil.la es farà tal com era al 1575, últim que va veure la Catedral.  Anirà a càrrec del Cor de Cambra Francesc Valls, amb l’assessoria de la musicòloga Maria del Carmen Gómez.

Serà novetat una estrena del compositor català Jordi Cervelló (Premi Nacional de Música 2010).  Serà el 24 de desembre a les 23.30 hores, just abans de la Missa del Gall que presidirà el Cardenal Arquebisbe de Barcelona.

A l’església de la Bonanova, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, podreu escoltar a Maria del Mar Bonet, que recull una versió d’origen balear.

 A Santa Maria de Gràcia hi haurà l’Orfeó Gracienc i la solista Clara Florit, sota la direcció de Poire Vallvé.  També podeu escoltar-la a Santa Maria del Mar.

Saps més sobre la Missa del Gall? No dubtis a explicar-nos tot el que saps als comentaris

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari