blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Missa del gall i cant de la Sibil·la

Interior catedral missa
Escrit per Mercedes

Catalunya compta amb diverses dates destacades durant l’any, festes populars i religioses de les quals molts no en sabem l’origen ni la història d’aquestes tradicions.

La Missa del Gall es celebra a mitjanit el 24 de desembre, la nit de Nadal, per celebrar l’inici del dia en què va néixer Jesús. Té força tradició a la nostra ciutat, i es celebra a la majoria de parròquies. Des de ShBarcelona us expliquem més detalls sobre la Missa del Gall i el cant de la Sibil·la.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

La Missa del Gall

Tot i que no se sap d’on li ve el nom, hi ha força teories. Diu la llegenda apòcrifa que el gall va ser el primer en  presenciar el naixement de Jesús i que es va posar a cantar per anunciar-ho. És per això que antigament el gall donava el tret de sortida a la missa.

No obstant, la majoria opina que és a causa dels antics romans, que al trenc d’alba li deien “ad galli cantum”, i com aquesta missa es feia en aquell moment, la van anomenar així.

missa del gall

Imatge via Pixabay

A més de la Missa del Gall, hi ha altres costums que se celebra abans i durant aquest esdeveniment tant important per als catòlics. Una d’elles és la de cantar nadales davant del pessebre abans de sortir cap a Missa, la música té un altre fita a les tradicions d’aquest dia.

El Cant de la Sibil·la

El Cant de la Sibil·la, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des del 2010, és un cant gregorià molt antic, que anuncia la fi del món i el naixement del redemptor. S’escenifica abans de la Missa del Gall i pertany al gènere del folklore català medieval.

Basat en les profecies grecoromanes, es cantava en llatí inicialment, i la versió provençal apareix cap al segle XIII.

Aquest cant anteriorment era representat per un nen o una dona vestits de sibil·la, que segons els grecs tenia el do de l’endevinació amb l’ajut dels déus mitològics. Durant l’actuació, la persona qui ho representa porta un mantell de seda a sobre i du una espasa a la mà.

Malgrat que l’Església va prohibir aquest cant/representació a mitjans del segle XVI, actualment s’ha recuperat en algunes poblacions catalanes com ara a Barcelona, al País Valencià i sobretot a Les Illes Balears. És així com gràcies a la memòria popular ha pogut arribar fins als nostres temps.

Article relacionat: Descobreix la Sagrada Família

missa del gall

Imatge via Pixabay

Juntament amb el Misteri d’Elx són les úniques representacions religioses que han sobreviscut al Concili de Trento, i es representen encara avui en dia. El segle passat tornà a representar-se a la nostra ciutat, començant a Santa Maria del Mar el 1948, 50 anys després a l’església de la Bonanova, i el 2008 a Santa Maria de Gràcia.

Finalment i després de no fer-ho durant més de 400 anys, el 2009 torna a escoltar-se a la Catedral de Barcelona.

Vens a passar el Nadal a Barcelona? Tenim l’apartament ideal

Des que es va recuperar, a Barcelona hi ha quatre temples on es pot escoltar el Cant de la Sibil·la:

  • la parròquia de Sant Gervasi de la Bonanova, al districte de Sarrià-Sant Gervasi
  • A la Basílica de Santa Maria del Mar
  • A la Catedral de Barcelona
  • A la Parròquia de Santa Maria de Gràcia
El Cant de la Sibil·la a Barcelona
A més a més, es podrà gaudir d’una interpretació del Cant amb Maria Arnal i Marcel Bagés a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el 21 de desembre. Pots consultar en aquest enllaç la resta d’actuacions que es realitzaran aquest Nadal 2021 a les diferents esglésies de Barcelona.

Què més saps sobre la Missa del Gall? Hi has assistit mai? 

Top Articles Nadal
Error: View fb27f6fubl may not exist

 

Font:

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari