blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Conèixer els seus drets i evitar estafes immobiliàries

Em poden denunciar per no pagar un mes de lloguer?

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per ShBarcelona

Un dels temes recurrents en els qui són propietaris i tenen inquilins és què succeeix per no pagar un mes de lloguer. Potser no ho sabies, però existeixen uns certs procediments judicials amb l’objectiu de reclamar l’impagament d’aquest. Si és la teva situació o ets l’inquilí i et trobes en problemes, t’expliquem tot a continuació.

Què succeeix si l’inquilí no paga el lloguer?

Dins de la Llei d’Arrendaments Urbans, més específicament en l’article 27.2 es detalla l’obligació que assumeix l’inquilí en el pagament del lloguer. En el moment precís en què deixa de fer-lo, llavors es converteix en un deutor.

De forma més específica, aquesta llei indica que l’arrendador pot acabar el contracte per:

  • Falta de pagament de la renda.
  • Falta del pagament o actualització de la fiança.
  • Per incompliment d’alguna de les clàusules, com per exemple el subarrendament.
  • Per danys realitzats de manera dolosa en l’habitatge o obres sense consentiment del propietari.

Per tant, es dedueix clarament que al no pagar el lloguer s’està incomplint el contracte. Existeixen dues alternatives a partir d’això, que l‘inquilí voluntàriament desallotgi l’habitatge o, quan això últim no succeeix, entrar en un procés de desnonament.

Article relacionat: Què és l’assegurança d’impagament de lloguer?

Llavors, és delicte no pagar el lloguer?

Al no pagar un mes de lloguer o més, la qual cosa s’està fent és incomplir un contracte. Però no es comet un delicte com a tal, no es pot anar a la policia a denunciar el fet.

El que ha de fer el propietari al no rebre el pagament corresponent és realitzar un procediment judicial per impagament de lloguer. La denúncia es fa pel civil, no pel penal, per aquest motiu no es considera un delicte.

El primer que haurà de fer el propietari és a través d’un advocat, realitzar un requeriment amistós. Aquesta comanda es fa amb un burofax o similar. És una forma amistosa d’arribar a un acord per l’impagament estipulat. Si després d’aquesta comanda no s’arriba a un acord i l’inquilí no paga el lloguer, llavors sí que cal passar immediatament a la via judicial.

Per a evitar aquestes situacions, el millor sempre és buscar serveis immobiliaris que realitzin una anàlisi i estudi de l’inquilí. D’aquestes forma, s’evitaran situacions desagradables com no pagar un mes de lloguer. Generalment una altra solució que s’ofereix per a això, és tenir una assegurança d’impagament que protegeixi el propietari dels mesos que no ha rebut el pagament per l’arrendament de l’habitatge.

  • gestió de pisos de llarga durada a barcelona

 

Quins són els processos judicials per no pagar el lloguer?

Com s’ha explicat, quan no es pot arribar a un acord amistós, el propietari ha de passar per la via judicial. Aquí hi ha dos procediments que es poden dur a terme:

Reclamació de rendes impagades

El primer d’aquests, és la reclamació que es fa per via judicial dels mesos d’impagament. Se’n diu procediment monitori, ja que és un sistema ràpid en el qual es reclama el mes o mesos juntament amb els serveis. Serà necessari adjuntar proves com per exemple el contracte de lloguer, la còpia dels serveis  i tot allò que es consideri.

Procediment de desnonament

La segona opció és el desnonament. El que es busca amb això és que el propietari pugui recuperar el seu habitatge. Per a això, fa falta anar a la via judicial, perquè el propietari no té dret a llevar a la força a l’inquilí.

Es requereix d’un advocat per a iniciar el procés i serà un jutge el que dictamini el que succeirà amb això. A més dels documents anteriors, es recomana incloure qualsevol altra instància prèvia que s’hagi intentat com l’alternativa anterior, l’enviament d’un burofax, etc.

via judicial per no pagar un mes lloguer

Foto via Unsplash

El primer que succeirà és que s’enviarà la demanda al Jutjat de Primera Instància. El jutjat més pròxim del domicili serà el que pactarà un decret amb la data específica del judici. També es deixarà plasmada la data de desnonament, en cas que no es presenti l’inquilí al judici.

Per a evitar aquest tipus de situacions, el millor és trobar inquilins amb una agència immobiliària. Els serveis per a propietaris, permeten que experts realitzin una anàlisi del perfil de l’inquilí abans de signar el contracte. Així es tindrà major certesa que l’inquilí podrà fer-se front al pagament del lloguer i s’elimina la possibilitat de tenir conflictes per impagament.

Ja siguis inquilí o propietari, esperem que aquesta informació t’hagi estat d’utilitat i hàgim resolt el teu dubte de si et poden denunciar per no pagar un mes de lloguer.

Sobre l'autor

ShBarcelona

ShBarcelona és una agència immobiliària situada a la ciutat comtal de Barcelona que ofereix pisos de lloguer i venda. En el blog et comptem tot el relacionat amb el sector immobiliari, tràmits administratius, esdeveniments i plans a Barcelona.

Deixar un comentari