blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Mercat immobiliari

Quant costa escripturar un pis o una casa a Barcelona?

escriptura pis

Felicitats! Si has arribat fins aquí és perquè estàs a punt de tenir un habitatge al teu nom. Ara bé, un pas delicat és conèixer quant costa escripturar una casa o un pis. És a dir, el document del Registre de la Propietat on s’acredita que aquest habitatge és teu.

A més, per a comprar un pis a Barcelona i que quedi per escrit sota la llei necessites les labors d’un Notari, qui avali la inscripció de la teva nova llar. Si continues llegint aquest article de ShBarcelona et solucionarem tots els teus dubtes sobre el preu de l’escriptura d’un habitatge.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Per què és necessari tenir l’escriptura d’un pis?

El document legal de l’escriptura d’una casa avala l’operació de la compravenda. Aquest text recull tots els detalls de la construcció de l’habitatge com, per exemple, la ubicació, la seva superfície total, possibles deutes, valor, entre altres qüestions.

Per tant, no és un text secundari, al contrari, aquest escrit té un gran protagonisme en la compravenda. Tant és així, que han d’estar d’acord comprador i venedor, i fins i tot apareix la figura del Notari per a donar fe d’aquesta transacció.

preu d'escriptura d'un pis

Foto via Freepik

En definitiva, l’escriptura del pis proveeix de seguretat jurídica al canvi de titularitat de l’habitatge. Aquest document és la garantia del comprador per a afirmar, sense por de rèpliques, que el pis és seu.

D’altra banda, en escripturar el teu nou habitatge, s’accelera la compra de la mateixa per part d’un nou pretendent. D’aquesta manera, els interessats poden accedir a la informació sobre la titularitat de l’immoble, càrregues o gravàmens, sol·licitant una Nota Simple.

Vols comprar un pis?

Preu de l’escriptura del teu habitatge

Si estàs en un procés de compra d’un pis a Barcelona, ja sabràs que necessites tenir una certa quantitat de diners estalviats per a fer front tant a l’entrada de la hipoteca, així com a unes despeses derivades.

Vols saber quant necessites estalviar? Fes clic aquí
Dit això, el preu de l’escriptura d’una casa o un pis oscil·la entre un 10% i un 12% del valor de la propietat.

Dit això, el preu de l’escriptura d’una casa o un pis oscil·la entre un 10% i un 12% del valor de la propietat.

Per això, la pregunta que segueix és: com valorar un pis? perquè has de saber que existeixen tres valoracions diferents:

  • Real – marcada pel preu de mercat
  • Cadastral – valoració realitzada per la Direcció General del Cadastre (Hisenda)
  • Escripturada – sol ser menor que la real i s’aconsegueix pagar menys en impostos

Existeixen 3 maneres de valorar un habitatge: real, cadastral i escripturada

Una vegada que ja tenim l’immoble correctament valorat, ja es pot calcular quant costa el preu de l’escriptura del teu pis.

preu d'escriptura davant notari

Foto via Freepik

És necessari tenir estalviat el muntant suficient per a dedicar en exclusiva a les despeses que es desprenen de la transacció. Dins d’aquests pagaments s’inclouen els següents elements:

✅ Minuta del Notari

✅ Registre de la Propietat

✅ Imposats (IVA, *ITP, actes jurídics documentats…)

Perquè quedi més clar veurem els 3 elements importants a l’hora de fer un canvi de titularitat en una compravenda. Davant el dubte, aquests tres càrrecs corren per part del comprador de l’immoble.

1) Quant costa fer una escriptura davant el notari?

Com hem comentat, perquè l’escriptura de la teva casa compleixi amb la llei ha de tenir la signatura d’un Notari. Aquest professional s’encarrega de donar fe i vigència legal al document del pis. Així que, el notari és una figura que no pots evitar si vols posar al teu nom una propietat.

Llavors la pregunta és: quant costa fer una escriptura davant un notari? El primer que has de saber és que els honoraris dels notaris estan fixats pel Govern, d’aquesta manera tots els ciutadans tenen igual accés a aquest servei públic.

En concret, les despeses de notaria per a una escriptura estan entre 600€ i 1200€ en funció del preu final de l’habitatge. Aquesta factura que presenten els notaris és coneguda com a “minuta” o també, en un argot més formal com a “aranzel”.

Ara bé, els notaris tenen la llibertat d’aplicar fins a un 10% de descompte en els seus serveis, al seu torn, que estan obligats a aplicar el 21% de l’IVA per la prestació dels seus serveis.

📌 Existeix una variant que no està dins d’aquest preu que és el nombre de folis. Cada fulla que signa el notari té un valor per unitat de 3,02 € per cada foli a partir de la cinquena fulla inclusivament.

 

Tràmits per a escripturar pis a Barcelona

Foto via Freepik

2) Quant costa el Registre de Propietat?

Futur comprador, ho sentim, però la suma del preu d’escripturar un habitatge no acaba aquí. El següent element a pagar és el Registre de la Propietat. Aquesta gestió té un preu que va entre 400€ i 650€, a més de les despeses de representació si ho fa un tercer, com per exemple, un notari o un gestor acreditat.

3) Quins impostos s’han de pagar per a escripturar un habitatge?

Comencem pel més habitual, l’IVA. És un 10% del preu escripturat i només s’aplica a pisos d’obra nova. Si l’habitatge és públic, aquest impost descendeix fins al 4%.

Per part seva, els qui adquireixin un habitatge de segona mà han d’abonar el ITP (Impost de Transmissions Patrimonials), que a Catalunya correspon a un 10% del valor total Vols conèixer més informació sobre aquest impost? Llegeix el nostre article: ITP, el gran desconegut.

L’últim impost a pagar pels nous propietaris és l’Impost d’actes jurídics documentats (IAJD), que per als pisos de Barcelona és de l’1%.

Coneix ShBarcelona ➡️

Cas pràctic del preu de l’escriptura d’un pis

Ara vegem un exemple i aterrem les despeses de l’escriptura d’un habitatge en un cas pràctic.

 

Recorrem al següent exemple: la compra d’un pis de segona mà, amb un preu escripturat de 250.000 € en el districte de l’Eixample de Barcelona.

Concepte Percentatge Preu
Notari —  850 €
Registre de la Propietat  —  650 €
ITP 10% 25.000 €
IAJD 1% 2.500 €
Total    29.000 €

Com veiem en el nostre exemple, la resposta a: quant costa l’escriptura d’una casa? és 29.000€, és a dir, un 11,6% del valor total de la propietat.

Aquests percentatges es mantenen, encara que amb lleugers abaratiments o encariments, en funció de la minuta del notari, això sí, sempre dins de la legalitat vigent. Aquestes fluctuacions poden variar per les fulles expedides, còpies realitzades o també grandària de l’immoble.

Nous propietaris amb claus després d'escripturar casa a Barcelona

Foto via Pexels

En definitiva, si estàs en el procés de compra d’un pis has d’assegurar-te que tens estalviat aquest 12% per a despeses de la compravenda com les despeses procedents del canvi de titularitat de l’escriptura del pis.

Article relacionat: Tot el que has de saber sobre la cèdula d’habitabilitat a Barcelona

T’ha servit aquest post? A tu quant et va costar el canvi d’escriptura del teu pis o casa? Deixa els teus comentaris sota!

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari