blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Què fer si m’han robat la documentació a Barcelona?

Imatge d'un passaport sobre una taula
Escrit per Xavi Maldonado

Visitar una ciutat estrangera és una de les coses que més agraden als milers de viatgers de tot el món, cosa que sol ser divertit, gratificant i emocionant. Però també poden aparèixer alguns contratemps que poden arribar fer d’aquesta meravellosa experiència una cosa terrible.

Si ja t’has mudat a Barcelona amb un pis de lloguer, o si estàs només de viatge, has de saber que la Ciutat Comtal és una ciutat bastant segura, però sí que és cert que podem trobar-nos amb alguns individus que poden cometre furts, sobretot a les zones més cèntriques i turístiques.

Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem de què heu de fer si us roben la documentació a la capital catalana.

Article relacionat: Consells per evitar que et robin a casa

Passos a seguir si t’han robat la documentació

Cartera amb documentació sobre un prestatge

Imatge via Pixabay

Qualsevol de nosaltres estem exposats al fet que en un moment de distracció puntual ens robin la cartera, el moneder o la bossa.

Si només t’han robat els diners, el millor és que ho donis per perdut, però si perds la documentació, el problema s’agreuja, ja que depenent de la localitat en la qual et trobis, els tràmits poden ser bastant llargs. Els passos a seguir seràn principalment els que veurem a continuació:

1. Denúncia

En cas de robatori del DNI, del passaport o del permís de conduir, hauràs de presentar la denúncia als Mossos d’Esquadra. La denúncia es pot fer presencialment a qualsevol comissaria o bé per Internet a través de l’Oficina Virtual de Denúncies dels Mossos d’Esquadra.

2. Donar de baixa les targetes de crèdit

Si en el moment de la sostracció o pèrdua portaves també les targetes de crèdit o de dèbit, notifica-ho immediatament al teu banc per evitar que qualsevol persona pugui fer un ús indegut o fraudulent d’elles.

Posa’t en contacte amb la teva entitat bancària i ells t’indicaran quins passos has de seguir.

3. Sostracció del carnet d’identitat

Si t’han robat el document nacional d’identitat (DNI), el primer pas és formular una denúncia als Mossos d’Esquadra. En presentar-la, evitaràs qualsevol responsabilitat si algú fes un ús inadequat d’aquest. En cas que l’hagis perdut no cal fer denúncia, però cal notificar-ho a la Policia Nacional.

Per tramitar la renovació del carnet pots dirigir-te a les oficines d’expedició del DNI. Per evitar esperes innecessàries pots sol·licitar cita prèvia a través d’internet.

En cas que el teu municipi no disposi de comissaria consulta al teu ajuntament, ja que periòdicament s’instal·len equips mòbils per a l’expedició dels DNI.

Article relacionat: Per què triar una assegurança de la llar?

4. Sostracció del passaport

Passaport a una bossa oberta

Imatge via Pixabay

Igual que en el cas del DNI, cal denunciar-ho com més aviat millor, ja que per obtenir un duplicat necessitaràs un justificant de la denúncia. Si passa a l’estranger, a part de la denúncia, t’hauràs d’adreçar a l’oficina consular o ambaixada del teu país més propera.

A l’Estat espanyol el duplicat es pot obtenir a les prefectures superiors i comissaries de policia habilitades a l’efecte. A l’estranger es tramita a la mateixa ambaixada o consolat.

5. Targeta d’estranger

En cas de robatori o pèrdua d’aquest document, cal demanar un duplicat immediatament, que no es considera renovació, a través de les oficines d’estrangers.

6. Permís de conduir

En aquest cas només cal presentar la denúncia davant dels Mossos d’Esquadra en cas de robatori, ja que el titular està exempt de qualsevol responsabilitat en cas d’ús indegut del permís. La taxa a abonar pel duplicat és de 19,40 €.

S’ha de sol·licitar presencialment a qualsevol de les prefectures provincials i locals de trànsit. Si un cop sol·licitat el duplicat es troba l’original, s’haurà de retornar el primer a la prefectura provincial de trànsit que l’hagi expedit.

T’has trobat mai en aquesta situació?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari