blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Diada de Sant Jordi: la tradició més especial de Catalunya

diada de sant jordi a barcelona

Els catalans tenim una data molt especial que tots anhelem que arribi quan donem la benvinguda a la primavera: el 23 d’abril. Aquest dia és el de Sant Jordi.

Coneixes la raó per la qual és tan destacada? La mateixa data en la qual se celebra la Diada de Sant Jordi coincideix amb el Dia Internacional del Llibre, i és tradició que les parelles, amics o familiars es regalin una rosa vermella i un llibre per a demostrar-se el seu amor.

Encara que a Espanya és costum celebrar el dia de l’amor el 14 de febrer per Sant Valentí, a Catalunya sempre hi ha hagut més predilecció pel dia 23 d’abril. Aquest dia es considera molt important on s’organitzen múltiples activitats.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

La festa de Sant Jordi és una de les més boniques i exitoses de Barcelona. Durant tot el 23 d’abril, els carrers de la Ciutat Comtal es vesteixen de color vermell, s’omplen de parades de llibres i roses i, sobretot, de molt d’ambient festiu.

Sant Jordi no sols se celebra a Barcelona, sinó en tota Catalunya, on cada municipi organitza els seus propis esdeveniments, fires i parades de llibres i roses.

Dia de Sant Jordi Barcelona

Imatge via Visual Hunt

Si en aquesta data et trobes vivint en el teu pis de lloguer a Barcelona, queda’t a llegir aquest article perquè t’interessarà saber de què tracta el dia de Sant Jordi a Barcelona.

Per què se celebra Sant Jordi?

La celebració de Sant Jordi cada 23 d’abril s’ha convertit en una tradició que ningú vol perdre’s. Està basada en una bonica llegenda que parla de valentia, amor i honor, la qual commemora la mort del cavaller i màrtir Jordi de Capadòcia, el 23 d’abril de l’any 303.

La història es desenvolupa a la ciutat de Montblanc, a Tarragona, on un drac feroç tenia atemorida a tota la població de la zona. Aquest, sense cap pietat, devorava tots els animals que vivien allí i amenaçava constantment al poble.

Una vegada es van quedar sense bestiar, els habitants d’aquesta zona van començar a patir per les seves vides i el rei va decidir buscar una solució a tal problema.

El sobirà va prendre una decisió una miqueta dràstica, però efectiva: cada dia una persona del poble seria triada a l’atzar com a aliment per al drac, així evitarien que estigués famolenc i els deixaria tranquils.

Perquè se celebra Sant Jordi

Imatge via Visual Hunt

La sorpresa va ser quan la primera persona a ser triada com a víctima per al drac seria la filla del rei. Ningú s’ho esperava, ni tan sols els habitants de la vila volien que fos ella la primera víctima, ja que era molt estimada al poble.

No obstant això, el rei, fidel a la seva decisió i molt a la seva pesar, va manar a la seva filla a la cova del drac perquè fos devorada per ell.

Però de sobte, en aquest mateix instant va aparèixer un cavaller muntat en el seu blanc i majestuós corser. El seu nom era Jordi i vi amb l’objectiu de salvar a la princesa d’aquesta desgràcia que estava a punt de succeir.

Descobreix els nostres pisos en lloguer

L’audaç cavaller va lluitar heroicament contra el drac fins que, finalment, va poder travessar-lo amb la seva llança i va aconseguir matar-lo. Per a agrair-li que havia salvat la vida de la seva filla, el rei va oferir a la princesa en matrimoni però Jordi es va negar i va marxar.

Perquè se celebra Sant Jordi

Imatge de Mireia Garcia

La llegenda explica que poc després d’haver acabat amb el drac, en aquest mateix lloc va néixer un roser de roses vermelles que representava la sang del drac vençut. A partir de llavors, és tradició que per Sant Jordi els enamorats regalin una rosa vermella a la seva parella cada 23 d’abril.

Diada de Sant Jordi a Barcelona

El dia 23 d’abril no sols se celebra la Diada de Sant Jordi, sinó que també coincideix amb el Dia Internacional del Llibre, data per a commemorar morts i retre homenatge a autors de gran reconeixement com William Shakespeare i Miguel de Cervantes.

Per això, és habitual que els carrers de Barcelona i altres ciutats s’omplin de parades de llibres i comptin amb la presència d’escriptors de renom signen les seves obres.

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Visual Hunt

Tot i que no és un dia festiu, barcelonins i visitants s’ajunten als carrers de Barcelona per a viure aquesta jornada tan especial, on expressen el seu amor i la seva passió per la lectura.

Sant Jordi 2021

Aquest any 2021, el dia de Sant Jordi a Barcelona estarà marcat per algunes restriccions de mobilitat i aforament vigents a Catalunya derivades de la pandèmia del Coronavirus.

Després de viure una Diada atípica l’any anterior que va haver de ser celebrada al juliol a causa del confinament domiciliari, enguany es preveu molt millor.

A diferència d’altres anys, per a evitar aglomeracions en els principals carrers de Barcelona, es podran muntar parades de llibres i flors des de dos dies abans i a l’interior dels establiments, es manté el 50% del aforamiento i hauran de complir-se totes les mesures anti Covid.

Allotja’t a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Visual Hunt

Aquests són els espais que Barcelona acollirà parades de llibres i flors per Sant Jordi:

  • Passeig de Gràcia
  • Arc de Triomf
  • Plaça Reial
  • Rambla de Poble Nou
  • Jardins del Palau Robert
  • Passeig Picasso
  • Avinguda Diagonal

Malgrat que el confinament comarcal es manté al llarg del 23 d’abril, cada municipi català podrà continuar organitzant la Diada i celebrar diferents actes commemoratius per a aquest dia.

Ara que ja coneixes la història de Sant Jordi i la tradició que se celebra aquest dia, toca gaudir al màxim d’aquesta data tan assenyalada. Coneixies la seva llegenda? Compraràs algun llibre? Deixa-ho en comentaris!

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari