blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Sant Jordi, tradició, roses i llibres

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Catalunya és una regió amb moltes tradicions i una gran història. Una d’aquestes tradicions és la celebració de Sant Jordi, una festivitat celebrada a tot Catalunya el 23 d’abril. Si vols descobrir més sobre una de les tradicions catalanes històriques, segueix llegint aquest article de ShBarcelona sobre el Sant Jordi, un dia de tradició, roses i llibres.

Article relacionat: Viu Sant Joan a Barcelona

Taula de Continguts

La llegenda

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Francis Lenn via VisualHunt

Sant Jordi és el patró de Catalunya, a la vegada que ho és de molts llocs arreu del món, com Anglaterra, Geòrgia, Etiòpia, Bulgària i Portugal, la ciutat de Timbuctu a l’Àfrica, o les comunitats d’Aragó i les illes Balears. El dia 23 d’Abril es commemora la mort d’aquest sant, esdevinguda l’any 303. La seva història, convertida en llegenda, és la següent. A la Capadòcia hi havia un drac que tenia terroritzat tothom al regne. A causa de la por, els habitants van decidir oferir-li cada dia dos bens, per a sadollar el seu furor i evitar així els atacs a la vila. Amb el pas del temps, el poble es va anar afartant que ningú de la família real fóra mai escollit com a ofrena al drac. Tant és així que es van amotinar contra el rei, i van forçar que fóra la seva filla la següent víctima triada per a ser devorada pel drac. A poc a poc els animals van ser escassejant, i per això es va decidir enviar només un be, i un ciutadà escollit per sorteig. La família que perdia algun membre d’aquesta manera, rebia tot tipus de riqueses com a compensació.

De camí a la cova, la princesa es va trobar amb el cavaller Jordi, i aquest va entregar-se en lloc seu, matant, però, al drac amb la seva espasa. A la reial noia alliberada li va lliurar una preciosa rosa roja, nascuda de la sang que va brollar del cos inert del drac. El rei oferí al cavaller com a premi totes les riqueses imaginables, però ell va preferir que es repartiren entre els habitants del regne. I aleshores varen construir una església en el seu nom, de la qual brollava una aigua miraculosa, capaç de guarir als malalts.

A Catalunya situem l’acció al poble de Montblanc, gràcies al costumista català Joan Amades, que localitzà la lluita de Sant Jordi i el drac a les muralles d’aquesta vila tarragonina. D’aquesta llegenda ve el bonic costum de regalar, els homes a les dones, una rosa vermella en aquesta diada, que a Catalunya és el dia dels enamorats.

Article relacionat: Com som els catalans?

La festivitat

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Francis Lenn via VisualHunt

D’altra banda, el dia 23 d’Abril també se celebra la mort de dos grandíssims escriptors universals, Cervantes i Shakespeare, i també l’enterrament de l’Inca Garcilaso. Per aquesta raó, és costum que les dones agraeixin el detall, obsequiant amb un llibre a l’home que els hi ha entregat la rosa. A Catalunya és un dia festiu, alegre i amb moltes activitats als carrers. A la vegada se celebra el dia del llibre, i tota la ciutat es lleva plena de parades de llibres, i d’altres de roses. Són moltes les botigues que les ofereixen gratuïtament als seus clients aquesta data. També és costum menjar un pastís exclusiu per a aquesta celebració, amb forma de cor i una petita imatge de Cupido al damunt, o bé amb forma de llibre i adornat amb una rosa i la bandera catalana.

Gaudeix del Sant Jordi a Barcelona i no dubtis a compartir la teva experiència amb nosaltres!

Sant Jordi, tradició, roses i llibres
5 (100%) 1 vote[s]

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari