La Torre Bellesguard és un casal unifamiliar, projectat pel genial Antoni Gaudí, i erigit sobre les ruïnes del que fou al seu moment un castell, residència d’estiu del rei d’Aragó Martí I L’Humà, cap al 1410. Es tracta d’un monument modernista, situat als peus del Tibidabo, en terres de l’antic poble de Sant Gervasi de Cassoles. Des de ShBarcelona et recomanem aquest viatge per la història catalana, de l’edat mitjana al modernisme.



Foto: Daniel García Peris via VisualHunt
La torre es deia “de Vallblanc” fins que el rei Martí la rebatejà Bellesguard. Va ser l’escenari del casament del monarca amb la seva segona esposa, Margarida de Prades, en presència del Papa Luna i de Sant Vicens Ferrer. En morir el rei, el castell es va anar decandint, fins que el 1422 va deixar de ser propietat de la corona. Al segle XVII s’hi va refugiar en Joan Sala i Ferrer, “Serrallonga”, bandoler català fill de Viladrau, que de tan famós ha passat de la història a la llegenda.
Va ser transformada en habitatge per Gaudí, per encàrrec d’en Jaume Figueras, comerciant i amic personal de l’arquitecte. Aleshores va servir de residència per a la seva vídua, ja que el senyor Figueras va morir abans de la finalització de les obres. Durant la guerra civil va ser confiscada, i dedicada a orfenat. Lamentablement, en aquest mateix període es van cremar tots els mobles dissenyats per en Gaudí.



Foto: Daniel García Peris via VisualHunt
El 1944 Lluís Guilera i Molas, sogre de l’actual propietària, va comprar la torre i la va convertir en un petit hospital, pioner en tractaments oncològics. És Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1969, i les últimes dècades ha estat residència familiar privada. En Gaudí va aprofitar el poc que quedava en peu de la fortalesa (parets, pati, etc.) per construir el nou Bellesguard, per la qual cosa la casa s’assembla molt exteriorment a un castell, inclosos els merlets. La casa disposa de soterrani, planta baixa, planta noble i golfes, amb terrat a quatre aigües. Els sostres de les sales estan construïts amb la tècnica de la volta catalana, consistent en diferents capes de maó superposades. Els mosaics de Domènec Sugrañes afegeixen fantasia al conjunt. Estudiosos actuals troben a l’obra de Gaudí 3 nivells de simbolisme històric i religió, entre escuts, estels, imatges en trencadís, vitralls i més.
Des del mes de setembre de l’any passat, i per primera vegada a la seva història, la casa ofereix visites diàries tant als seus jardins com a l’interior, en grups de fins a 15 persones. Per reservar, pots fer-ho per e-mail a reserva@bellesguardgaudi.com, o trucant al 93 250 40 93.