Categories: Oci i cultura

Què és la certificació Biosphere?

Indubtablement, la importància de la sostenibilitat s’ha tornat fonamental en tots els àmbits, i un clar exemple d’això és el sector turístic.

A mesura que avancen les noves generacions en els diversos sectors productius, s’evidencia una major preocupació pel turisme i afavorir opcions que beneficiïn la salut del planeta, el desenvolupament local i el benestar de les persones implicades.

Cada vegada més persones que viatgen estan considerant la certificació Biosphere a l’hora de triar el seu destí. A partir d’això ens preguntem: Què és aquesta certificació i quina és la raó d’aquesta tendència? En aquest context, expliquem detalladament què implica i quins beneficis comporta.

Què és la Certificació Biosphere?

És una certificació que destaca pel seu enfocament a promoure el turisme sostenible tant en el present com en el futur. Aquesta certificació es basa en els principis de sostenibilitat i millora contínua, tot això emmarcat dins de la metodologia Biosphere.

El seu propòsit és incentivar a les empreses turístiques a desenvolupar els seus productes i serveis seguint un enfocament de turisme responsable. D’aquesta manera, es busca assegurar un equilibri a llarg termini entre els aspectes econòmics, socioculturals i ambientals d’un destí.

Tot això, amb l’objectiu de garantir que el municipi redueix al mínim la petjada de carboni derivada dels seus visitants.

Troba allotjaments turístics a Barcelona

Com s’obté?

Obtenir aquesta certificació es veu afavorida per l’assessoria d’experts especialitzats, els qui faciliten i optimitzen el procés de selecció i implementació de més de 400 activitats i accions sostenibles propostes per l’Institut de Turisme Responsable (ITR).

Aquestes activitats es distribueixen en 5 àrees d’avaluació: canvi climàtic, medi ambient, societat, economia i cultura.

17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Per què és important?

Biosphere forma part del moviment cap al turisme sostenible, el qual sembla ser una tendència imparable en les pròximes tres dècades. A través d’aquesta certificació, no sols es protegeix el medi ambient, sinó que es crea un producte que s’alinea amb les noves tendències de consum.

A més, els estudis suggereixen que l’economia del benestar podria aconseguir globalment els 3,4 bilions de dòlars. Aquest fet es basa en la idea de que els turistes valoraran les empreses i establiments que ofereixin experiències saludables que fomentin hàbits de vida beneficiosos.

Quins requisits s’han de complir?

Aquesta certificació valora diferents punts que estableixen objectius concrets, identificables i mesurables. Té com a propòsit funcionar com a eina de millora contínua del turisme.

L’objectiu de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), mitjançant la certificació és abordar la sostenibilitat de manera integral i en relació als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per l’ONU, demostrant que l’entitat contribueix al compliment ells. Aquesta es basa principalment en 5 grups d’objectius:

Creixement econòmic inclusiu i sostenible

Està vinculat amb l'economia social, com ho és la integració social i l'activitat econòmica de proximitat.

Inclusió social, ocupació i reducció de les desigualtats

Promoure la participació de persones en la indústria turística, la qual cosa els garanteixi una ocupació digna i així poder reduir les desigualtats en comunitats locals.

Cultura, diversitat i patrimoni

Si es respecta l'entorn arquitectònic local.

Ús eficient de recursos, protecció mig ambiental i lluita contra el canvi climàtic

Es pretén optimitzar l'ús de recursos naturals, protegir el medi ambient i contribuir a disminuir el canvi climàtic a través de pràctiques sostenibles en el turisme.

Enteniment mutu, pau i seguretat

Promoure el diàleg intercultural, la tolerància i el respecte mutu entre les diferents comunitats i cultures, contribuint així a la pau i seguretat en les destinacions turístiques.

Com és el procés de certificació?

Certificació de destins

Fase de diagnòstic que inicia amb una avaluació exhaustiva, seguida d’un pla d’acció i una auditoria. Aquestes eines permeten avaluar l’estat inicial de la destinació i proporcionar pautes específiques per a millorar-lo.

Posteriorment, mitjançant auditories, s’avalua el nivell de compliment i compromís per a atorgar la certificació.

Diagnòstic i proposta de millora

La ITR pot oferir una avaluació detallada i pla de millores per a la destinació turística. Aquesta proposta inclou una guia elaborada per experts, adaptada a les necessitats particulars que ajudaran a identificar de manera objectiva les millors estratègies per a impulsar el turisme a la regió.

Turisme a Barcelona i voltants

Adhesió de destinacions

L’opció més senzilla de totes que s’ofereixen: Abans d’iniciar el procés de certificació, es signa un Manifest de Destinació Responsable lliurat pel ITR. Així, la destinació s’integra a la Comunitat Biosphere amb la categoria inicial i és inclosa a la pàgina web.

Aquest pas serveix com a preparació prèvia per a obtenir la certificació completa.

Beneficis de la Certificació Biosphere

Comptar amb amb la Certificació Biosphere suposa importants avantatges per a les destinacions turístiques que la posseeixen:

  • Millora la qualitat i imatge de la destinació turística
  • Promociona polítiques sostenibles que beneficien a la comunitat
  • Contribueix a l’impuls del comerç i economia local
  • Cregui ocupació i reactiva l’economia
  • Major visibilitat de la destinació turística a nivell mundial
  • Major compromís amb les preocupacions d’opinió pública

Destí Barcelona

La ciutat de Barcelona ha rebut les noves certificacions Biosphere, que reconeix les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses turístiques i de serveis. 

Un total de 487 entitats de la ciutat de Barcelona han obtingut el diploma amb el segell que acredita la seva aposta per una gestió respectuosa del medi ambient, la cultura i l’entorn social i econòmic.

El Destí Barcelona és el que compta amb més allotjaments turístics amb certificació sostenible dins de la Unió Europea (més de 1.000). Així ho recull l’indicador Environmental Labels and Schemes, creat per la mateixa UE.

Article relacionat: Com moure’s per Barcelona: La teva guia de transport

En definitiva, viatjar a un destí amb el certificat Biosphere de l’Institut de Turisme Responsable és una garantia a nivell mediambiental. És concedit per un organisme que s’ocupa d’assegurar que la ciutat compleix amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i que lluita contra el canvi climàtic, per mitjà de les seves polítiques turístiques.

Aquests són aspectes claus per a garantir que, en el futur, podrem continuar viatjant i gaudint dels paratges naturals més bells del món.

ShBarcelona

ShBarcelona és una agència immobiliària situada a la ciutat comtal de Barcelona que ofereix pisos de lloguer i venda. En el blog et comptem tot el relacionat amb el sector immobiliari, tràmits administratius, esdeveniments i plans a Barcelona.

Recent Posts

És possible obrir un compte bancari amb passaport?

Barcelona, una ciutat vibrant i multicultural, atreu a persones de tot el món amb el…

5 dies ago

El que has de saber de la Fórmula 1 a Barcelona 2024

La Fórmula 1 arriba a Barcelona, aquest any la ciutat es prepara per a rebre…

4 setmanes ago

Incasòl: 10 “FAQS” d’inquilins i propietaris

Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t'has preguntat què és l'Incasòl? Sobretot…

1 mes ago

Guia ràpida sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) emergeix com un pilar fonamental en la gestió i preservació de…

2 mesos ago

Hola Barcelona Travel Card: com funciona

Barcelona atreu a visitants de tot el món cada any, i explorar aquesta metròpolis pot…

2 mesos ago

La plaça Espanya de Barcelona, un passeig recomanable

La Plaça Espanya de Barcelona és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Amb…

3 mesos ago