blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Tràmits administratius

Com contractar el gas (Pas a pas)

fogó de gas
Escrit per ShBarcelona

Mudar-se a un nou habitatge és un moment de gran il·lusió, amb grans possibilitats per a imaginar una nova vida o decorar la teva llar com prefereixis. Però també cal solucionar algunes qüestions perquè tot vagi bé.

Per això, avui, en ShBarcelona volem explicar-te com contractar el gas de manera senzilla, pas a pas, i responent a totes les preguntes que puguis tenir. Per descomptat, també repassarem quines diferències existeixen entre el mercat lliure i el mercat regulat.

Què cal fer per a donar d’alta el gas?

Si l’habitatge a la qual accediràs ja compta amb una instal·lació de gas natural, només hauràs de seguir quatre passos per a donar-ho d’alta:

  1. Cerca la comercialitzadora de gas que més s’ajusti a les teves necessitats i contacta amb ells.
  2. Prepara la documentació necessària i lliura-la quan es requereixi.
  3. La comercialitzadora donarà l’avís a la distribuïdora de gas (aquest pas no l’has de fer tu).
  4. La distribuïdora aprovarà l’alta de gas en el teu habitatge, i enviaran a un tècnic per a posar la instal·lació en marxa.
💡 ShBarcelona et recorda:

No confonguis la contractació del gas natural amb el canvi de titularitat. Si ja existeix subministrament de gas en l’habitatge, només hauràs de buscar un nou contracte.

Documents necessaris per a contractar el gas

Com hem apuntat abans, la comercialitzadora ens sol·licitarà una certa informació:

  • Nom, cognoms, DNI i compte bancari de la persona que serà titular del contracte.
  • Direcció del punt de subministrament.
  • Codi Unificat de Punt de Subministrament (CUPS).
  • Còpia de l’escriptura de propietat de l’habitatge o contracte de lloguer.
  • Llicència de primera ocupació, només per a habitatges nous.
  • Certificat de la Instal·lació Receptora Individual (IRI). En el cas que el punt de subministrament de gas estigui en un edifici compartit, com una comunitat de veïns, també s’inclourà el certificat de la Instal·lació Receptora Comuna (IRC).
  • Si l’habitatge té calefacció de gas natural, el certificat d’instal·lació tèrmica.
  • Pisos de lloguer a Barcelona

Com contractar el gas natural en el teu habitatge?

Contractar el gas per al teu habitatge no és una tasca especialment fàcil, però tampoc complicada. Per a això necessites saber que existeixen dues formes per les quals podràs contractar-ho:

Mitjançant mercat lliure

Per a contractar gas natural, pots optar pel mercat lliure en el qual cadascuna de les comercialitzadors fixa els seus preus i condicions. D’aquesta manera, signaràs un contracte d’almenys 12 mesos on no tindràs variacions del preu.

El més habitual és que aquestes empreses incloguin serveis de manteniment per als usuaris i ofereixin descomptes i ofertes per renovar el contracte. Això sí, un dels majors inconvenients és que no es coneix exactament quin és el marge de benefici de les empreses.

Mitjançant mercat regulat

D’altra banda, el mercat regulat el formen les companyies que segueixen uns preus i condicions marcats pel govern. Aquestes comercialitzadores d’últim recurs ofereixen una mateixa tarifa: la tarifa d’últim recurs de gas (TUR).

Aquí no trobaràs descomptes ni altres serveis com les reparacions incloses en el preu, però sí que sabràs amb transparència a què es destina el total de la teva factura.

tècnic de gas

Tècnic de gas (Foto via Freepik)

Cuesta diners donar d’alta el gas?

Sí, per a donar d’alta el subministrament de gas tindràs dues despeses diferenciades: els drets d’alta i els d’escomesa. Tingues en compte que aquest cost apareixerà en la teva primera factura, ja que el cobra la comercialitzadora, per la qual cosa no has d’abonar res al tècnic que realitzi la instal·lació.

Aquest pagament és variable per als diferents habitatges, ja que canvia segons la Comunitat Autònoma i existeixen quatre tarifes d'accés:

  • RL. 1: Menys de 5.000 kWh a l'any
  • RL. 2: Entre 5.000 i 15.000 kWh a l'any
  • RL. 3: Entre 15.000 i 50.000 kWh a l'any
  • RL. 4: Més de 50.000 kWh a l'any

Per exemple, el preu dels drets d'alta del gas natural a Catalunya són 76,58 € (RL. 1), 76,85 € (RL. 2), 122,54 € (RL. 3) i 122,54 € (RL. 4).

Els drets d'escomesa són iguals en tota Espanya:

  • RL. 1: 128,67€
  • RL. 2: 128,67€
  • RL. 3: 295,72€
  • RL. 4: 591,48€

Si el teu subministrament de gas porta menys de 5 anys de baixa no tindràs la necessitat de pagar-ho.

Quant es triga a donar d’alta el gas?

De manera general, el procés de donar d’alta el gas natural dura entre 5 i 7 dies hàbils des del moment en el qual la comercialitzadora recopila tota la informació i la distribuïdora l’autoritza.

Ara ja saps com contractar el gas en el teu nou habitatge i quines són algunes de les condicions que has de tenir en compte. Ara, només depèn de tu triar una companyia o una altra.

Sobre l'autor

ShBarcelona

ShBarcelona és una agència immobiliària situada a la ciutat comtal de Barcelona que ofereix pisos de lloguer i venda. En el blog et comptem tot el relacionat amb el sector immobiliari, tràmits administratius, esdeveniments i plans a Barcelona.

Deixar un comentari