Categories: Exposicions

EL BITLLET, SI US PLAU

Si agafes el metro fins a Diagonal, a l’Espai Mercè Sala podràs veure l’exposició “El bitllet, si us plau” sobre els bitllets de tramvia i altres transports públics de casi segle i mig.

Don Mariano de Foronda i González Bravo va ser director del tramvia de la ciutat de Barcelona entre 1904 i 1931, i responsable de l’Exposició Internacional de Barcelona el 1929. Durant el seu mandat va introduir millores tècniques i de gestió en els tramvies, com la instal·lació de les parades fixes (que sorprenentment, fins llavors es feien a discreció del conductor i del passatger), els horaris i la numeració de les línies. Entre altres modernitzacions va introduir també la numeració en els bitllets.

Don Mariano ens va llegar un altre tresor, en aquesta ocasió una paraula, un terme per designar l’hobby de col·leccionar bitllets de tramvia, i per extensió bitllets de qualsevol tipus de transport públic: la forondotèlia.

L’Exposició “El bitllet, si us plau” és un paradís per tots aquells que la practiquen. Reuneix més de 300 bitllets antics i altres objectes del passat i amb ells ens explica curiositats i anècdotes dels bitllets de tramvia, de metro i de bus de la ciutat des de 1972 fins a l’actualitat

La mostra està estructurada en cinc etapes i ens explica com aquests bitllets reflecteixen l’evolució de la societat barcelonina. La ruta obre amb l’inici del transport públic a la ciutat del 1872 al 1900.  El segon període arriba fins a l’Exposició Internacional de 1929. Va ser l’època en la qual Don Mariano va dirigir l’empresa Tramvies de Barcelona. El tercer tram repassa l’època més conflictiva, des de 1931 fins a 1941, temps de guerres i precarietat que va deixar la seva empremta en els bitllets de l’època.  La quarta repassa els anys grisos del franquisme fins a l’inici de la democràcia, i l’última fase va de finals dels 70 fins a l’actualitat.

Al llarg del recorregut el visitant veurà diverses modalitats de bitllets senzills o d’Anada i Tornada, diferents tipus d’abonaments, tiquets combinats, bitllets de serveis extraordinaris, de línies especials o aquells que ressalten efemèrides relacionades amb el transport o amb algun fet de rellevància ciutadana.

També hi ha espai per a les col·leccions, entre elles destaca una de bitllets de números capicues. Gorres de revisor, marcadors de bitllets, màquines expenedores antigues, rètols i xiulets de cobradors, componen un variat mostrari d’objectes curiosos que complementen l’exposició.
L’exposició es va inaugurar la setmana passada i es pot visitar gratuïtament de 10:00 a 20:30 en dies laborables.  L’Espai Mercè Sala, que alberga l’exposició, és la galeria d’exhibicions que té TMB (Transports Metropolitans de Barcelona) al passadís que connecta els dos vestíbuls del metre de Diagonal. Des de ShBarcelona et recomanem que si t’agrada la història ciutadana o les andròmines antigues no et perdis aquest esdeveniment.

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Share
Published by
Mercedes

Recent Posts

Què és la certificació Biosphere?

Indubtablement, la importància de la sostenibilitat s'ha tornat fonamental en tots els àmbits, i un…

4 dies ago

El que has de saber de la Fórmula 1 a Barcelona 2024

La Fórmula 1 arriba a Barcelona, aquest any la ciutat es prepara per a rebre…

2 setmanes ago

Incasòl: 10 “FAQS” d’inquilins i propietaris

Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t'has preguntat què és l'Incasòl? Sobretot…

3 setmanes ago

Guia ràpida sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) emergeix com un pilar fonamental en la gestió i preservació de…

2 mesos ago

Hola Barcelona Travel Card: com funciona

Barcelona atreu a visitants de tot el món cada any, i explorar aquesta metròpolis pot…

2 mesos ago

La plaça Espanya de Barcelona, un passeig recomanable

La Plaça Espanya de Barcelona és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Amb…

2 mesos ago