blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Guia per a gaudir del Carnestoltes 2022 a Barcelona

carnestoltes a barcelona
Escrit per Mercedes

La vida es mou a base de festes, la vida està per a celebrar-la. I després del Nadal, la pròxima celebració que el nostre calendari marca és Carnestoltes. Repassarem com i on celebrar Carnestoltes a Barcelona en 2022.

Enguany toca des del 24 de febrer fins al 2 de març, set dies de festes que recorreran tots els districtes de la ciutat.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Quan se celebra el Carnestoltes a Barcelona?

Barcelona s’enorgulleix de les seves tradicions i de les seves festes populars, així que el Carnestoltes, no podria ser d’una altra manera. I per a això li dedica una setmana sencera a festejar.

Dies de celebració:

  • 24 de febrer: Dijous Llarder (o Dijous Gras)
  • 25 de febrer: Divendres de Carnestoltes
  • 26 de febrer: Dissabte de Carnestoltes
  • 27 de febrer: Domingo de Carnestoltes
  • 28 de febrer: Dilluns de Carnestoltes
  • 1 de març: Dimarts de Carnestoltes
  • 2 de març: Dimecres de Cendra
que fer per carnestoltes a barcelona

Imatge via Pexels

Què fer per Carnestoltes a Barcelona: dia a dia

El Dijous Llarder o Dijous Gras marca el començament de les festes de Carnestoltes. Es tracta d’un dia per a gaudir de la tradició, la tradició del bon menjar. En concret, de menjar botifarra d’ou, truita i coca de llardons.

Aquest dia és molt comú organitzar berenars i menjars populars tant en els col·legis com entre amics, i una vegada acaben a la tarda veuran l’espectacle organitzat en el centre de Barcelona.

Programa Carnestoltes de Barcelona 2022
Pots consultar aquí el programa complet amb les activitats i els horaris de les rues

Una de les activitats més rellevants durant la setmana és “La Taronjada”, un acte gairebé mil·lenari que es va prohibir en 1333, perquè l’objectiu principal d’aquest esdeveniment era el llançament de taronges.

Actualment, aquest espectacle és més pacífic i s’utilitza confeti taronja per a simular una batalla.

Durant el cap de setmana (divendres 25, dissabte 26 i diumenge 27 de febrer) la ciutat s’omplirà d’ambient, gent disfressada i diversió. Així mateix, s’organitzen activitats per a totes les edats i carrosses que desfilaran pels carrers de la majoria dels barris de Barcelona.

quan se celebra el carnestoltes

Imatge via Pexels

A més de les festes populars, la majoria de discoteques i bars aprofiten la festivitat per a commemorar també ambientant els seus locals al que és degut. Carnestoltes per a tots!

Aquests dies, el barri antic de la Ciutat Comtal concentra gran part de rues, incloses l’arribada del rei Carnestoltes i les rues infantils organitzades pels col·legis.

De totes elles, una de les més destacades és la que se celebra en el barri de la Barceloneta, no obstant això enguany s’ha decidit ajornar la Carnavalada fins a març.

Després d’un cap de setmana intens i de molta festa, el dimecres 2 de març, també anomenat dimecres de Cendra, acabem el Carnestoltes amb l’enterrament de la sardina.

Aquest dia simbolitza la mort del Rei i la Reina del Carnestoltes, per la qual cosa la desfilada de les rues et sorprendrà veure un ambient de “dol”, ple de plors per a acomiadar-se d’aquests personatges.

I per a finalitzar, si t’agraden les sardines, no et pots perdre l’últim acte, que consisteix a organitzar “sardinades” populars repartides en molts barris de la ciutat.

Orígen del Carnestoltes a Barcelona

El primer document que trobem del Carnestoltes a Barcelona d’aquesta celebració és del Concili de Cent de 1333 en el qual es publicava la prohibició de llançament de taronges i la regularització de l’ús de les màscares.

carnestoltes barcelona 2022

Imatge via Visual Hunt

És a dir que el Carnestoltes a Barcelona porta celebrant-se segles i segles. En el segle XVI els poders públics van prendre el control d’aquesta festa i van crear els actes fixos tal com nosaltres coneixem avui dia. És a dir: ” dijous Llarder, divendres de Carnestoltes i dimecres de Cendra”.

La introducció de la disfressa va ser posterior, en el segle XIX a causa de l’èxit de les novel·les satíriques. I per a concloure aquest recorregut històric recordar que durant la dictadura franquista no es va celebrar a la nostra ciutat ni un sol Carnestoltes.

El Carnestoltes de Sitges, un dels més populars de Catalunya

A 35 minuts de Barcelona es troba una de les celebracions de Carnestoltes més espectaculars de tota Catalunya, el Carnestoltes de Sitges. Aquest poble costaner del Garraf és una de les localitzacions més significatives del col·lectiu gai.

Durant la setmana de carnestoltes, Sitges sol acollir a unes 300.000 persones, és a dir que multiplica la seva població per deu. Es tracta d’una festa amb una llarga tradició; el primer document que esmenta els carnestoltes és del segle XV.

carnestoltes de sitges

Imatge via Visual Hunt

Tant els dies previs com al llarg de la setmana, al poble s’han organitzat una gran quantitat d’activitats, concursos i espectacles de música i color. Pots consultar aquí el programa sencer.

Així que si no voleu perdre-us l’essència d’un Carnestoltes en estat pur, demaneu festa en el treball per a poder gaudir com mai.

Quines altres festes de Carnestoltes ens recomanes?

Fonts:

  • https://beteve.cat/agenda/carnaval-barcelona-programa/
  • https://beteve.cat/societat/carnestoltes-els-origens-duna-festa-pagana/
  • https://www.visitsitges.com/carnaval-sitges-2022/

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari