blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Carnestoltes a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Des de temps remots, celebrem una gran festa que acaba el dia que comença la Quaresma: el Carnestoltes. Amb ella ens acomiadem del molt menjar fent-nos un tip de diversió i batibull col·lectiu. En aquesta festa ocultem la nostra identitat disfressant-nos, i d’aquesta manera ens divertim i fem allò que mai faríem a la vista de tots. Des de ShBarcelona us volem explicar com es viu aquesta festivitat a la Ciutat Comtal.

Article relacionat: Ja arriba el Carnestoltes

El Carnestoltes

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Carnaval de Barcelona via VisualHunt

L’any passat et vàrem explicar les més famoses ubicacions a Catalunya en de l’anterior edició d’aquesta festivitat. Avui t’expliquem com Barcelona es prepara per celebrar-ho. Aquest any té lloc del 12 al 18 de febrer, i es compon de diferents esdeveniments, com aquest que et detallem a continuació. Aquesta festivitat arrancarà el dia 12 amb el Dijous Gras, amb l’arribada del Rei Carnestoltes i els seus 7 Ambaixadors. És el dia de la botifarra d’ou, la coca de llardons, els concursos de truites als mercats… Es tracta d’atracar-se de menjar greixos, per tal d’afrontar el dejuni quaresmal. L’arribada del Rei del Carnestoltes és una gran cercavila amb comparses eixelebrats d’agregats, músics, malabaristes, saltimbanquis… Rodanxó i Rodanxona, les figures de gegants més antigues de Barcelona, amb els grallers Ganxets anuncien l’arribada del Rei, que entra en escena sobre un gran carruatge de cavalls. Després de presidir el ball dels gegants, escriurà el seu bàndol i proclamarà el seu regnat, convidant a tots a viure intensament el Carnestoltes. Els 7 Ambaixadors són els representants del Rei en cadascuna de les antigues viles de Barcelona. Personatges distingits, elegants i extravagants, mostren descaradament els vicis i genialitats que els caracteritzen. El dia 13 té lloc El Ball de la Rima, on els apariats eren les antigues rifes que es feien a la ciutat. Hi havia apariats de tot tipus i determinaven la fortuna en tot tipus d’assumptes. Apunta’t a l’apariat i aquest escollirà la teva parella, a partir d’aquí l’esperit del Carnestoltes determinarà el que pugui passar.

Article relacionat: El Carnaval a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Vilanova i la Geltrú via VisualHunt

Les Rues del Carnestoltes tindran lloc el dia 14. Més d’una trentena de desfilades populars per tota la ciutat. Carrosses, comparses i disfresses. Els 7 Ambaixadors visiten cadascuna de les seves viles. El dia següent, dia 15, tindrà lloc la Toronjada, una de les tradicions més antigues del Carnestoltes Barceloní, particularment pensada per gaudir-la en família. Se celebra al barri de la Ribera, que és considerat el bressol del Carnestoltes a la ciutat. Es compon de quatre parts: Balls de carnestoltes amb danses tradicionals catalanes com el ball de l’espolsada, el de la disfressada, els balls dels gitanos, els dels mantons, la quadrilla, etc; La Rua del Rei on el mateix rei i els seus 7 ambaixadors en vuit carrosses de cavalls, es dirigeixen a la Gran Batalla Campal; La Gran Batalla Campal de la Toronjada on es llençen globus i confetis, tot de color taronja. Tots contra tots. A continuació una gran Flashmob; i El gran Sarau de la Toronjada, un ball de màscares que obren els treballadors i dansaires de les comparses. Pots ballar amb ells si vols. L’Enterrament de la Sardina, el dia 18, s’acomiadada amb una gran festa musical. Aldarull molt apreciat per la canalla, ja que comença el dia amb una gran xocolatada popular. Els carrers s’omplen de disfresses de vídues que ploren la mort del Carnestoltes. I encara hi ha més coses: tots els mercats se sumen a la festa amb disfresses i degustacions, taller de capells, màscares i ball diumenge 15 al Centre Cultural del Born, etcétera. Com veus, la festa és variada i perllongada. Escull, participa i gaudeix al màxim.

Què et sembla aquesta festivitat?

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari