blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Salut

Com canviar el metge de capçalera

Dues dones entrant a un hospital
Escrit per Carla

El metge de capçalera és de lliure elecció? Puc canviar el meu metge de la zona on resideixo per un altre que es trobi a la mateixa àrea bàsica de salut? Puc escollir un centre d’atenció primària (CAP) a un municipi diferent del que resideixo? Si t’has fet alguna d’aquestes preguntes freqüents sobre ciutadania i salut, has arribat al lloc adequat.

A ShBarcelona volem donar-te facilitat per poder dur a terme aquests tipus de tràmits amb total seguretat, claredat i rapidesa.

Per això, al següent article contestem aquestes i d’altres preguntes amb les que t’explicarem com canviar el metge de capçalera si vius a Barcelona?. T’interessa? Doncs, no deixis de llegir-nos!

Article relacionat: Quins són els millors hospitals de Barcelona

Metge de capçalera de lliure elecció

Doctora atenent a una pacient

Imatge via Pixabay

Participar dins del marc de la salut pública, fer-la teva, més propera i més fiable és un dret de qualsevol ciutadà. Potser t’has preguntat si el metge de capçalera és de lliure elecció i, per tant, si en pots fer un canvi si ho consideres adient.

La resposta es senzilla: sí. Generalment tant el centre d’atenció primària (CAP) com el metge de capçalera ens són assignats en funció del domicili de residencia.

No obstant, es pot canviar de metge sempre que aquest estigui dins de l’equip d’atenció primària (EAP) – format per àrees com medicina general, pediatria, infermeria, auxiliars d’infermeria, assistents socials i personal no sanitari que també pots escollir al CAP- que es trobi dins de la teva àrea bàsica de la salut (ABS), és a dir, de les demarcacions territorials utilitzades per CatSalut per organitzar els seus serveis d’atenció primària en l’àmbit de la salut.

D’altra banda, el metge escollit per dur a terme les teves visites mèdiques haurà de complir els següents requisits: que treballi activament a l’EAP  i que estigui disponible per atendre als ciutadans, dins de les possibilitats d’organització de cada CAP.

Canviar de metge de capçalera

Qualsevol ciutadà o ciutadana es troba assegurat al Servei Català de la Salut, més conegut com CatSalut.

Es des d’aquest servei per on es podrà tant canviar de metge de capçalera per un altre dins del mateix CAP que pertoca segons el domicili de residencia, com triar un metge d’un CAP diferent entre tots els centres d’atenció primària d’arreu de Catalunya dins de la xarxa dels serveis de salut pública vinculats al CatSalut.

Per dur a terme aquest tràmit t’hauràs d’adreçar al teu CAP habitual i emplenar la sol·licitud de canvi que t’entregaran ells mateixos. Un cop el canvi hagi sigut acceptat pel Servei Català de la Salut, serà el propi centre qui comuniqui l’assignació del nou metge de capçalera. ¡Així de senzill!

En principi, només s’ha d’emplenar aquest document per tal de fer la tramitació del canvi. En cas de que en els següents 10 dies hàbils, desprès d’emplenar la sol·licitud, no has rebut cap resposta, s’entendrà que el tràmit ha quedat acceptat i pots trucar tu mateix al centre per rebre la notificació del canvi.

En cas de que el teu CAP pertanyi al l’Institut Català de la Salut (ICS), també podràs fer el tràmit de canvi de metge pel seu portal web. Si la teva sol·licitud finalment es denegada, sempre pots presentar una reclamació al gerent de la regió sanitària a la que pertany el teu CAP.

En cas de que finalment la teva sol·licitud hagi estat acceptada correctament, has de saber que durant un any no podràs tornar a canviar de metge de capçalera a no ser que sigui per causes objectives, com el canvi de residencia o de domicili laboral.

Canvi de metge per domicili

Has de canviar de metge de capçalera perquè has canviat de domicili? Com a ciutadà o ciutadana assegurat pel CatSalut tens el dret d’escollir el nou metge de capçalera del nou CAP assignat per domiciliació.

Per fer-ho, hauràs de presentar-te al centre d’atenció primària i presentar el nou certificat de padró realitzat al municipi de residencia actual.

Atenció: el canvi de residencia no comporta un canvi de metge de capçalera o de centre d’atenció primària obligatòriament. Sempre parlem d’una possibilitat adaptada a les teves necessitats i a l’adequació dels teus horaris, llocs de feina o proximitat del centre mèdic al que t’has d’adreçar.

D’altra banda, el canvi de CAP o el canvi de metge dins de l’EAP no comportarà cap canvi en quant a prestacions sanitàries, però sí que podrà canviar l’organització dels serveis de cada CAP (assistència a domicili, horaris de visites…).

Article relacionat: El 010 i la teva salvació, encara no el coneixes?

Persones que no poden canviar de metge de capçalera

Metges parlant sobre un cas

Imatge via Pixabay

Tot i que qualsevol ciutadà o ciutadana de Catalunya té dret a canviar el seu metge de capçalera o el seu centre d’atenció primària, existeixen algunes excepcions en que no es podrà canviar de EAP.

  1. Persones sense dret d’assistència sanitària pública del CatSalut
    • Afiliats a la Mutua General de Funcionaris Civils de l’Estat
    • Afiliats a la Mutua General Judicial
    • Membres de l’Institut Social de les Forces Armades
    • Membres de l’ Institut Municipal de Prestacions d’Assistència Mèdica al Personal Municipal
    • Afiliats a empreses col·laboradores de la Seguretat Social com l’Autoritat Portuària de Barcelona
  2. Persones incloses al programa d’atenció domiciliaria per necessitats de salut, ja que la seva atenció va a càrrec de l’Equip d’Assistència Primària del territori.

Així mateix, es poden donar circumstàncies excepcionals de cada centre y la seva organització que poden condicionar el canvi de metge de capçalera: metges de capçalera no disponibles o metges de capçalera amb límit de pacients cobert.

Si tens algun dubte més sobre la gestió de canvi de metge de capçalera no dubtis en cercar més informació a través del portal web de CatSalut. Allà hi trobaràs totes les respostes.

Saps alguna altra manera de canviar el metge de capçalera?

Sobre l'autor

Carla

Carla és un gestora de comunitat i escriptora que viu a Barcelona.

Comentari

  • Bona Nit:
    Si no vius a Barcelona i vius a Sant Pere i Sant Pau de Tarragona i bols cambiar-te el metge de capçelera perqué el que tenia de sempre desde que vaig anar a viure, mel van cambiar fa més de tres anys sensa consultar-me, dienma que si no el volia mel cambiarien, de moment he intentat, be per internet, i presencialment en el cap dien-me que no puc tenir al Dr. Josep Maria.

Deixar un comentari