blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Claus sobre els canvis al rebut de la llum

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

El dia 1 d’abril va entrar en vigor la normativa que canvia el mecanisme per fixar el rebut de la llum, i la forma de tarifar el consum elèctric a Espanya.

Amb aquest nou mètode, el preu diari de l’energia quedarà fixat pel mercat, i deixarà de decidir-se mitjançant les subhastes trimestrals que s’havien fet fins ara.

Des de ShBarcelona et donem algunes claus del que això suposarà, i com podrem entendre millor el rebut de la llum de casa nostra.

Canvis:

La part liberalitzada del rebut de la llum (és a dir, no el pagament directe del consum que realitzem, si no el preu que costa generar-la, i que correspon al 40% de la factura), quedarà fixat per la cotització mitjana del preu diari de l’electricitat al mercat majorista.

És com acudir a la borsa diàriament i aplicar el preu segons cotització. I aquells que disposin de comptador amb discriminació horària, pagaran cada hora de consum al preu exacte que hagi tingut el mercat en aquest moment.

Que és un comptador amb discriminació horària? Quants hi ha instal·lats en l’actualitat?

luz2.jpg

Al nostre país hi ha actualment uns 7 milions d’aquest tipus de comptadors, aproximadament un 30% del total. El termini perquè es canviïn tots els comptadors per aquests nous és l’any 2018.

Com ja s’ha vist, el principal avantatge de tenir aquest comptador és que es podrà fer ús de l’electricitat en les hores en les quals sigui més barata.

Serà més cara la factura de la llum?

Segons les dades del Ministre d’Indústria, es preveu que els consumidors mitjans tinguin amb aquesta mesura un estalvi d’entre dos i tres euros al mes, per a factures que ronden els 50 € actualment.

D’altra banda, la Comissió Nacional de Competència, assegura que amb aquest mecanisme es produirà una reducció d’un 4,3% en la factura, encara que l’estalvi serà difícil de mesurar perquè el preu dependrà de l’oferta i la demanda del mercat majorista.

I quines conseqüències tindrà tot això?

Doncs, de moment, que desapareixerà el sobrecost que produïen, participant en les subhastes, els intermediaris financers com Goldman Sachs i Morgan Stanley, els quals compraven l’electricitat per vendre-la a futur elevant el preu final.

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari