blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Visitar

COLOM, ABOCAR-SE AL MAR

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Miradors, gratacels i talaies punxen Barcelona com les agulles de cap el coixinet. Però cap tan històric ni emblemàtic com el Monument a Colom que s’alça al Portal de la Pau.

Amb motiu de l’Exposició Internacional de 1888, Barcelona honora aquest personatge amb un monument de 60 metres d’alçària al lloc on s’ajunten dos dels espais més turístics de la ciutat: la vora del mar i el final de la Rambla.

L’arquitecte del projecte fou en Gaietà Bohigas, i l’estàtua és obra de l’escultor Rafael Atché.  L’alcalde de Barcelona Francesc de Paula Rius i Taulet, va impulsar i finançar el monument, un cop fracassada per insuficient la subscripció popular amb la qual es volia fer front a l’obra. Commemora el fet que Cristòfol Colom, en tornant del seu viatge a Amèrica, trià Barcelona com a port de destí, i fou rebut pels Reis Catòlics al Saló del Tinell.

Es tracta d’un conjunt monumental sustentat per una base de pedra amb grups escultòrics (8 lleons, personatges, escuts, figures alades, grifs, etc.), i baix relleus que representen escenes de la vida de Colom.  D’aquí parteix una columna coríntia decorada amb fulles de cànem, de més de 51 metres.  Està feta d’un ferro que es trigà a fondre gairebé un any, i té un ascensor a l’interior que porta al mirador que la corona.  Al damunt de tot, l’estàtua de Colom en bronze.  Aquesta estàtua té l’índex dret estès, assenyalant el mar per on va arribar, que no Amèrica, que és en direcció contrària. L’estàtua fa 7,7 metres d’alçària, i el dit mesura 50 cm.

L’any 1992, per festejar els 500 anys del descobriment, es va celebrar el matrimoni entre les estàtues del navegant i la de La Llibertat, de Nova York.  Fins al 1991 i des dels anys 50, després de pujar a Colom es podia rememorar el seu viatge pujant a la rèplica de la Nau Santa Maria que hi havia amarrada al Moll de la Fusta.  Amb motiu de diversos incidents que derivaren en incendis, la propietària de la Nau, la Diputació de Barcelona, va decidir no invertir-hi més fons i fou enfonsada davant del litoral del Maresme.

Si sou porucs, no cal que patiu per pujar al mirador: amb motiu d’una avaria haguda a l’ascensor al maig del 2012, es va tancar el monument fins a dotar-lo de millores i mesures de seguretat específiques, amb sistemes d’evacuació interns i externs sense necessitat de corrent elèctric. Les entrades es poden comprar amb descompte per Internet. Si vols saber horaris i més, clica aqui.

Des de ShBarcelona et recomanem aquesta visita, ja que tant les vistes com la història s’ho valen, i gaudiràs d’una molt interessant experiència.

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari