Categories: Art i cultura

FUNDACIÓ TÀPIES: KERRY JAMES MARSHALL

La Fundació Antoni Tàpies és un espai museístic barceloní dedicat a l’obra del famós artista català. És al carrer d’Aragó, 255, a l’Eixample, i alberga una biblioteca i una col·lecció d’en Tàpies, qui la feia créixer amb la donació anual d’una obra pròpia, fins a la seva mort l’any 2012. També s’hi exhibeix el fons particular d’art de tota mena que ha cedit el titular, amb peces d’arreu del món de la categoria de Goya, Picasso, o llibres incunables.

La Fundació col·labora amb altres entitats com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid. Ambdues i museus d’Anvers i Copenhaguen, presenten a Barcelona, entre els dies 11 de juny i 26 d’octubre, l’exposició “Kerry James Marshall. Pintures i altres coses”, primera exposició individual de l’artista a Europa.

L’exposició presentarà l’obra pictòrica més recent del creador i els treballs realitzats en altres mitjans: fotografia, vídeo i instal·lacions. L’art reivindicatiu d’aquest artista se centra en la revisió dels ideals de l’estètica occidental. “En la pintura occidental, els cànons de l’art han imposat que no apareguin afroamericans a les pintures dels últims cinc segles exposades en els museus d’avui dia”.

Així doncs, aquesta revisió se centra a participar dels formats de la història de l’art europea i dels seus cànons de bellesa donant-li un matís crític. Un exemple d’això és la sèrie “Vignette”, en la qual emula el quadre rococó de Jean-Honoré Fragonard “El Columpio”, aquesta vegada amb persones afroamericanes.

A la mateixa sèrie, veurem el quadre “Believed to be a Portrait of David Walker”, en la qual reivindica la figura d’un dels primers crítics contra la declaració d’Independència dels Estats Units, que va morir assassinat per denunciar el sistema esclavista del seu país en ple segle XX.

“Els museus solen mostrar retrats de persones que tenien diners per pagar-los, aquelles que forjaven amb art la seva visió del món, i que van excloure a les d’altres col·lectius.” Per això, aquest artista va decidir pintar a David Walker, per donar a conèixer la seva història.

A més de pintures, l’exposició té audiovisuals, panells i fotografies en les quals es convida al visitant a buscar i seguir una línia narrativa, doncs encara que hi ha instantànies que remeten a moments històrics, la interpretació de les mateixes és totalment lliure.

Si vols revisar la història nord-americana del segle XX contextualitzant l’experiència afroamericana en la situació sociopolítica actual, des de ShBarcelona, et recomanem la visita a aquesta mostra d’art, en la qual el mateix artista explica: “El món que jo veig està filtrat per unes lents de cultura negra”.

Pots aprofitar la visita, ja que al mateix lloc i en les mateixes dates es pot veure també “Antoni Tàpies. Col·lecció, # 8”, una selecció d’obres de l’artista català, que il·lustra la seva evolució des dels anys 40 fins ara. També com sempre, es pot gaudir de la seva col·lecció privada. Esperem que les tres propostes et resultin força interessants.

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Recent Posts

Què és la certificació Biosphere?

Indubtablement, la importància de la sostenibilitat s'ha tornat fonamental en tots els àmbits, i un…

5 dies ago

El que has de saber de la Fórmula 1 a Barcelona 2024

La Fórmula 1 arriba a Barcelona, aquest any la ciutat es prepara per a rebre…

2 setmanes ago

Incasòl: 10 “FAQS” d’inquilins i propietaris

Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t'has preguntat què és l'Incasòl? Sobretot…

4 setmanes ago

Guia ràpida sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) emergeix com un pilar fonamental en la gestió i preservació de…

2 mesos ago

Hola Barcelona Travel Card: com funciona

Barcelona atreu a visitants de tot el món cada any, i explorar aquesta metròpolis pot…

2 mesos ago

La plaça Espanya de Barcelona, un passeig recomanable

La Plaça Espanya de Barcelona és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Amb…

2 mesos ago