blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Art i cultura

FUNDACIÓ TÀPIES: KERRY JAMES MARSHALL

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

La Fundació Antoni Tàpies és un espai museístic barceloní dedicat a l’obra del famós artista català. És al carrer d’Aragó, 255, a l’Eixample, i alberga una biblioteca i una col·lecció d’en Tàpies, qui la feia créixer amb la donació anual d’una obra pròpia, fins a la seva mort l’any 2012. També s’hi exhibeix el fons particular d’art de tota mena que ha cedit el titular, amb peces d’arreu del món de la categoria de Goya, Picasso, o llibres incunables.

La Fundació col·labora amb altres entitats com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid. Ambdues i museus d’Anvers i Copenhaguen, presenten a Barcelona, entre els dies 11 de juny i 26 d’octubre, l’exposició “Kerry James Marshall. Pintures i altres coses”, primera exposició individual de l’artista a Europa.

Fondacion 2L’exposició presentarà l’obra pictòrica més recent del creador i els treballs realitzats en altres mitjans: fotografia, vídeo i instal·lacions. L’art reivindicatiu d’aquest artista se centra en la revisió dels ideals de l’estètica occidental. “En la pintura occidental, els cànons de l’art han imposat que no apareguin afroamericans a les pintures dels últims cinc segles exposades en els museus d’avui dia”.

Així doncs, aquesta revisió se centra a participar dels formats de la història de l’art europea i dels seus cànons de bellesa donant-li un matís crític. Un exemple d’això és la sèrie “Vignette”, en la qual emula el quadre rococó de Jean-Honoré Fragonard “El Columpio”, aquesta vegada amb persones afroamericanes.

A la mateixa sèrie, veurem el quadre “Believed to be a Portrait of David Walker”, en la qual reivindica la figura d’un dels primers crítics contra la declaració d’Independència dels Estats Units, que va morir assassinat per denunciar el sistema esclavista del seu país en ple segle XX.

Fondacion 3

“Els museus solen mostrar retrats de persones que tenien diners per pagar-los, aquelles que forjaven amb art la seva visió del món, i que van excloure a les d’altres col·lectius.” Per això, aquest artista va decidir pintar a David Walker, per donar a conèixer la seva història.

A més de pintures, l’exposició té audiovisuals, panells i fotografies en les quals es convida al visitant a buscar i seguir una línia narrativa, doncs encara que hi ha instantànies que remeten a moments històrics, la interpretació de les mateixes és totalment lliure.

Fondacion 4Si vols revisar la història nord-americana del segle XX contextualitzant l’experiència afroamericana en la situació sociopolítica actual, des de ShBarcelona, et recomanem la visita a aquesta mostra d’art, en la qual el mateix artista explica: “El món que jo veig està filtrat per unes lents de cultura negra”.

Pots aprofitar la visita, ja que al mateix lloc i en les mateixes dates es pot veure també “Antoni Tàpies. Col·lecció, # 8”, una selecció d’obres de l’artista català, que il·lustra la seva evolució des dels anys 40 fins ara. També com sempre, es pot gaudir de la seva col·lecció privada. Esperem que les tres propostes et resultin força interessants.

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari