blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

REFRANYS

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

A Catalunya som molt amics de les tradicions, i un aspecte d’aquestes força quotidià és l’ús dels refranys.

Autèntics tresors del saber popular, ens ajuden a fer èmfasi a la intenció de les frases, a la vegada que donen color a la conversa.

Pisos de lloguer a Barcelona

N’hi ha que ultrapassen fronteres i tenen traducció en tots els idiomes, però d’altres ens són propis, i la traducció literal no diu res. Els coneixes aquests? En saps molts?

Brams d’ase no pugen al cel: no escolto a qui diu ximpleries.Vejam, en posarem alguns i potser et sorprendrem.
Déu nos en guard d’un ja està fet: vol dir que un s’ha de curar en salut, prevenir sense demora, perquè un cop resolt un fet, ja és tard.
Hi ha estalvis que cremen les estovalles: el que és barat molts cops costa més que el que és car; per voler estalviar i no fer una gran despesa, gastarem encara més a miques.
L’arc de Sant Martí al matí diu al bover “vés a dormir”: si surt l’arc de Sant Martí de bon matí, vol dir que plourà.
Les llengües no són tisores, però són talladores: les murmuracions i les calumnies fan mal.
Pisos de lloguer a BarcelonaNo diguis blat que no sigui al sac i ben lligat: fins que un fet no s’ha realitzat no hi pots comptar, per exemple, et penses que guanyaràs com la lletera del conte, i se’t trenca el gerro.
Qui canta a la taula i xiula al llit, té l’enteniment molt petit: vol dir que cal comportar-se correctament.
Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era: no facis quelcom si no en vols les conseqüències.
Roda el món i torna al Born: vol dir que si tu ets d’un lloc, o d’una manera, per molt que voltis o vulguis dissimular, tornaràs als teus inicis o al teu jo essencial.
Tants caps, tants barrets: que cal comptar un per cadascú, o bé repartir un tros igual per cada persona. Una altra accepció és que cadascú té diferent opinió.
Uns comptes fa l’ase i altres el traginer: vol dir que cadascú s’ho mira a la seva manera, que dos interessos contraposats veuen realitats diferents.
Val més creure-ho que anar-ho a veure: em penso que em dius mentida, però no paga la pena de comprovar-ho.

Des de ShBarcelona et convidem a incorporar-los al teu parlar habitual, i si no pots tots de cop, no pateixis: qui fa un cove fa un cistell!

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Comentari

  • A casa deien: “qui canta a la taula i pija al llit, té un seny com un cabrit”. Ens ho deien perquè èrem poc menjadors i ens entreteníem a la taula cantant en lloc de menjar. Alguns refranys de l’article els desconeixia, d’altres em són familiars, però el que més m’agrada i encara el faig servir és “Una flor no fa estiu”, que vol dir que no treguis conclusions d’un fet aïllat. Gràcies per rescatar aquestes petites i antigues gotes de sabiduria, herència generosa dels nostres avantpassats.
    Fins a la próxima!!!

Deixar un comentari