blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Àpats típics catalans per a celebrar el Nadal

Escrit per Xavi Maldonado

Per a algunes persones, el menú de Nadal té molta importància. Durant aquestes festes té lloc l’acte social de compartir el menjar amb la família i/o els amics, una cosa tan comuna entre els humans de totes les cultures, però que es torna un paradigma en les festes nadalenques. Per aquest motiu, totes les regions tenen els seus plats típics que serveixen a la taula en els àpats amb els éssers estimats durant aquestes festes. Catalunya no és una excepció i presenta una sèrie de plats típics aquestes dates que tenen un denominador comú, ser plats contundents i saborosos, necessaris per passar de millor manera els dies freds i les gèlides nits de l’hivern. Avui des de ShBarcelona us parlem dels menjars típics catalans per celebrar el Nadal.

Article relacionat: Per Nadal, escudella i carn d’olla

Els plats nadalencs catalans

Imatge de: calafellvalo via Pixabay

És habitual que el dia de Nadal es mengi a casa d’algun familiar i es reuneixi gran part de la família, en alguns casos més ben avinguda i en altre no tant, per a compartir els exquisits plats que els catalans solem preparar per a aquesta festivitat. Els abrics i els paraigües solen acompanyar els convidats, tot i que alguns anys un excepcional ambient primaveral s’apodera del Nadal, aixafant les esperances de molts de gaudir d’un Nadal nevat que obligui a encendre la llar de foc i serveixi d’atrezzo per a les millors fotos nadalenques. Tot això, però, no sol variar el menú més típic. En primer lloc, els catalans normalment servim sopa de primer plat per Nadal. L’anomenada sopa de galets, una pasta amb forma de cargol que es cou en un brou de verdures, patata, pollastre, llegums i gallina i al qual s’afegeix, a més, la pilota, una espècie de mandonguilla gegant de carn picada, ou, pa ratllat, all i julivert. Un plat contundent de cullera, molt nutritiu i deliciós, que sol ser un dels entrants més populars d’aquestes festes, tot i que podria ser perfectament plat únic.

Article relacionat: On sopar per Nadal a Barcelona

Imatge via Pixabay

De segon plat o plat principal, a les llars catalanes hi sol servir-se un gran pollastre de corral farcit i cuinat al forn. Aquest exemplar, similar al gall dindi farcit del sopar d’Acció de Gràcies anglosaxona, sol omplir-se, en el cas de Catalunya, de fruits secs, generalment pinyons, panses, orellanes i altres tipus de fruita dessecada, a més de poma en molts casos. Aquest procés fa que el pollastre es torni melós i molt saborós, amb un toc dolç que combina a la perfecció amb la saborosa i suau carn del pollastre de corral. És important assenyalar que el que sobra d’aquest àpat, com la carn d’olla de la sopa o el pollastre, s’utilitza l’endemà per elaborar els famosos canelons de carn casolans que es mengen tradicionalment per Sant Esteve, el dia 26 de desembre. Per si no n’hi havia prou amb el menú, hem de deixar un espai en el nostre estómac per a les postres. L’habitual és que a les postres se serveixin torrons, neules i, fruits secs, com avellanes, ametlles i nous. Tot això es rega amb un bon cava català, el detall perfecte per acabar un tradicional dinar de Nadal a la catalana.

Coneixes altres plats nadalencs típics de Catalunya?

Àpats típics catalans per a celebrar el Nadal
5 (100%) 3 vote[s]

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari