blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Àpats típics catalans per a celebrar el Nadal

Pisos de lloguer a Barcelona

El Nadal és una de les èpoques més especials de l’any, no sols a Catalunya, sinó a pràcticament tot el món. I en ella està inclosa un dels elements imprescindibles perquè les festes siguin perfectes: els típics menjars de Nadal.  

Són dies on totes aquelles persones que viuen a l’estranger, ja sigui per treball o estudis, tornen a casa i es reuneixen de nou amb la família i amics per a celebrar les festes tots junts. Són dies que solen anar acompanyats de bona companyia, ambient festiu, sobretaules que s’allarguen i molta felicitat.

Segur que més d’un/a, quan pensa en aquestes dates, el primer que li ve al cap és el menú típic de Nadal; aquell que, encara que mengem tots els anys, no ens cansem d’ell.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

I és que a Catalunya se solen menjar una sèrie de plats tradicionals que tenen un denominador comú: ser plats contundents i elaborats, necessaris per a passar de la millor manera els dies i nits fredes de Desembre.

Així que, si encara et quedava algun dubte, en aquest article et parlarem dels típics menjars de nadal que es mengen a Catalunya. Estàs preparat/a? Pren nota!

recepta dinar de nadal

Imatge via Unsplash

Quin és el menjar de Nadal típic a Catalunya?

Normalment a la regió catalana hi ha tres àpats que solem celebrar envoltats de família i/o amics: la nit del 24 de desembre, el dia 25 de desembre (ja sigui dinar o sopar) i el 26 de desembre per Sant Esteve, ja que a Catalunya també és un dia festiu.

No obstant això, encara que cada família ho ha adaptat a la seva manera i les seves tradicions i no té per què coincidir que es facin menjars familiars tots aquests dies, hi ha alguns plats que són imprescindibles i no falten en cap casa.

Article relacionat: On anar a sopar per Nadal a Barcelona

Sopa de Galets

Per tradició, els catalans solem preparar un dels plats essencials dins del menú típic de Nadal a Catalunya: la sopa. Però no una sopa qualsevol: és la sopa de galets. Si és el teu primer nadal a les nostres terres, continua llegint per què has de saber el què és!

En aquest caldo, fet de verdures, llegums, pollastre, carn i patates, entre altres ingredients, se li solen afegir dos ingredients principals:

  • Els galets (anomenats també taurons), una pasta gegant amb forma de caragol que es cou una vegada la sopa està feta.
  • La pilota, una espècie de mandonguilla feta de carn picada, ou, pa ratllat i julivert. Pot coure’s dins dels mateixos galets o cuinar-se a part
menjars de nadal

Imatge via Pixabay

💡 Recomanació
En aquesta mena de plats aprofitem tota la carn i ingredients sobrants, i amb això podem menjar-nos les restes, al qual anomenem escudella i carn d’olla. Podria servir perfectament com a segon plat durant els menjars nadalencs.

Els canelons: un menjar típic català de Nadal

Els canelons no sols són un plat típic de Nadal, sinó també de les festes populars de molts pobles catalans que se celebren anualment i la recepta per excel·lència de dinar de Nadal.

Tal i com comentàvem, amb la carn d’olla sobrant del brou, podem menjar-lo de segon plat, però també hi ha qui aprofita aquesta carn per a preparar els canelons per al dia de Sant Esteve.

menus de nadal per fer a casa

Imatge via Visual Hunt

Encara que ara a moltes cases ho mengen qualsevol altre dia, la tradició assenyala el 26 de desembre per a gaudir-los al dinar familiar.

Actualment podem trobar canelons de molts sabors: de carn, verdures, bolets i fins i tot de foie. T’atreveixes a provar-los?

Pollastre de corral farcit

Com a segon plat, en les llars catalanes sol haver-hi un gran pollastre de corral farcit i cuinat deliciosament al forn.

Aquest exemplar, similar al gall dindi farcit del sopar anglosaxó d’Acció de Gràcies, sol emplenar-se, en el cas de Catalunya, de fruita seca, generalment pinyons, passes, orelluts i altres tipus de fruita deshidratada, a més de poma.

Tot això aconsegueix que el pollastre es torni melós i molt gustós, amb un toc dolç que combina a la perfecció amb la saborosa i suau carn del pollastre de corral.

menjars de nadal

Imatge via Pixabay

Suquet de peix

Si ets dels que al menú de Nadal prefereix el peix o combinar-lo amb plats de carn, aquesta és una molt bona opció.

En un suquet de peix se sol afegir patates, gambes vermelles, escamarlà i nècora com a peix i després ho barregem tot amb un sofregit de tomàquet per a donar-li més sabor i intensitat a la resta d’ingredients.

Una altra de les opcions típiques que podem afegir dins del menú de Nadal, si sou amants del peix, una bona mariscada us farà gaudir al màxim.

Tal com diem a Catalunya quan un plat és molt gustós, “És per llepar-se els dits!”

Cerques allotjament a Barcelona? T’ajudem a trobar-lo

Les neules, el Tortell de Reis i els torrons

Què és un menú típic català de Nadal sense les seves postres? Els catalans som autèntics fans del dolç, i sempre deixem un espai en el nostre estómac per a les postres.

L’habitual és que estigui compost a base de torrons, neules (un bon complement per als sorbets i crema catalana), fruita seca i una mica de pinya per a ajudar a suportar el dinar o sopar que ens hem menjat.

Amb què ho acompanyem? Amb un bon cava o escumós català, sens dubte la cirereta del pastís que us farà triomfar si teniu pensat preparar el menjar nadalenc d’enguany.

Definitivament, el Nadal a Catalunya té un gust i un ambient especial i únic. Amb els anys cada família ha adaptat aquestes receptes típiques a la seva manera i ha anat afegint algunes més noves, però si has arribat fins aquí hauràs pogut descobrir (o refrescar) els emblemàtics plats catalans que es mengen durant aquestes dates.

Has provat alguna vegada de fer alguna recepta de dinar de Nadal mencionada? Quina de totes cuines casa teva?

Fonts:

 

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari