blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Exposicions

AI WEIWEI A LA VIRREINA

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

La Virreina Centre de la Imatge acaba d’inaugurar l’antologia de 30 anys de carrera de l’artista i activista xinès Ai Weiwei, a qui li va ser retirar el passaport en 2011 per dissident polític.

L’exposició, que romandrà oberta fins a febrer de 2015, té per títol “On the table”, i divideix la seva producció des dels seus inicis a Nova York als anys 80 fins a l’actualitat, on se subratlla la seva òptica artística, política i mediàtica.

El títol de l’exposició ha estat així explicat per la comissària de la mostra, Rosa Pera: “quan poses alguna cosa sobre la taula és que et despulles, no et guardes cap carta sota la màniga i demostres tot el que ets capaç de fer”.

AiWeiweiUtilitzant tot tipus de formats, des de la fotografia a l’arquitectura, passant per l’escultura, instal·lacions, videoclips, dissenys i més, l’objectiu del recorregut és demostrar com a través de la imatge, l’artista calibra “les tensions entre la veritat i la mentida, evidència i ambigüitat, control i llibertat”. Mitjançant el seu art ens fa arribar la seva denúncia de l’actual situació de Xina.

Les obres més destacades hi són presents, com ara “Hanging-man”, un penja-robes amb perfil de Marcel Duchamp, o un irreverent mapa de Xina construït amb les fustes d’antics temples. També hi veurem “Study Of Perspective”, les fotos als símbols de poder amb un gest seu despectiu (entre les que inclou una del Temple de la Sagrada Família), un gerro de ceràmica mil·lenari amb el logo de Coca-Cola, o una part de la “Sunflowers seeds” (llavors de gira-sol) feta a la londinenca Tate Modern.

Ai WeiweiUn dels punts clau de l’exposició és la instal·lació de la taula de treball i les deu cadires habitualment instal·lades a l’estudi de l’artista a Pequín, on es reuneixen i discuteixen els seus projectes. Aquest mobiliari ha estat enviat a Barcelona per a aquesta ocasió com a símbol de l’absència forçada de l’artista, que com ja hem comentat no pot sortir del país, ja que ha estat arrestat domiciliàriament durant 81 dies, i es troba immers en un procés judicial.

Ai Weiwei On the tableSituades a l’última sala de la mostra, tant la taula com les cadires estaran disponibles perquè el públic hi segui, dialogui, prengui fotografies d’aquest moment i després, sota l’etiqueta #AWWOnTheTable les comparteixi a Instagram. Les xarxes socials són una de les vies de comunicació preferides per en Weiwei, i les imatges compartides pel públic passaran a formar part d’una galeria-web a la pàgina de La Virreina.

També clau és la presentació d’una obra inèdita i peculiar, la instal·lació denominada “Cao” (herba), que consisteix en una catifa amb peces de marbre que simulen brots d’herba sortint del terra.

En total, a l’exposició trobarem més de 40 obres amb una selecció de peces des de l’inici de la seva trajectòria, passant per obres que ara mateix són icòniques i molt conegudes fins a obres que han estat creades específicament per a la mostra.

Titulat “On the table. Ai Weiwei”, s’ha editat un catàleg supervisat pel mateix artista, que conté prop de 250 imatges de les seves obres, juntament amb articles i entrevistes dels organitzadors de la mostra. Té un preu de 46 €, i es pot adquirir a la mateixa sala.

No t’ho deixis perdre!

 

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari