blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Castellers, una tradició molt catalana

Colla de castellers
Escrit per Carla

Una de les tradicions catalanes que destaca per excel·lència son les torres humanes, popularment conegudes com castells. Des de fa més de 200 anys s’han anat construint a Catalunya fins a convertir-se en tot un símbol de la identitat catalana.

L’objectiu de les colles que duen a terme aquestes construccions és fer torres solvents i altes on la pinya, la unitat i la força es converteixen en els principals pilars d’aquesta festivitat popular.

Avui dia, els castellers, una tradició molt catalana que ja hauràs vist si vius a un pis de lloguer a Barcelona, són un punt de trobament, de demostrar el treball, l’esforça i els valors de petits i grans.

Des de el 16 de novembre de 2010 , la UNESCO va declarar els castells Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Vols saber-ne més sobre l’origen dels castellers? Aleshores, no deixis de llegir el següent article de ShBarcelona i descobriràs què són els castellers, una tradició catalana.

Article relacionat: Com som els catalans?

Origen dels castellers

Castellers coronant un castell

Imatge de: jaumescar via VisualHunt

Les primeres referències que s’han trobat sobre les torres humanes tradicionals de Catalunya daten del segle XVIII. Els orígens dels castellers es van trobar a les terres del Penedès i del Camp de Tarragona.

No obstant, no va ser fins els anys 80 quan els castellers es van anar estenent tant per Catalunya com les Illes Balears, fins a convertir-se en un veritable i símbol de la identitat catalana.

Però per conèixer bé què són els castellers i quins son els seus orígens, es inevitable parlar del Ball dels Valencians, una festivitat que es realitzava a l’entorn de les processons religioses catalanes.

Al finalitzar aquest ball, s’aixecava una petita torre humana que poc a poc, i amb el pas del temps, va anar creixent tant en importància com en alçada, fins a convertir-se en un emblema independent de les processons.

La primera torre humana documentada com a tal data de 1770 a la població d’Arboç. I 20 any després ja van aconseguir que  la paraula castell fos la marca que els diferenciés del Ball de Valencians.

A partir d’aquest moment, durant les diades més populars, com la Candelera al 1801, comencen aparèixer les primeres colles que pretenen aixecar les seves torres humanes.

En aquella data, a Valls, temple actual de castells, hi convivien dues colles: la dels pagesos i la dels menestrals. Actualment, en aquest bressol casteller hi continuen coexistint les que semblen les colles seguidores de les inicials, la Colla Vella dels Xiquets de Valls (continuadora dels Pagesos) i la Colla Joves dels Xiquets de Valls (continuadora dels Menestrals).

Article relacionat: Festes de pobles catlans que se celebren a l’agost 

Colla de casteller en plena construcció

Imatge de: castellers-vilafranca via VisualHunt

La primera època d’or castellera data de la segona meitat de 1800, però es cert que durant tots els seus anys d’història ha petit alts i baixos de manera cíclica, sempre coincidint amb èpoques de bonança o crisis, guerra o unió social.

A partir de 1889 i fins a 1926 la tradició castellera va entrar en decadència a Catalunya, sobretot per l’arribada de la fil·loxera o l’obertura del ferrocarril entre Valls i Barcelona, fets que van acusar la davallada de la migració cap a la ciutat.

Però a partir de 1926 es va reanimar la activitat dels castellers gràcies a l’aparició de noves colles al Vendrell, el que va suposar una revifada de la rivalitat i la competitivitat entre colles per arribar a fer torres humanes de qualitat.

Després d’una segona època d’or viscuda entre els 80’s i els 90’s, hem arribat a l’actualitat castellera en una època anomenada de platí. Actualment els castellers s’han expandit per tot el territori català i s’han convertit en un dels emblemes catalans més populars.

Han nascut noves colles arreu del país i els nous castellers s’han animat a provar noves construccions, cada cop més complexes.

Força, equilibri, valor i seny són els valors que reuneixen tots els castellers, el qual s’ha convertit en tot un lema des de l’origen dels castellers, sense oblidar altres criteris tant importants com la germanor, la compenetració, l’esforç, el treball o la constància.

*Imatge destacada de: Perrimoon via VisualHunt

Ens expliques alguna cosa més sobre l’origen casteller?

Sobre l'autor

Carla

Carla és un gestora de comunitat i escriptora que viu a Barcelona.

Deixar un comentari