Tots hem sentit recentment casos de persones perdudes a la muntanya mentre practicaven algun dels seus esports favorits, que han pogut ser rescatades sense res més que un esglai gràcies a la tecnologia que portem en la butxaca habitualment en els nostres telèfons mòbils, una aplicació de missatgeria coneguda per tots: Whatsapp.
La popular aplicació, la més descarregada en la plataforma Android, ha estat utilitzada en l’últim any entre bombers del Grup especial de Rescat en Altura (GERA) i excursionistes, per poder ser aquests localitzats després d’haver-se perdut a la muntanya en nombroses ocasions. Abans si un muntanyenc es perdia, el marge d’error era de fins a 5 quilòmetres i, així era difícil localitzar a una persona en situacions de climatologia adversa. Més a més de vegades els excursionistes, nerviosos, no saben on paren. Eines com Whatsapp els permeten enviar les seves coordenades de forma fàcil i eficaç, i amb enorme fiabilitat, perquè les aplicacions estan geolocalitzades.
¿Però com hem de preparar la nostra aplicació per poder usar-la correctament? Tots els nostres smartphones estan dotats amb sistema GPS, almenys la gran majoria d’ells. Molts de nosaltres desconeixem que els nostres mòbils tenen aquesta eina que facilita tant la tasca als equips de rescat. Així és que el primer que hem de fer en sortir a la muntanya, al mar o a qualsevol altra activitat susceptible de precisar ajuda, és activar el GPS del nostre smartphone.
Una vegada establert el contacte via whatsapp, cal activar el GPS del telèfon que és el que realment permetrà geolocalitzar a l’excursionista amb un marge d’error de +/-10 metres. Abans de poder accedir a aquesta tecnologia el marge d’error era d’uns 5 quilòmetres. El tercer i últim pas abans de desplegar l’equip de rescat és enviar la teva ubicació. L’aplicació ho permet a través del “clip adjuntar arxiu, enviar ubicació”. En uns segons, la unitat de rescat rep la coordenada exacta de la teva posició. Llavors et demanaran que no et moguis d’aquest lloc i en breu espai de temps estaran allí.
Prova-ho abans de sortir a la muntanya o al mar. El més important en una situació d’emergència és no perdre el temps, eliminar intermediaris i actuar al més aviat possible. Per això, és necessari aprendre a utilitzar el GPS i el Whatsapp dels seus smartphones a casa, abans de sortir, per disminuir l’estrès i l’ansietat davant un cas d’emergència o pèrdua.