blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Calendari de festius 2019

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Una de les coses que més ens agraden any rere any, és mirar el calendari per assabentar-nos dels dies que ens queda per a la propera festivitat. Però la veritat és que moltes persones no saben quins són els dies festius de Barcelona, de Catalunya i les festivitats nacionals. Espanya és un país en el qual, degut en gran part a la seva extensa i profunda història, es gaudeixen de múltiples festivitats durant l’any, que van passar a ser dies no laborables. Des de ShBarcelona us parlem de les festes més interessants del 2019, perquè puguis organitzar-te les teves petites escapades o perquè et sigui menys traumàtica la tornada a la feina.

Article relacionat: Història de les festes de Gràcia

Festes a l’hivern

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

La festa més rellevant durant l’hivern no és un altre que el Nadal. En aquesta festa, celebrada el 25 de desembre, hi ha una de les tradicions catalanes més arrelades, el Caga Tió. Aquesta tradició consisteix a alimentar un tronc amb poders especials, des del dia 8 de Desembre. La nit de Nadal, se li dóna uns cops de bastó a l’esquena mentre es canta una cançó, amb la finalitat que cagui regals per als nens. L’1 de gener, el primer dia de l’any, és festiu per a gairebé tothom. La tradició a Catalunya, com a Espanya, és la de menjar-se els 12 raïms a les campanades, la mitjanit del 31 de desembre. El 6 de Gener és el dia de Reis, començant amb la nit del 5 de gener, que vam rebre la visita dels Reis Mags, éssent 6 és el dia en què s’obren els regals i els nens (i no tan nens) juguen amb ells. El 12 de febrer és el dia de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat de Barcelona. Per últim, del 2 al 5 de març, arribarà la festa del Carnestoltes.

Festes a la primavera

Aquest any gaudirem de la Setmana Santa del 14 al 22 d’abril. Normalment els dies festius a Catalunya són des del divendres 19 al dilluns 22 d’abril. El 23 d’abril és Sant Jordi, una de les festivitats populars catalanes més tradicionals del nostre territori. És tradició que els homes regalin una rosa a les dones mentre que aquestes els regalen un llibre. Per altra banda, l’1 de maig és dia del treballador, que és festiu a tot l’àmbit nacional. L’última festivitat primaveral la trobem el 10 de juny, quan arriba la Segona Pasqua, que és dia festiu a Barcelona.

Article relacionat: Festes Majors del Raval

Festes a l’estiu

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Comencem el 24 de juny amb la festivitat de Sant Joan. És una de les festes més seguides a Catalunya, però és dia festiu només a la comunitat i a algunes zones d’Espanya. La nit del 23 de juny és la revetlla de Sant Joan, en la qual es tiren petards i focs artificials i es menja una coca especial per a aquesta festivitat. El 15 d’agost és dia de l’Assumpció, mentre que per finalitzar, l’11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya, un dia molt reivindicatiu en els darrers anys, i probablement la festivitat popular catalana més important de l’any.

Festes a la tardor

La primera festivitat durant els mesos de tardor és el 24 de setembre, dia de la Mercè. És la festa major de la ciutat de Barcelona i durant la setmana prèvia es realitzen diverses activitats culturals a la Ciutat Comtal. El 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat, és la gran festa de les forces armades espanyoles. És festa nacional, però en els últims anys alguns col·lectius catalans es neguen a celebrar-la, el que ha creat gran controvèrsia. L’1 de novembre és el Dia de Tots Sants. A Catalunya se celebra la Castanyada, una festa en la qual es mengen castanyes, moniatos i panellets. També s’ha posat de moda celebrar la festa anglosaxona de Halloween el mateix dia. Ja per últim, el dia 6 de desembre és el Dia de la Constitució Espanyola.

Quins plans tens per a gaudir d’aquests dies festius?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari