blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Com funciona la Zona Blava a Barcelona

app zona blava barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

De vegades aparcar a Barcelona pot ser un caos, i per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona ha creat una Ordenança Reguladora d’Aparcament per tal de posar ordre pel que fa als aparcaments de carrer de la Ciutat Comtal.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Si durant la teva estada al teu lloguer turístic encara no saps com funciona la Zona Blava a Barcelona, des de ShBarcelona ens hem posat mans a l’obra per facilitar-vos tota la informació al respecte en aquest article.

Article relacionat: Com aparcar a Barcelona

Què és la Zona Blava?

Dins de l’ordenació integral de l’estacionament a Barcelona es troben dues opcions d’aparcament: la Zona Blava i la Zona Verda. A la Zona Blava, que és de la qual parlem ara, poden aparcar tots els vehicles que disposin del comprovant extret pel parquímetre durant el temps que s’indiqui en tal document.

Lloga un pis amb parking a Barcelona 

Bàsicament, la Zona Blava regula l’estacionament urbà dels vehicles considerats visitants, és a dir, no residents. Per a aquests últims hi ha la Zona Verda, senyalitzada amb línies verdes a l’asfalt, i el seu funcionament és substancialment diferent. Les Zones Blaves es distingeixen per estar senyalitzades amb ratlles d’aquest color en el paviment.

A cada àrea hi ha parquímetres estratègicament col·locats perquè els conductors puguin extreure el comprovant o tiquet, que s’han de col·locar en un lloc visible des de l’exterior del vehicle. L’objectiu de la Zona Blava és fomentar una rotació elevada de vehicles en les àrees urbanes amb sector terciari, zones comercials, hospitals o escoles.

horari zona blava barcelona

Foto vía 20minutos.es

D’aquesta manera s’evita que l’estacionament es prolongui en excés i que diversos conductors puguin gaudir de la plaça de pàrquing per realitzar les seves gestions, deixant-la lliure quan les finalitzen. A Barcelona hi ha unes deu mil places d’aparcament en zona blava.

L’horari de la Zona Blava a Barcelona coincideix amb les hores en què hi ha més trànsit a la Ciutat Comtal. Així doncs, els horaris estarien distribuïts de la següent manera depenent de la zona:

  • De dilluns a divendres de 9:00 a 20:00, sense interrupció horària des de fa uns mesos, ja que abans es podia aparcar de manera gratuïta durant el migdia.
  • Al centre de la ciutat aquest horari també s’amplia als dissabtes.
  • A les zones de platja aquest horari s’amplia als dissabtes i diumenges.

S’ha de tenir en compte que aquests horaris poden canviar depenent l’època de l’any, si es tracta de zones de platja o a causa d’algun esdeveniment específic. Per això, és aconsellable revisar els horaris que s’indiquen en els senyals que es troben al tram de l’estacionament.

Pisos amb parking inclòs a Barcelona 

Hi ha quatre tipus de tarifes, anomenades A, B, C i D que es relacionen amb la demanda d’aquesta zona d’aparcament. Per tant, la zona A és la més cara i s’aplica a les zones més bullicioses de la ciutat, com Ciutat Vella, al centre de Barcelona i a les zones molt transitades com el Passeig de Gràcia o alguns trams de l’Avinguda Diagonal.

Les altres van baixant de preu en funció de la densitat de visitants, fins a arribar a la zona tarifària D, la més econòmica. Les tarifes es divideixen de la següent manera:

  • Zona A: Durada màxima per a l’estacionament: Depenent de la zona, 1 o 2 hores. Preu: 2,50 € / hora
  • Zona B: Durada màxima per a l’estacionament: 2 hores. Preu: 2,25 € / hora
  • Zona C: Durada màxima per a l’estacionament: 3 hores. Preu: 1,96 € / hora
  • Zona D: Durada màxima per a l’estacionament: 3 hores. Preu: 1,08 € / hora

És aconsellable confirmar tarifes i temps d’estacionament en els senyals i parquímetres del tram específic.

Article relacionat: Rènting de cotxes a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona posa a disposició dels usuaris un mapa de les zones Blau i Verd ubicades a la Ciutat Comtal. Pots accedir-hi des d’aquí.

Ús del parquímetre

L’ús del parquímetre és una cosa que moltes vegades ens porta més temps de l’imprescindible i sobre el que més dubtes apareixen a l’hora de saber com funciona la Zona Blava a Barcelona.

Et donem algunes claus de com funciona i com utilitzar-lo. Pots pagar amb monedes o amb la targeta, en cas de fer-ho amb monedes el primer que has de fer és prémer el botó de tarifa corresponent i introduir les monedes fins a arribar el temps desitjat.

zona blava a barcelona

Foto vía freepik.es

Un cop fet això, prem el botó de tiquet i col·loca-ho a l’interior del cotxe de manera que sigui visible des de l’exterior, per evitar la multa. Si t’equivoques, dona-li a cancel·lar abans de treure el comprovant.

Una altra opció que evita l’obligació de posar el tiquet al tauler de control del vehicle és l’opció SMART TICKET. Amb aquesta opció, l’única diferència és que hauràs d’indicar la matrícula del vehicle que condueixes un cop seleccionat el botó de tiquet, sol·licitar de nou el tiquet i així obtindràs el comprovant de l’operació, però no caldrà tornar al cotxe a posar.

L’opció de pagament amb targeta és molt senzilla. Un cop seleccionada la tarifa corresponent per la zona d’estacionament, s’introdueix la targeta. S’espera fins que s’indiqui retirar-la, s’extreu i se selecciona el temps desitjat. El pas següent i final és extreure el tiquet.

Finalment, al mateix parquímetre tens l’opció d’anul·lar un anunci de denúncia per excedir el temps d’estacionament indicat en el tiquet, sempre que el temps excedit no superi la meitat del temps que ha estat prèviament abonat.

Has fet ús algun cop de la Zona Blava a Barcelona? Què t’ha semblat aquest sistema d’aparcament?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari

11 − three =