blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Salut

Donar-se d’alta en un CAP a Barcelona: T’expliquem com

xeringa metge barcelona
Escrit per ShBarcelona

A Barcelona, un dels principals processos que ha de realitzar qualsevol dels habitants i residents és l’accés als serveis d’atenció mèdica. Des de ShBarcelona t’explicarem pas a pas tot el que has de fer prèviament per a donar-te d’alta en un CAP de Barcelona. T’avancem que per a donar-te d’alta, és necessari comptar amb una Targeta Sanitària Individual (TSI).

Què és un CAP i per què és important estar registrat?

Un Centre d’Atenció Primària (CAP) és el primer nivell d’atenció sanitària a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Els CAPs són centres de salut que ofereixen atenció mèdica general, prevenció, promoció de la salut i serveis d’atenció a persones majors. Són la porta d’entrada al sistema sanitari, ja que és necessari estar registrat en un d’ells per a poder accedir a altres serveis especialitzats, com a hospitals o especialistes.

A Barcelona, l’atenció sanitària es basa en un sistema d’assignació de CAPs per zona de residència, cosa que significa que cada habitant té un CAP de referència segons la seva ubicació.

estetoscopi-metge-barcelona

Metges a Barcelona (Foto via Unsplash)

Donar-te d’alta en un CAP

Si vols inscriure’t en un CAP, que sàpigues que, abans de res, necessites la TSI. La Targeta Sanitària Individual (TSI) és un document necessari per a la identificació de cada ciutadà a l’hora d’accedir i utilitzar els serveis del Sistema Nacional de Salut.

Aquesta targeta la poden demanar persones empadronades a Catalunya, o persones estrangeres amb uns certs requisits. No té cap cost per a la primera vegada que es realitza, no obstant això, si en un futur necessites un duplicat, aquest tindrà un cost de 10 €.

Si ets una persona estrangera i vols aconseguir la teva TSI, hauràs d'estar empadronat en qualsevol municipi de Catalunya i tenir la condició de persona assegurada o ser persona beneficiària d'una persona assegurada al sistema de la Seguretat Social.

Si no et trobes en cap dels dos grups anteriors i estàs vivint aquí, has de complir amb un requisit clau per a tenir accés a l'assistència sanitària. En concret, necessites estar empadronat en qualsevol municipi durant almenys tres mesos consecutius abans de sol·licitar l'assistència sanitària.

L'empadronament és un tràmit administratiu que es realitza a l'ajuntament del teu lloc de residència, i és la manera de notificar oficialment que vius en aquesta zona. Estar empadronat és un requisit fonamental per a accedir als serveis públics, incloent-hi l'assistència sanitària.

Una vegada estàs empadronat/a ja podràs començar el tràmit. En la secció “Formes per a iniciar el tràmit de la TSI”, t'expliquem exactament com fer-ho.

Si ja estàs empadronat en qualsevol municipi de Catalunya (sigui com a persona assegurada o com a persona beneficiària), simplement hauràs de seguir els passos que et comentem a continuació per a fer-te amb la teva targeta.

Formes per iniciar el tràmit de la TSI

Ja queda poc per a poder-te donar d’alta en un CAP a Barcelona. Pots començar el procés de manera presencial o telemàticament, i el pots fer tu o una persona representant.

Presencialment

Cerca el CAP que et correspon a prop del teu domicili.

– Prepara la documentació necessària i acudeix presencialment para sol·licitar la targeta sanitària.

– Rep la TSI a la teva casa en un període de 2-3 setmanes.

Telemàticament

Entra aquí i emplena la sol·licitud.

– En el pas 1 “Dades personals (I) emplena la informació.

– En el pas 2 “Dades personals (II)”, en “Tipus d’assegurança” selecciona l’opció que correspongui. Si ets estranger selecciona CatSalut.

– En el pas 3, continua emplenant la informació de residència i les dades de contacte.

– En el pas 4 “Dades de la TSI”, selecciona el que millor et convingui.

– En el pas 5 “Confirmació”, si fos necessari pujar una còpia del certificat d’empadronament i sol·licita el tràmit.

targeta-sanitaria

Targeta Sanitària Individual (TSI)

Rep la targeta al teu domicili

Quan hagis fet el tràmit (de manera presencial o telemàtica) només tocarà esperar i rebre la Targeta Sanitària Individual en el teu domicili. Una vegada l’administració corrobori les teves dades, i la resolució sigui positiva, rebràs un correu electrònic amb un resguard provisional del teu CIP, que et permetrà accedir als centres i serveis del sistema sanitari fins que rebis la teva targeta oficial.

Després d’obtenir la TSI hauràs de sol·licitar l’adjudicació d’un metge de capçalera en el CAP (tant si has fet el tràmit presencialment o telemàticament). En aquest moment podràs dir que, t’has donat d’alta en un CAP.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

Ara ja saps com donar-te d’alta en un CAP de Barcelona, encara així si t’ha quedat algun dubte o tens una pregunta addicional, pots accedir a la pàgina oficial de CatSalut en l’apartat d’Obtenció de la TSI.

Sobre l'autor

ShBarcelona

Deixar un comentari