El primer Museu Egipci inaugurat a Espanya és al 284 del Carrer València de Barcelona. Es un referent dins de l’àmbit de l’arqueologia egípcia. Apassionat per aquesta ciència, Jordi Clos crea la Fundació Arqueològica Clos, gestora del Museu. Va ser inaugurat l’any 1994 a la Rambla de Catalunya, canviant en el 2000 a la seu actual. Compta amb una col·lecció privada de primer ordre a escala europea.
El museu ocupa un espai de més de 2.000 metres quadrats. Està dividit en tres plantes comunicades per ascensor i sense barreres físiques. La planta superior i la intermèdia, a peu de carrer, exposen la col·lecció permanent. La inferior alberga exposicions temporals, la biblioteca i les aules de formació.
Les sales museístiques mostren una col·lecció monogràfica sobre l’antic Egipte de gairebé 1.100 peces. Permet una aproximació a la vida i els costums de l’antiga civilització del Nil, i s’ha estructurat en 10 categories temàtiques per a una millor comprensió. Així, coneixerem la figura del faraó i la seva cort, el procés de momificació, la tomba i les ofrenes, la religió, els déus i el temple, la joieria, la ceràmica, la cosmètica i fins i tot l’erotisme.
La biblioteca és composta per més de 10.000 documents, entre els quals hi ha veritables joies com la “Description de l’Égypte”, sorgida arrel de l’expedició napoleònica. A més del fons bibliogràfic, recull també força fonts d’informació en diferents suports com imatges i vídeos, tan indispensables al món de l’egiptologia.
Parlant de formació, més de 70000 adults ja han fet cursos i seminaris sobre Egipte i altres cultures antigues. Es realitzen activitats infantils i juvenils, i tallers arqueològics. Fora del mateix museu, aquest 2014 a l’Hotel Balmes se celebren els “dissabtes temàtics”, i en el cas de l’Hotel Astoria, “desdejunis amb…”. Un altre vessant són les expedicions culturals, les missions arqueològiques i els viatges a llocs d’interès històric universal.
Hi ha dos tipus de visites guiades, les que es fan durant tot l’any i les visites dels dissabtes, que són gratuïtes amb el preu de l’entrada al museu. En ambdues es compta amb la presència d’egiptòlegs professionals, que acompanyen als visitants al llarg de les instal·lacions. Per arrodonir la visita, a la llibreria o a la tenda pots adquirir materials o records. I si t’atrapa l’experiència, pots adherir-te al seu Club d’amics.
També hi ha visites nocturnes la nit dels divendres o dissabte sota reserva prèvia, sens dubte una forma original de visitar el museu. Algunes d’aquestes inclouen, a més de les explicacions del guia, escenes dramatitzades per actors de la companyia de teatre amateur “Philae Theatrum”.
Una de les propostes més ben acollides és “El Banquet Etern”. Es realitza a l’estiu, i consisteix en una visita guiada centrada en l’art culinària de la Terra del Nil, acabant l’activitat amb una degustació gastronòmica a la terrassa del museu.
Des de ShBarcelona et recomanem una visita nocturna dramatitzada, és una experiència que t’impactarà, com ens ha ocorregut als qui ja l’hem fet.