blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

JA ARRIBA EL CARNESTOLTES!

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Dir Carnestoltes és parlar d’una festa que dóna la volta al món cristià. Amb ella els fidels ens preparem per a la Quaresma, els quaranta dies abans de Pasqua en els que la religió ens demana dejuni i abstinència.

D’aquí el nom de “carnaval”, tribut al déu carnal que s’abandona als plaers abans de l’abstenció. La lluita entre el que signifiquen el Carnaval i la Quaresma la representen el rei Carnestoltes, groller i amic de festejar, menjar i beure, i la vella Quaresma, xacrosa i dejunadora amb set cames. La festa acaba sempre amb “L’Enterrament de la Sardina”, nom amb segona intenció que es dóna al final de la festa el “Dimecres de Cendra”.Pisos de lloguer a Barcelona

La diversió arrenca amb el “Dijous Gras”, que enguany és el 3 de març. També dit “dijous llarder”, el nom ve de l’antic costum de menjar aquest dia abundants greixos: carns cuites amb llard, cansalada, embotits i ous. És tradicional a Catalunya menjar truites de tota mena, botifarra d’ou i coca de llardons.

A Barcelona, com a la majoria de les grans ciutats, les festes del carnestoltes es veuen una mica difuminades per altres activitats de l’urbs. No obstant això, al centre de la ciutat se segueix celebrant, i gairebé a tots els barris trobaràs festes locals. Hi ha desfilades, carrosses, música i menjar als carrers, ballarins i gent disfressada a tota hora, sobretot la quitxalla. Molts mercats organitzen competicions de truites que després són degustades pels assistents.

Pisos de lloguer a BarcelonaSi vols submergir-te a l’ambient carnavalesc, pots viatjar a alguna localitat a prop de Barcelona on viure el carnestoltes en tota la seva esplendor. Hi ha diverses opcions a quina més interessant:
Sitges: és la capital gai d’Europa, per tant, en aquest lloc s’organitza una de les festes més grans. El Rei Carnestoltes arribarà el dijous gras i endegarà els festejos i les rues. Famosos són els seus lluentons, plomes i diversió. El dimecres següent es duu a terme una gran processó en la qual es “mata i enterra” al rei carnestoltes, amb un espectacle increïble on vídues glamuroses i travestis endolats vénen a plorar la mort de la festa. Malgrat que generalment se’l coneix com el “carnestoltes gai”, tot tipus de públic hi comparteix la diversió.

Tarragona: Carnestoltada de les més impressionants. A més dels rituals habituals, aquí s’hi afegeix la construcció d’un barril que es col·loca al bell mig de la plaça principal. El carnaval acaba oficialment quan el barril, ple d’efígies del rei i la reina del carnestoltes, crema fins a quedar reduït a cendres.Pisos de lloguer a Barcelona

Torelló: petita ciutat situada al nord de Barcelona, que també és molt popular durant el període carnavalesc. Aquí la gran nit és la del Dijous Gras, coneguda per les seves disfresses increïbles i l’aire entremaliat de la gent de colles i rues.

Vilanova i la Geltrú: Un dels molts pocs llocs on es va desafiar la prohibició de celebrar el carnaval ordenada per Franco, que va durar quaranta anys. Per aquesta raó és molt popular per passar.hi aquesta festa. Per això i per la famosa Guerra de Caramels: els nens i alguns adults valents s’ensenyoreixen dels carrers armats amb dolços i merengues i participen en una gran batalla. T’hi veus en cor?

Des de ShBarcelona et desitgem que vagis on vagis, disfressat o no, gaudeixis de la tradició i t’ho passis molt bé.

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari