blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Arriba el Nadal 2019 a Barcelona

Llar decorada amb motius nadalencs
Escrit per Xavi Maldonado

El Nadal és una de les festes més importants de tots els indrets amb tradició catòlica i, tot i que molts dels costums són compartits per totes aquestes regions, la veritat és que cadascuna d’elles té les seves pròpies peculiaritats.

A Catalunya, el Nadal és una festivitat senzilla i alegre, menys consumista que a altres països anglosaxons i més vinculada a la religió.

Avui, en aquest article de ShBarcelona us volem parlar dels costums catalans que tenen lloc a les festes de Nadal.

Article relacionat: Compres nadalenques a Barcelona

Tradicions catalanes al Nadal

El Caganer

Venda de diversos tipus de figures del Caganer

Imatge via Pixabay

El caganer és una figureta típica catalana que s’afegeix al pessebre nadalenc i que representa un pastor amb barretina que realitza les seves necessitats. Aquesta figura és el toc còmic que s’afegeix a la representació del naixement de Jesús.

Es pensa que l’origen d’aquesta tradició té lloc entre finals de segle XVII i principis de l’XVIII, dins el context del Barroc caracteritzat per un realisme exagerat. Aquesta figura també es mostrava a altres llocs, com a les rajoles de l’època on les imatges representaven petites històries quotidianes.

El caganer apareix al pessebre del Pirineu català i aragonès a finals del segle XVII, tot i que el seu auge va tenir lloc al segle XIX.

El caganer representa un pastor o pagès vestit amb la indumentària tradicional catalana com la faixa i la barretina, però realment la passió pel caganer ha fet que es popularitzin caganers encarnats per personatges coneguts, des d’actors, polítics, celebritats o esportistes d’elit.

Pots trobar aquestes figuretes del caganer a diferents barris de Barcelona, ​​sent el més popular al barri gòtic a la Fira de Santa Llúcia.

Els Pastorets

Els Pastorets és una representació teatral que data de segle XVI. Constar de tres actes: una breu història sobre Josep i Maria, la lluita entre els àngels i els dimonis, i una petita història humorística sobre els pastors.

A principis de segle XXI la representació dels Pastorets és molt comuna als territoris catalans. Els orígens d’aquesta representació teatral provenen dels drames religiosos medievals. L’officium pastorum és l’origen d’antigues celebracions que els fidels interpretaven durant la nit de Nadal a les esglésies durant la tradicional missa del gall.

Article relacionat: Nadal per a nens a Barcelona

L’Home dels Nassos

L'Home dels Nassos visita l'Ajuntament de Barcelona

Imatge via Pixabay

L’Home dels Nassos, és un personatge mitològic amb tradició que es manté a Catalunya, Aragó, la Rioja, Navarra, Àlaba, o Burgos.

Segons la llegenda, aquest home té tants nassos com els dies que queden de l’any i cada dia que passa perd un nas. Només se li pot veure a cap d’any, el dia 31 de desembre, de manera que només li queda un nas.

El Caga tió

Aquesta tradició està destinada als més petits de la casa, que gaudeixen moltíssim amb ella. Se celebra el dia de Nadal i el costum és que els nens colpegin un tronc, és a dir, un tió, al mateix temps que es canta la tradicional cançó del cagatió.

El tronc deixa anar els regals de manera màgica, que als inicis d’aquesta tradició solien ser dolços i llaminadures, tot i que ara solen ser regals de més entitat.

Què et semblen aquestes tradicions nadalenques de Catalunya?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari