Categories: Art i cultura

L’auca del senyor Esteve

Heu passat mai pel Carrer de Petritxol, turístic entre els que més? Si ho heu fet, segurament recordareu que les parets van plenes de rajoles amb dibuixos i textos relatius al carrer, als seus personatges i fins i tot amb cívics consells.

Però sens dubte us haurà cridat l’atenció un conjunt de 28 que duu per títol L’Auca del Senyor Esteve. Sabeu què és? Des de ShBarcelona us expliquem tot sobre aquesta misteriosa representació encara present als carrer de la Ciutat Comtal.

Article relacionat: Els ratpenats de Passeig de Gràcia

Què és una auca?

Imatge de maymonides via VisualHunt

Primer de tot, saps què és una auca? És una expressió artística típicament catalana, que consisteix a explicar un fet, o una història, a base de vinyetes, cada una de les quals duu associat un rodolí. És un precedent de les historietes de còmic, a diferència de les quals només té una pàgina.

Els seus orígens documentats a Catalunya es remunten al segle XVII, i d’allí als nostres dies n’hi ha hagut de tota mena, en grans folis de paper, pintades a mà, gravades, i sobretot, en rajoles de majòlica, com les esmentades.

El seu origen se l’hi atribueix a França, al segle XVI, on van començar a ser representacions religioses. Tant a Catalunya com a algunes regions de la Comunitat Valenciana, les auques van comptar amb una gran popularitat, esdevenint en la creació d’algunes de les auques més importants del país, com és el cas de l’auca del senyor Esteve en aquest cas.

L’auca del senyor Esteve

L’Auca del Senyor Esteve és una obra del genial artista Santiago Rusiñol (Barcelona, 1861 – Aranjuez, 1931), pintor i escriptor i autor d’obres de teatre. Es va publicar per primer cop l’any 1907, amb dibuixos d’en Ramon Casas i Carbó, gran pintor, dibuixant i cartellista del modernisme català. En aquesta novel·la, dividida en 27 capítols que es corresponen amb les 27 vinyetes de l’auca (més el títol), es descriu, de forma costumista, la vida d’un burgès català.

El Senyor Esteve, protagonista de l’obra, és un botiguer tradicional el nét del qual vol ser artista, i acaba perillant el futur del negoci familiar, una merceria anomenada “La Puntual”. En Rusiñol aprofita per fer un retrat de la classe social, i de la seva relació amb els artistes, resultant el colofó en un pacte.

Article relacionat: Els carrers més… de Barcelona

Imatge de PèlGrafics via VisualHunt

Una versió de la novel·la va esdevenir obra teatral, estrenada l’any 1917 al barceloní Teatre Victòria. Se’n va fer una pel·lícula l’any 1923, de la que el gran actor català Enric Borràs va ser el primer actor.

El famós director espanyol Edgar Neville en va fer un altre en castellà l’any 1948, amb la participació dels actors Manuel Dicenta, Julia Caba Alba i José Isbert entre d’altres.

L’any 1997, l’obra va inaugurar el Teatre Nacional de Catalunya, i és present a la majoria de biblioteques de lectors en català.

*Imatge destacada de  Jordi Domènech i Arnau via VisualHunt

Ja has llegit o vist alguna representació de l’auca del senyor Esteve? Què t’ha semblat?

5 / 5 ( 2 votes )
Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Recent Posts

Què és la certificació Biosphere?

Indubtablement, la importància de la sostenibilitat s'ha tornat fonamental en tots els àmbits, i un…

4 dies ago

El que has de saber de la Fórmula 1 a Barcelona 2024

La Fórmula 1 arriba a Barcelona, aquest any la ciutat es prepara per a rebre…

2 setmanes ago

Incasòl: 10 “FAQS” d’inquilins i propietaris

Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t'has preguntat què és l'Incasòl? Sobretot…

3 setmanes ago

Guia ràpida sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) emergeix com un pilar fonamental en la gestió i preservació de…

1 mes ago

Hola Barcelona Travel Card: com funciona

Barcelona atreu a visitants de tot el món cada any, i explorar aquesta metròpolis pot…

2 mesos ago

La plaça Espanya de Barcelona, un passeig recomanable

La Plaça Espanya de Barcelona és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Amb…

2 mesos ago