Sabies que on avui és El Corte Inglés de Diagonal, va existir no fa massa temps una presó de dones? O que el Palau de Pedralbes va acollir a nens refugiats durant la guerra civil?
Dades com aquestes ens ajudaran a conèixer la història de la ciutat, i fer memòria de grans moments lligats a l’avanç de les llibertats, succeïts al llarg dels últims anys: una espècie de memòria col·lectiva que expliqui els perquès de l’actual democràcia.
L’Associació Conèixer Història ha engegat el projecte Memòria Barcelona. Es tracta d’un treball que busca apropar al públic els esdeveniments i enclavaments que van marcar moments transcendents del segle passat, a través de les noves tecnologies.
És, sens dubte, una impressionant labor documental de dos anys d’intens treball de recerca, recolzada per professors i historiadors, que es tradueix en una pàgina amb rutes, mapes i més de 250 fotografies antigues, enriquides per una relació cronològica dels fets més rellevants del segle XX.
Diferents rutes que recorren deu barris de la ciutat: Eixample Dret, Gòtic i Raval, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts i Eixample Esquerre, Ribera i Barceloneta, Sant Martí, Sant Andreu, Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi. Estan totes elles marcades en un mapa de situació, per tal de facilitar el recorregut.
A la pàgina web s’inclou també una línia de temps que recull diferents fets històrics succeïts en cada època, i que diferenciats en tres colors, indiquen si van tenir lloc a escala local, estatal o mundial.
Definitivament, és una gran idea que deixa constància de l’aposta de la nostra ciutat per mirar cap endavant a través de la creativitat i la innovació, però sense deixar de mostrar un profund respecte pel seu passat.