A la teva pantalla pots veure el detall de més d’un miler d’edificis, i navegar per un portal que cartografia ciutats catalanes. Pots accedir a vídeos i articles de disseny, i seguir les petjades dels grans mestres Gaudí, Sert, Enric Massip, Oscar Tusquets, Domenech i Montaner, Juli Capella i molts altres.
Es tracta de l’Arxiu Digital d’Arquitectura i Disseny de Catalunya. És un projecte de divulgació on-line especialitzat en aquestes dues disciplines, dinàmic i que permet interactuar-hi. Ha estat creat per quatre joves arquitectes, Manuel Julià, Aureli Mora, Omar Ornaque i Lucas Sentís. A més, col·laboren al projecte un equip d’enginyers, il·lustradors, advocats i fotògrafs.
Entre els estudis que han participat es troben MBM (Martorell-Bohigas-Mackay), Studio PER, Martínez Lapeña-Torres, Bonell-Gil, Ricardo Bofill Taller d’Arquitectura i Josep Llinàs, a més de signatures amb recent projecció internacional i noves promeses.
El projecte va començar com una base de dades mentre estudiaven arquitectura, i en acabar i veure l’amplitud i potència del contingut van decidir convertir-ho en un arxiu obert a tothom que reunís el patrimoni arquitectònic i disseny que hi ha a Catalunya. La peça més antiga de l’arxiu són les fantàstiques columnes romanes del temple d’August, al Carrer de la Ciutat, al Barri Gòtic barceloní.
Segons Ornaque, un dels autors del projecte, l’arxiu s’alimenta tant dels continguts originals que cedeixen els estudis d’arquitectura i disseny o les diferents institucions amb les quals col·labora, com de la cerca i recopilació d’obres catalogades en els arxius tradicionals.
Aquest arxiu no té precedents a Europa, només s’ha fet quelcom de comparable a Copenhaguen, però únicament quant a la ciutat. Ja compta amb més de 1.200 entrades amb informació bàsica d’edificis, com el seu autor i l’any de construcció, i una més específica, com la seva geolocalització, fotografies, plànols i la memòria explicativa del projecte, fins i tot podem trobar-hi comentaris de l’autor, bibliografia o els premis obtinguts.
A més de la recopilació d’obres, l’arxiu compta amb una col·lecció d’articles que plantegen una reflexió sobre l’arquitectura, amb un directori d’autors i fotògrafs d’arquitectura en el qual es pot consultar les seves biografies, a més d’un apartat multimèdia amb vídeos històrics i contemporanis, conferències, presentacions i reportatges sobre aquesta temàtica.
Des de ShBarcelona et recomanem que dediquis una estona a visitar aquest interessant arxiu.