blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Informació sobre el lloguer de pisos

Nou índex de preus de lloguer a Barcelona: Respostes davant la nova llei

index preu de lloguer
Actualment a Barcelona no hi ha definit cap índex de preus de lloguer per 2023. Tot el que pugueu trobar en aquest article, data de l’any 2020 i manca d’informació actualitzada, pel fet que encara no es disposa de dades oficials davant la Nova Llei d’Habitatge. Pots subscriure’t al nostre butlletí i t’informarem de seguida que disposem d’aquesta informació.

Amb l’objectiu de regular el preu del lloguer a Barcelona, s’ha posat en marxa l’índex de referència de preus de lloguer, que el passat 22 de setembre de 2020 va entrar en vigor amb l’aplicació de la Llei 11/2020, sobre les mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge.

A més, el 18 de setembre de 2021 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar altres mesures basades en la Llei 11/2020 que comporten nous canvis. En aquest article repassarem les dues normatives. Així, solucionarem tots els teus dubtes sobre el marc legal dels contractes de lloguer de llarga durada a Barcelona i tabién entendràs com calcular el lloguer d’un pis.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

El propòsit d’aquesta Llei és establir un límit en el preu dels lloguers a través d’aquest índex. Fins ara, l’índex de referència del lloguer era orientatiu i es movia entre tres preus de referència: l’inferior, el superior i l’establert per l’índex.

index de referencia del preu de lloguer

Imatge via Agència de l’Habitatge de Catalunya, Gencat.cat

Ara, la nova regulació estableix que el preu de la renda d’un lloguer de llarga estada no podrà ser superior al de l’índex de referència de preus de lloguer.

En aquest article hem preparat la informació més important d’aquesta llei perquè no perdis cap detall.

Què és l’índex de referència de preus de lloguer a Barcelona?

Aquest índex de referència de preus de lloguer és un marc de referència determinat per l’Agència d’Habitatge de Catalunya, que tenint en compte les dades que proporciona l’Incasòl (Institut Català del Sòl), estableix un valor per metre quadrat en una zona determinada.

Com hem comentat anteriorment, l’Ajuntament de Barcelona va decretar el passat 18/9/2021 tres grans canvis que afecten a tots els contractes d’arrendament d’habitatge habitual a Barcelona. Els tres elements més destacats d’aquest decret són els següents:

  1. Es declara tot el terme municipal de Barcelona com a àrea tensionada del mercat de l’habitatge durant 5 anys
  2. Baixada del 5% del preu de referència segons l’índex de preus de la Generalitat
  3. Incloure els habitatges amb una superfície útil superior als 150 m²

Aquest 5% menys de l’índex de referència implica que ara s’ha de triar entre aquests dos elements: el contracte previ o el 95% del valor que marca l’índex.

Això significa que la mensualitat vindrà definida pel valor més baix entre la xifra que pagava l’inquilí anterior o bé el 95% del preu total que l’índex marca per a aquest barri.

calcular index de referencia preus de lloguer

Imatge via Pexels

Com calcular l’índex de referència de preus de lloguer de Barcelona?

La Generalitat ha posat al servei de l’usuari una eina per saber l’índex del preu de lloguer. Per calcular-ho és necessari introduir les següents dades:

  1. Direcció de l’immoble
  2. Superfície útil de l’habitatge en metres quadrats (que es pot trobar en la cèdula d’habitabilitat)
  3. L’estat de manteniment
  4. En quina altura es troba
  5. Any de construcció
  6. Certificat energètic
  7. Si compta amb pàrquing, ascensor i/o mobles

Una vegada introduïdes les dades, serà necessari multiplicar el valor que estableix l’índex de referència de preus de lloguer a Barcelona per la quantitat de metres quadrats de l’habitatge.

El valor de l’índex es determina a través d’un sistema de geolocalització. En funció de les dades introduïdes en el formulari, l’eina valora el preu d’acord amb els lloguers màxims i mínims trobats dins la zona de cerca.

L’Índex es basa en la mitjana objectiva de les dades registrades i les àrees inferior o superior en una ponderació a partir dels valors mínims i màxims de lloguers trobats a la zona en la qual es troba l’immoble.

Consulta els preus de ShBarcelona

On s’aplica l’índex de referència de preus de lloguer?

Des de fa un temps, el preu de lloguer a Barcelona no ha fet més que pujar. La demanda d’habitatges a la ciutat ha provocat que el preu del lloguer pugi per poder competir contra la gran quantitat d’immobles.

Per aquest motiu, la Llei ha delimitat una “àrea de mercat d’habitatge tens”, formada pels 60 municipis de Catalunya on més s’ha vist incrementat el preu del lloguer. Aquestes zones són:

Índex de preus de lloguer a Barcelona: preguntes i respostes

Per entendre en què afectarà aquesta nova reforma, des de ShBarcelona hem preparat una secció de preguntes i respostes que t’ajudaran a comprendre de manera senzilla els canvis d’aquesta nova llei.

El preu del lloguer no podrà ser superior:

  • Al qual estableix l'índex de referència
  • Al de l'últim contracte de lloguer (si aquest ha estat també més baix que el preu que estableix l'índex)

L'índex fixa un preu per metre quadrat, per tant, per establir el preu, és necessari comptar amb la superfície útil de l'habitatge, que es troba a la cèdula d'habitabilitat.

  • Si l'inquilí/a compte amb uns ingressos iguals o inferiors a 2,5 vegades l'indicador de renda (19.919,33€/any), sempre que el propietari/a tingui uns ingressos iguals o superiors a 3,5 vegades l'indicador de renda (27.887,05€/any)
  • Si l'habitatge està subjecte a un règim especial de contenció de rendes (per exemple, els habitatges de protecció oficial)
  • Si durant l'últim any s'han realitzat obres de gran rehabilitació, és a dir, aquelles que s'han fet amb una llicència d'obres majors. Es tracta d'obres que millorin l'habitabilitat, la seguretat, la confortabilitat o l'eficiència energètica.

Si l'últim contracte es va subscriure amb un familiar. En aquest cas es pot aplicar el preu de l'índex, encara que el del contracte precedent fos inferior.

  1. Si el pis reuneix, com a mínim, 3 de les següents característiques, el preu màxim del lloguer podrà augmentar-se fins a un 5%:
  • Ascensor
  • Aparcament
  • Habitatge moblat
  • Sistema de calefacció o refrigeració
  • Zones comunitàries d'ús compartit, com a jardí o terrat
  • Piscina comunitària o equipaments anàlegs
  • Serveis de consergeria en l'edifici
  • Vistes especials

Les dues parts poden pactar qui es fa càrrec de què. En el contracte de lloguer, s'ha de fer constància dels conceptes de forma separada i amb un desglossament mensual del seu cost.

Durant el mes de gener de cada any es durà a terme la liquidació on es justifiqui l'import repercutit a l'arrendador amb el preu de l'tribut. Si l'arrendatari ha pagat de més, se li retornarà la diferència.

entrega claus lloguer pis

Imatge via Freepik

Lloga el teu immoble a través de ShBarcelona

Ara que ja ho saps tot sobre la nova Llei que regula el preu del lloguer a Barcelona estàs preparat/a per a llançar-te al lloguer.

Tant si vols llogar un pis a Barcelona o si al contrari, ets propietari/a d’un immoble i vols treure el màxim de rendibilitat posant-lo de lloguer, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t’assessorem sobre les opcions que més et beneficien.

Contactar amb ShBarcelona

 

Fonts:

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

4 Comentaris

  • He leído que en Barcelona ciudad hay que aplicar una minoración del 5% sobre el índice de precio del alquiler que te de en el sistema de la agencia del habitatge de Cataluña una vez introducidos los datos de tu vivienda. ¿Es esto cierto?

    Un saludo

    • Hola Pablo. Sí, és correcte. Ja hem actualitzat aquesta informació a l’article per a que puguis consultar-ho.
      Moltes gràcies,
      Salutacions.

  • Hola
    Hi ha algun index per identificar el
    Preu de lloguer d’un local comercial? Passats 5 anys el contracte diu que el preu s’ha d’ajustar al preu de mercat.

    • Hola Alex, gràcies per deixar un comentari.

      Segons aquest article d’El País, els dos índexs que poden afectar a fixar el preu dels locals comercials són l’IPC i l’índex de garanties de Competivitat. Són índexs de referència, qui ha d’arribar a un acord al preu són el propietari i el llogater.

      Gràcies.

Deixar un comentari