blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Dia del Corpus a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

El dia del Corpus és una celebració cristiana que té lloc l’onzè dia després de la Pentecosta, és a dir, el dijous següent de la vuitena de la festa de la Pasqua Granada. A Barcelona se celebra d’una forma molt curiosa, a més de tractar-se d’una de les festivitats amb més història de la Ciutat Comtal. Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem d’aquest divertit esdeveniment que podràs gaudir el pròxim dia 20 de juny del 2019 pels carrers del barri Gòtic de la capital catalana, la festa del Corpus Christi.

Article relacionat: Tradicions espanyoles a Catalunya

Gaudeix de la festa del Corpus a la Ciutat Comtal

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Jorge Lascar via VisualHunt

La festivitat del Corpus Christi, que durant segles s’ha considerat la veritable festa major de Barcelona, ​​és una tradició que té més de sis-cents anys d’història a la ciutat. Aquest dia desfilen els elements culturals més representatius de la capital catalana, representada pel seguici. A més, anys enrere es va convertir en una festa model per a moltes altres poblacions del país. La processó del Corpus Christi és una festa religiosa, tradicional i popular. Es divideix en dues parts: la processó lúdica, organitzada per l’ajuntament de la ciutat, on desfilen figures històriques de la imatgeria barcelonina, acompanyades per comparses musicals i balls tradicionals; i la processó mística, que organitza el Capítol de la Catedral, on desfila la custòdia amb la Santa Forma. Durant un temps abans de la festa, la imatgeria festiva s’exposa a la Casa de la Ciutat, situada a la plaça de Sant Jaume. El diumenge, a les set de la tarda, mentre l’arquebisbe de Barcelona oficia la missa de Corpus Christi al Pla de la Seu, la processó festiva es desplaça des de la plaça de Sant Jaume fins a la Catedral, al barri Gòtic pel carrer Bisbe.

Article relacionat: Les festes de Santa Eulàlia

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: xcaballe via VisualHunt

Hi ha més manifestacions de cultura popular, com ara L’ou com balla o les sardanes, que estan presents en el programa de l’esdeveniment. L’ou com balla és una tradició que es realitza només a la Ciutat Comtal des de l’any 1440. En l’actualitat s’ha convertit en tot un esdeveniment. L’acte té lloc al claustre de la Catedral i la seva influència s’ha estès a altres llocs de Barcelona i de poblacions properes. És un esdeveniment que consisteix a fer ballar un ou buit sobre el raig d’aigua de deus i fonts de claustres, patis i jardins d’algunes institucions i d’algunes cases particulars. El doll on balla l’ou s’embolica amb una cistella decorada amb flors i cireres. Aquesta singular pràctica té un origen desconegut i pot interpretar-se de diverses formes. Pel que sembla va néixer com a divertiment entre la burgesia i la noblesa, per matar el temps abans que passés la processó. Però aquesta és només una de les explicacions que s’estudien: honrar la primavera i la fecunditat, representada pel raig d’aigua o que l’ou simbolitza l’eucaristia per sobre del calze, que seria la cistella que embolcalla el doll d’aigua, serien altres de les raons per les quals aquest curiós ritual es realitzava inicialment.

*Imatge destacada de: rofi via VisualHunt

Has viscut ja la festivitat del Corpus Christi a Barcelona? Què t’ha semblat?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari