Com ja comentàvem en una entrada precedent, 58 ciutats de tot el món van presentar candidatura al premi ICapital. Finalment Barcelona s’ha imposat a Grenoble (França) i a Groningen (Holanda) com a capital europea de la innovació, i ha aconseguit el primer European Capital of Innovation Award.
La decisió ha estat anunciada per la comissària de Recerca Màrie Geoghegan-Quinn en la cerimònia de lliurament del premi en el marc de la Convenció d’Innovació 2014 a Brussel·les, i ha fet la següent declaració:
“El que hem buscat és la innovació i com les ciutats, els alcaldes, la població, tots els ciutadans de la ciutat han estat animats a utilitzar la innovació. I a Barcelona això ho hem vist en les autoritats municipals, als edificis públics, en la manera en què els serveis es presten de forma més innovadora als seus ciutadans”.
Segons el parer dels organitzadors del certamen, la competència final entre les tres ciutats finalistes ha estat molt “feroç”, i encara que les tres candidates eren molt mereixedores, Barcelona ha estat un guanyador extremadament mereixedor, i han recordat que el premi no fa referència a un projecte concret, sinó al seu treball per posar la innovació al servei de la gent.
Barcelona fou seleccionada entre els finalistes “per la introducció de l’ús de noves tecnologies destinades a apropar la ciutat al ciutadà”, mentre que Grenoble va destacar “per la seva inversió en grans avanços científics tecnològics a través de sinergies locals establertes”, i Groningen “per la utilització de nous conceptes, eines i processos per desenvolupar un ecosistema d’energia intel·ligent centrat en l’usuari”.
El premi, dotat amb 500.000 euros, reconeix la importància que dóna la Comissió Europea al creixement econòmic i la competitivitat de les empreses, i constitueix una part imprescindible de l’Estratègia Europa 2020. Barcelona invertirà aquesta dotació a augmentar els seus esforços en matèries d’innovació tecnològica.
A ShBarcelona ens congratulem que els desitjos que la nostra ciutat fos la guanyadora s’hagin fet realitat, i que la ciutat comtal vagi al capdavant de les ciutats europees en la recerca de millores per al ciutadà.