blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Oci i cultura

Història de l’Eixample de Barcelona: El Pla Cerdà

història eixample barcelona
Escrit per ShBarcelona

L’Eixample és un dels districtes més emblemàtics i reconeixible de Barcelona. Els seus carrers rectilinis i les àmplies avingudes són un testimoniatge clar d’una planificació realitzada amb visió de futur.

Darrere d’aquesta impressionant xarxa de vies es troba el famós Pla Cerdà, una fita en la història urbanística de la ciutat comtal que et volem comptar avui des de ShBarcelona.

El context històric de l’Eixample

Per a comprendre completament la importància del Pla Cerdà, és necessari submergir-se en el context històric de Barcelona en el segle XIX. A mitjan aquest segle, la ciutat experimentava una expansió demogràfica sense precedents a causa de la industrialització i el creixement econòmic.

Els estrets carrers medievals del Barri Gòtic no estaven preparades per a albergar a una població en ràpid augment, la qual cosa va portar a la necessitat d’un nou enfocament urbanístic. Aquí va ser on va aparèixer la figura d’Idelfons Cerdà.

Plà Cerdà del Eixample de Barcelona

Pla Cerdà de l’Eixample de Barcelona

Ildefons Cerdà: un arquitecte visionari

Com diem, en aquest context sorgeix el treball d’Ildefons Cerdà, un arquitecte i enginyer català amb una visió revolucionària per al desenvolupament urbà de Barcelona. Cerdà va concebre un pla únic i intel·ligent perquè l’expansió de la ciutat fos la més adequada, desafiant totes les convencions de l’època.

El seu objectiu era crear un espai urbà innovador i funcional que abordés les necessitats de la població i promogués la qualitat de vida. Tot això, per descomptat, sense descurar l’impuls econòmic que Barcelona vivia en aquests anys.

Els inicis del Pla Cerdà

El Pla Cerdà, tal com el va imaginar l’arquitecte, es basava en dos principis fonamentals:

  • Una xarxa d’avingudes rectes i amples que connectessin els diferents barris de la ciutat de manera directa.
  • La idea de la poma octogonal, la qual cosa permetria una millor circulació i aprofitament de l’espai interior.

El projecte tindria per a cada poma una plaça central enjardinada, i proporcionaria àrees verdes i espais d’oci per als residents tant als carrers com en la mateixa poma.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

La zonificació i la mescla d’usos

El Pla Cerdà també va introduir el concepte de zonificació en la planificació urbana de Barcelona. Cerdà va proposar una distribució d’usos que separava clarament les àrees residencials de les àrees industrials i comercials. Aquesta zonificació permetia una millor organització de la ciutat, i evitava els problemes que podien implicar la coexistència d’activitats incompatibles.

No obstant això, el Pla Cerdà també advocava per una mescla d’usos dins de les pomes residencials, amb l’objectiu de fomentar la diversitat i la vitalitat en l’entorn urbà. Això significava que les pomes no sols albergarien habitatges, sinó també petits comerços, escoles i equipaments comunitaris.

Aquesta combinació de funcions va aconseguir crear un ambient urbà animat i facilitava la interacció social entre els residents.

Àrees i zones verdes de Barcelona

Àrees i zones verdes de Barcelona. Foto via Unsplash.

Implementació i llegat del Pla Cerdà

El pla es va implementar gradualment a partir de la dècada de 1860. La construcció va començar en el centre de la ciutat i es va expandir cap a l’exterior, transformant el paisatge urbà. Al llarg de les dècades, es van aixecar nombrosos edificis modernistes als carrers de l’Eixample, donant forma a la identitat arquitectònica única que existeix a Barcelona.

Del que podem estar segurs és que el llegat del Pla Cerdà és innegable. La creació de l’Eixample ha contribuït a definir Barcelona com una ciutat moderna, elegant i avantguardista.

Article relacionat: Què veure a l’Eixample de Barcelona

L’Eixample avui dia

Avui dia, l’Eixample continua sent un dels districtes més atractius de Barcelona. Els seus carrers estan plens de vida amb una gran varietat de botigues, restaurants, cafeteries i llocs d’entreteniment. A més, l’Eixample alberga molts dels principals punts d’interès de la ciutat, com la Sagrada Família, la Casa *Batlló o la Casa Milà, entre molts altres.

Per a preservar el llegat de Cerdà, s’han dut a terme esforços que ajuden a equilibrar el desenvolupament urbà amb la preservació del caràcter de l’Eixample com a mesures de protecció del patrimoni arquitectònic i iniciatives d’habitatge assequible, a més de treballar en la millora de la qualitat de vida i la sostenibilitat urbana en el districte.

Pla urbanístic de Barcelona

Pla urbanístic de Barcelona. Foto via Unsplash.

El Pla Cerdà i la creació de l’Eixample representen la història urbanística de Barcelona. Aquest audaç projecte ha deixat un llegat durador a la ciutat, identificable gràcies a les àmplies avingudes, pomes octogonals i mescla d’utilitats de les zones. L’Eixample de Barcelona és una part vibrant i essencial de Barcelona, que atreu residents i visitants amb el seu encant únic i la seva rica oferta cultural i arquitectònica.

Sobre l'autor

ShBarcelona

Deixar un comentari