blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Comprar un pis a Barcelona

Com entendre un contracte d’arres en 3 passos

model de contracte d'arres

Prendre la decisió de comprar un pis no és fàcil. Durant aquest procés, hi ha molts factors que influeixen en la compravenda, com poden ser el preu, l’estat de l’immoble o que s’adapti al nostre pressupost.

Ara imagina’t que has trobat LA casa: està situada en el barri on sempre vas voler viure, és gran, te la pots permetre (econòmicament parlant) i a més, tan sols hauràs de fer-li un parell d’arranjaments. Però està molt demandada.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Què pots fer en aquests casos? Si la gestió l’està portant una agència immobiliària i li ha transmès el teu gran interès pel seu habitatge al propietari/a, la nostra recomanació és que firmis un contracte d’arres de compravenda d’immobles com més aviat millor.

Si encara no tens molt clar què ha d’incloure un contracte d’arres, en aquest article et donem tots els detalls per a entendre de què es tracta i per a què serveix realment en 3 passos.

1. Per a començar, Què és un contracte d’arres?

Quan pensem en comprar un pis a Barcelona, no podem quedar-nos només amb el preu de l’habitatge, sinó que hem d’afegir-li tots els impostos i despeses associades a l’operació que fins que no paguem, no podrem dir que som propietaris/as d’ella.

Quan estem convençuts que volem quedar-nos amb aquest pis, podem acordar amb el venedor/a la reserva del mateix a través d’un contracte d’arres.

Per tant, en què consisteix un contracte d’arres? És el document que garanteix que el venedor es compromet a vendre el pis al comprador mitjançant un pagament en concepte de senyal, que sol ser equivalent al 10% del valor total de l’immoble.

Troba el pis ideal amb ShBarcelona

contracte d'arres de compraventa d'immoble

Imatge via Pexels

En aquest contracte, totes dues parts tenen obligacions que complir:

  • Per part del venedor, com acabem d’esmentar, aquest ha d’assegurar-li a l’interessat/al fet que li cedirà l’habitatge i no acceptarà altres propostes
  • Per part del comprador, es compromet a comprar l’immoble i complir amb les clàusules establertes en el contracte

💡Recorda
La quantitat de diners que s’abona en concepte de senyal sol ser el 10% del valor total del pis.

Informació que ha de contenir el contracte d’arres

En funció del tipus de contracte que anem a signar, els quals en parlarem en el següent apartat, el document ha d’incloure una informació concreta, acordada prèviament entre totes dues parts.

No obstant això, el contracte d’arres de compra d’habitatge ha de contenir la següent informació bàsica:

  • Dades personals de les parts interessades
  • Descripció i identificació de l’immoble
  • Preu final de l’habitatge
  • Tipus de contracte (penitencials, confirmatòries o penals)
  • Forma en què s’efectuarà el pagament de la mateixa
  • Quantitat de diners lliurats en concepte de senyal (aquesta quantitat es descomptarà del preu total)
  • Conseqüències per incompliment de contracte
  • Data límit per a formalitzar l’escriptura pública de compravenda
  • La distribució de les despeses associades a la compravenda
  • Signatura de totes dues parts

This is box title
A més de la informació esmentada, en el cas que, per exemple, el pis s’embeni moblat o si hi ha hipoteca pendent, el contracte inclourà unes clàusules adaptades a cada situació.

2. Tipus de contractes d’arres

Existeixen tres tipus de contractes d’arres per a formalitzar l’acord entre comprador i venedor. Cadascun d’ells conté unes conseqüències diferents en el cas de l’incompliment de contracte:

Contracte d’arres penitencials

També anomenat contracte d’arres de desistiment, en aquest contracte totes dues parts poden rescindir amb total llibertat del contracte i no es demanarà pagar per danys i perjudicis.

En el cas de ser el comprador qui incompleix el contracte, el venedor podrà retenir el senyal que es va abonar. En cas contrari, si és el venedor qui decideix rescindir el contracte, haurà de retornar al comprador per duplicat l’import lliurat en concepte de senyal.

Actualment són les arres més utilitzades en els contractes de compravenda d’habitatge. Estan regulades per l’article 1.454 del Codi Civil.

tipus de contractes d'arres

Imatge via Pexels

Contracte d’arres confirmatòries

Recollides per l’article 1.124 del Codi Civil, les arres confirmatòries són semblants a les penitencials, ja que també es lliura una quantitat de diners en concepte de senyal.

No obstant això, si s’incompleix el contracte, en les confirmatòries no existeix llibertat per a rescindir del contracte i no servirà com a indemnització per a la part afectada, però sí que podrà exigir que s’efectuï la compravenda o demandar a l’altra part per a poder reclamar danys i perjudicis.

Article relacionat: Quant cal estalviar per comprar un pis a Barcelona?

Contracte d’arres penals

En les arres penals, regulades per l’article 1.152 del Codi Penal, el senyal que es lliura sí que s’estableix com a indemnització en cas d’incompliment de contracte per alguna de les dues parts.

Així mateix, la part afectada també pot exigir que es compleixi el contracte i per tant, es realitzi la compravenda de l’immoble.

contracte d'arres

Pis en venta de ShBarcelona

3. Com redactar el contracte d’arres de compravenda d’habitatge?

Una vegada tenim clar tota la informació que ha d’incloure i el tipus d’arres que usarem, toca redactar el document jurídic.

💡Recorda
El contracte d’arres no és un document obligatori per a formalitzar la compravenda d’un habitatge, però sí que és altament recomanable per a poder pactar entre totes dues parts (compradora i venedora) que l’operació es realitzarà amb seguretat.

Si l’operació de compravenda s’està efectuant a través d’una immobiliària, l’agència serà l’encarregada de redactar el contracte d’arres. D’aquesta manera t’estalvies tota la gestió de fer-ho pel teu compte.

A ShBarcelona ens encarreguem de redactar el document per tu i fem d’intermediari entre totes dues parts, fins i tot en el moment de pagar la reserva de l’immoble, perquè ja que nosaltres rebrem la quantitat de diners i l’abonarem directament al comprador/a.

Descàrrega el model de contracte d’arres penitencials

En el cas de fer-lo entre particulars i no comptar amb la intermediació de cap empresa, pots redactar-lo tu mateix/a a través d’aquest model arres penitencials per a compravenda d’immoble que et proporcionem, ja que és el tipus de contracte d’arres més utilitzat actualment.

Descarrega aquí el model de contracte d’arres penitencials

No obstant això, una vegada el tinguis redactat, és important revisar-ho amb un professional per a assegurar-te que totes les clàusules descrites són correctes, en les quals totes dues parts estan d’acord amb tota la informació que conté, ja que aquest document serà utilitzat a posteriori pel notari per a formalitzar l’escriptura de compravenda.

T’ha quedat algun dubte sobre el contracte d’arres?

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Comentari

Deixar un comentari