blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Comprar un pis a Barcelona

Quant cal estalviar per comprar un pis a Barcelona?

quant estalviar per comprar un pis caixa mudança

Aquesta és la gran pregunta que tot estalviador ha de fer-se abans de comprar un pis: Quant haig d’estalviar per comprar un pis a Barcelona? La compra d’un habitatge és, segurament, la major inversió que farà una persona a la seva vida, és per això, que ha de tenir molt clar quant ha d’aportar com entrada de la hipoteca.

En aquest article repassarem els percentatges a pagar per la compra d’un habitatge, així com les despeses derivades d’aquesta mena de compres. Ara bé, si et córrer pressa conèixer quant has d’estalviar per a comprar un pis, fes clic en aquest enllaç.

Veure pisos de compra a Barcelona

És rendible comprar una casa al 2020 post Covid-19?

En aquest article sobre les estimacions del preu de l’habitatge al 2020, ja comentàvem que s’espera una baixada. És més, segons dades de l’INE de juliol d’enguany, la variació anual és la més baixa des de 2015, escalant fins a un 3,2%.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Per això, ja vam recomanar que 2020 és un bon moment per estar pendent del mercat i buscar oportunitats. Sobretot, si ets un perfil en cerca activa d’un pis com a habitatge habitual o fins i tot, si és un perfil més inversor amb intenció de comprar per llogar.

Al seu torn, a causa de la crisi econòmica provocada per la pandèmia del Coronavirus la demanda de lloguer creixerà. Això què vol dir? Que la demanda de compra d’habitatge habitual baixarà.

taula calculadora claus papers

Imatge via Freepik

Quant haig d’estalviar per pagar l’entrada d’un pis?

Malgrat que existeixen algunes hipoteques que ofereixen el 100% del préstec, per norma general les entitats bancàries ofereixen un 80% total de la hipoteca. Així que, com a mínim has de tenir estalviat un 20% per l’entrada d’un pis.

Ara bé, al començament del pagament d’una casa, no només s’ha de pagar el préstec immobiliari, també existeixen unes despeses associades a la compra d’un pis. Així que no cantis victòria encara, ja que aquestes despeses afegides solen escalar fins a un 15% del preu de l’habitatge.

Així doncs, si et preguntes: quant haig d’estalviar per a comprar un pis? La resposta final és el 35% del preu de l’habitatge.

Ara bé, això és una recomanació i el percentatge final varia en funció de si es tracta d’un habitatge d’obra nova o bé de segona mà, i sobretot, del preu final de l’immoble.

📌 Ara bé, aquest 35% és una recomanació i el percentatge final varia en funció de si es tracta d’un habitatge d’obra nova o bé de segona mà, i sobretot, del preu final de l’immoble.
balança diners calculadora

Imatge via Freepik

Impostos i despeses derivades d’una compravenda immobiliària

Per arribar a ser propietari/a d’un immoble s’ha d’abonar el 12-15% extra del valor d’aquest. La taxació, impostos i despeses són afegits que el nou propietari/a haurà de fer front de manera obligatòria per a poder signar el contracte i anar-se a la seva nova casa amb les claus a la mà.

Avís a navegants! Algunes despeses varien segons la Comunitat Autònoma on es compri el pis, però en aquest article de ShBarcelona, només comentarem les que pertoquen a Catalunya.

Impostos derivats de la compra d’un pis

El pagament dels impostos derivats de la compra d’un habitatge és un element molt important a la factura final. Compte, hi ha diferències en els tipus d’impostos si la compra es tracta d’un habitatge d’obra nova o bé d’una de segona mà.

Impostos per la compra d’un habitatge d’obra nova

  • IVA del 10% del valor de l’immoble
  • AJD (Impost d’Actes Jurídics Documentats) que a Catalunya està estipulat en un 1,5% dins la Declaració d’obra nova

Impostos per la compra d’habitatges usats

  • ITP (Impost de Transmissió Patrimonial) que a Catalunya és del 10% del valor

Sempre i quan el valor real de l’immoble no superi 1.000.000 €. Recomanem llegir amb deteniment la pàgina dedicada de l’Agència Tributària de Catalunya.

Despeses associades a la compravenda d’un habitatge

Qui paga les despeses relacionades amb la compravenda? En aquest cas va haver-hi un canvi destacat després de l’aprovació de la nova Llei Hipotecària de 2019, ja que aquesta norma senyala que el comprador només ha de pagar la taxació i les còpies d’escriptura que desitja.

Per tant, el banc ha d’assumir les despeses de notaria, gestoria i registre, un cert respir per l’estalvi en la compra del pis.

Taxació del pis

La primera despesa que un nou comprador/a haurà d’afrontar amb els seus estalvis per comprar un pis és la taxació del pis.

Aquest és un procés on una empresa taxadora independent assigna un valor a la propietat i per tant, el banc designa quin finançament concedeix a la persona que vol adquirir l’habitatge.

La taxació té en compte diversos elements d’un habitatge, com l’estat de l’edifici, l’equipament de la finca o la situació geogràfica i els metres quadrats del pis. El valor de la taxació depèn de cada cas, però sol moure’s en una forqueta que va des dels 200 fins els 600 euros.

parella de mudança després de comprar pis

Imatge via Pexels

Comissió d’obertura

És una comissió que el banc aplica directament al valor dels diners prestats. Pot arribar fins al 2% del preu final de l’habitatge.

Notaria

Aquestes despeses provenen de l’ús d’un notari per a l’escriptura pública del préstec immobiliari. Tal i com hem comentat, aquesta despesa l’ha d’assumir el banc després de l’aprovació de la nova llei.

El Registre de la Propietat

Una vegada el notari ha validat l’escriptura amb la seva signatura, s’ha d’ingressar aquest document en els registres públics de propietat. Aquesta acció de gravar als registres oficials té un cost, però també l’ha d’assumir l’entitat bancària des del juny de 2019.

Les despeses de gestoria

El banc acostuma a derivar a uns gestors professionals la tramitació del registre de la propietat. Després de l’aprovació de la llei, aquesta despesa tampoc se li pot carregar al comprador.

parella amb planols comprant pis

Imatge via Freepik

Entrada de pisos + impostos + despeses

Per tant, si estàs pensant en comprar un habitatge i tens dubtes sobre quant has de tenir estalviat per a comprar un pis, o quant has de pagar per a l’entrada de la hipoteca, tingues clar que el més recomanable és comptar amb una reserva del 35% del preu de l’habitatge.

Com a última recomanació, deixa’t aconsellar sempre per experts. A ShBarcelona comptem amb un grup de professionals que acompanyen en tot moment el procés de la compravenda.

Si vols contactar amb el nostre equip, si us plau, entra a la nostra secció de compra de pisos a Barcelona. Si és un propietari i desitja obtenir la millor rendibilitat del seu immoble, contacti aquí.

Estàs pensant en comprar? Entra a ShBarcelona

 

T’ha semblat interessant? Tens algun dubte sobre impostos o despeses? Si us plau, deixa el teu comentari sota.

Fonts:

https://www.eleconomista.es/vivienda/noticias/9943199/06/19/la-nueva-ley-hipotecaria-ahorrara-al-cliente-hasta-1000-euros-en-gastos.html

https://estardondeestes.elmundo.es/vivienda/cuanto-debo-tener-ahorrado-para-poder-comprarme-una-casa

https://www.helpmycash.com/hipotecas/gastos-compra-vivienda/

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari