blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Barcelona amb nens

Els noms dels nadons

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Quan ha de néixer una criatura, un dels trencaclosques dels pares és quin nom li posaran. Abans que la cigonya aterri a casa, s’ha de tenir resolt aquest gran dubte. Fins i tot la xarxa és plena de gent que convida als internautes a donar-los idees amb les seves propostes. Per això, a ShBarcelona hem volgut proporcionar-te un llistat dels noms catalans més populars d’ara i sempre. Vejam quin ha sigut i quin és el planteig a les nostres terres per aquest feliç problema.

Article relacionat: Quant costa l’escola bressol a Barcelona?

Temps enrere

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Històricament ha estat tradicional posar de nom el sant del dia, amb el que es veien veritables barbaritats, com pot ser que a un nen nascut el 25 de juny li toqués Sosípatre, o a una nena del 13 d’agost, Calefàgia. També era costum que els padrins de la criatura, sovint els avis, fossin qui li posessin el nom. Sense capficar-s’hi gaire, li posaven el seu mateix, i així trobem a moltes famílies que es repeteixen els Ferrans o les Carmes. Altres triaven el nom d’algú recentment finat, i fins i tot si s’havia mort un nen molt petit, al següent fill li tornaven a posar aquest mateix nom, la qual cosa generava més d’un problema al nano quan de gran necessitava algun certificat de naixement o fe de baptisme, doncs a voltes aflorava la documentació del finat.

Fa uns anys

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Hi ha qui s’ha inspirat en personatges famosos, i ja més cap als nostres temps, les sèries de televisió ens ha apropat a noms estrangers, omplint els col·legis d’un batibull de Jennifers i Kevins, fins i tot amb grafies que no corresponen al nom original. També hi ha qui tria un nom per devoció o per què sigui ben festiu el dia del sant, i per això a cada ciutat poden veure’s criatures que porten el nom del sant Patró o la Verge típica del lloc, com pot ser a Barcelona Mercè i a Tarragona Cinta, o a Lleida Anastasi i a Girona Narcís.

Com a totes les coses, hi ha modes. Amb els moviments socials es creen tendències, i així els noms clàssics “de tota la vida” com Sebastià o Antònia han perdut prevalença davant de noms que no es troben al Santoral Catòlic, com Sònia, Àfrica, Dante o Ivan.

Article relacionat: Els millors barris de Barcelona per a viure amb nens

Avui dia

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Amb el fenomen de la immigració, el registre civil s’ha vist enriquit amb varietat de noms àrabs, xinesos, romans, etc., i als pitets brodats (bé, en aquests temps més aviat serigrafies) hi ha noms com Mahamadou o Khadija, Wu o Xiu-Mei, Danut o Viorica… A banda d’això, la globalització i les comunicacions fan que ara siguin molts els matrimonis internacionals, o que per qüestió  laboral viuen a cavall entre el seu país i el nostre. Aquests pares opten per noms que siguin bonics i sonin bé a tots els idiomes.

L’estadística

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les dades recollides ens diuen que enguany, els noms més posats són:

  • per a nen a Espanya: Hugo, Daniel i Pau
  • per a nena a Espanya: Lucía, Maria i Paula
  • per a nen a Catalunya: Marc, Pol i Biel
  • per a nena a Catalunya: Martina, Júlia i Laia

I tu, ja saps com li diràs al teu nadó? Quin és el nom que més t’agrada?

 

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

2 Comentaris

  • Quanta raó !!!! justament a la feina , tot dinant comentavem el tema dels noms i varem coincidir exactament amb els noms més triats a Catalunya. Molt interessant la gran varietat d´un mateix nom, que pot sonar tant diferent i novedós.

Deixar un comentari