Quan ha de néixer una criatura, un dels trencaclosques dels pares és quin nom li posaran. Abans que la cigonya aterri a casa, s’ha de tenir resolt aquest gran dubte. Fins i tot la xarxa és plena de gent que convida als internautes a donar-los idees amb les seves propostes. Per això, a ShBarcelona hem volgut proporcionar-te un llistat dels noms catalans més populars d’ara i sempre. Vejam quin ha sigut i quin és el planteig a les nostres terres per aquest feliç problema.

Article relacionat: Quant costa l’escola bressol a Barcelona?

Temps enrere

Imatge via Pixabay

Històricament ha estat tradicional posar de nom el sant del dia, amb el que es veien veritables barbaritats, com pot ser que a un nen nascut el 25 de juny li toqués Sosípatre, o a una nena del 13 d’agost, Calefàgia. També era costum que els padrins de la criatura, sovint els avis, fossin qui li posessin el nom. Sense capficar-s’hi gaire, li posaven el seu mateix, i així trobem a moltes famílies que es repeteixen els Ferrans o les Carmes. Altres triaven el nom d’algú recentment finat, i fins i tot si s’havia mort un nen molt petit, al següent fill li tornaven a posar aquest mateix nom, la qual cosa generava més d’un problema al nano quan de gran necessitava algun certificat de naixement o fe de baptisme, doncs a voltes aflorava la documentació del finat.

Fa uns anys

Imatge via Pixabay

Hi ha qui s’ha inspirat en personatges famosos, i ja més cap als nostres temps, les sèries de televisió ens ha apropat a noms estrangers, omplint els col·legis d’un batibull de Jennifers i Kevins, fins i tot amb grafies que no corresponen al nom original. També hi ha qui tria un nom per devoció o per què sigui ben festiu el dia del sant, i per això a cada ciutat poden veure’s criatures que porten el nom del sant Patró o la Verge típica del lloc, com pot ser a Barcelona Mercè i a Tarragona Cinta, o a Lleida Anastasi i a Girona Narcís.

Com a totes les coses, hi ha modes. Amb els moviments socials es creen tendències, i així els noms clàssics “de tota la vida” com Sebastià o Antònia han perdut prevalença davant de noms que no es troben al Santoral Catòlic, com Sònia, Àfrica, Dante o Ivan.

Article relacionat: Els millors barris de Barcelona per a viure amb nens

Avui dia

Imatge via Pixabay

Amb el fenomen de la immigració, el registre civil s’ha vist enriquit amb varietat de noms àrabs, xinesos, romans, etc., i als pitets brodats (bé, en aquests temps més aviat serigrafies) hi ha noms com Mahamadou o Khadija, Wu o Xiu-Mei, Danut o Viorica… A banda d’això, la globalització i les comunicacions fan que ara siguin molts els matrimonis internacionals, o que per qüestió  laboral viuen a cavall entre el seu país i el nostre. Aquests pares opten per noms que siguin bonics i sonin bé a tots els idiomes.

L’estadística

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les dades recollides ens diuen que enguany, els noms més posats són:

  • per a nen a Espanya: Hugo, Daniel i Pau
  • per a nena a Espanya: Lucía, Maria i Paula
  • per a nen a Catalunya: Marc, Pol i Biel
  • per a nena a Catalunya: Martina, Júlia i Laia

I tu, ja saps com li diràs al teu nadó? Quin és el nom que més t’agrada?

 

5 / 5 ( 1 vote )
Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

View Comments

  • Quanta raó !!!! justament a la feina , tot dinant comentavem el tema dels noms i varem coincidir exactament amb els noms més triats a Catalunya. Molt interessant la gran varietat d´un mateix nom, que pot sonar tant diferent i novedós.

Recent Posts

És possible obrir un compte bancari amb passaport?

Barcelona, una ciutat vibrant i multicultural, atreu a persones de tot el món amb el…

7 dies ago

Què és la certificació Biosphere?

Indubtablement, la importància de la sostenibilitat s'ha tornat fonamental en tots els àmbits, i un…

3 setmanes ago

El que has de saber de la Fórmula 1 a Barcelona 2024

La Fórmula 1 arriba a Barcelona, aquest any la ciutat es prepara per a rebre…

4 setmanes ago

Incasòl: 10 “FAQS” d’inquilins i propietaris

Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t'has preguntat què és l'Incasòl? Sobretot…

1 mes ago

Guia ràpida sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) emergeix com un pilar fonamental en la gestió i preservació de…

2 mesos ago

Hola Barcelona Travel Card: com funciona

Barcelona atreu a visitants de tot el món cada any, i explorar aquesta metròpolis pot…

2 mesos ago